‘Wet ‘Tapsterk’ is niet nodig, niet wenselijk, gevaarlijk, in strijd met de Grondwet en contraproductief’

De voorgestelde Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten gaat in tegen democratische waarden en de rechtsstaat. Dat schrijft jurist en technologie-expert Danny Mekic in NRC Handelsblad. De wet geeft de inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden, waardoor men straks gegevens van alle 17 miljoen Nederlanders kan opslaan zonder tussenkomst van een rechter. Bovendien is de situatie gevaarlijk, betoogt Mekic. Wat als slechtgezinde hackers de gegevens in handen krijgen? Mekic noemt de wet niet nodig, niet wenselijk, gevaarlijk, in strijd met de Grondwet en contraproductief.

‘Wat deed u vorige week dinsdag een jaar geleden om acht uur ’s avonds? Op wie heeft u een oogje? Weet uw partner dat? Hoe vaak hebt u afgelopen jaar gelogen? Hoe vaak seks gehad, waar, wanneer en met wie? Zomaar een paar vragen waar u geen, en minister Plasterk in de toekomst wél antwoord kan geven’, schrijft Mekic. Met de nieuwe wet mogen de inlichtingen- en veiligheidsdiensten straks alle internetdata onderscheppen, tappen en onderzoeken. Er komt geen rechter meer bij aan te pas.

Mekic noemt het ‘onbestaanbaar’ dat een rechtsstaat alle burgers onder permanente surveillance plaatst. ‘Het gaat de overheid zonder verdenking niks aan waar burgers zijn, wat zij doen en wat ze denken’.

Mekic wijst niet alleen op de gevaren van hackers met minder goede bedoelingen, hij protesteert bovendien fel tegen de ‘criminalisering van 17 miljoen Nederlanders’. ‘Niet alleen internettende verdachten, maar al het internetverkeer dat Nederland passeert kunnen de AIVD en de MIVD afluisteren en met één druk op de knop doorzoeken. In één klap criminaliseert de minister 17 miljoen Nederlanders, vele tientallen miljoenen buitenlanders en maakt hij Nederland onaantrekkelijk voor bedrijven die data en websites veilig bij ons onder willen brengen’.

De rechters staan intussen machteloos, aldus Mekic. Er is in de wet geen plek voor de onafhankelijke rechter die de voorgenomen acties toetst. Het voorstel gaat daarmee verder dan de Amerikaanse praktijk, waar de rechter namelijk nog wel een rol heeft. Ook het toezicht is te mager en ‘tandloos’. De toezichthouder CTIVD telt slechts drie leden en zes onderzoekers, en wordt door Plasterk bovendien buitenspel gezet. ‘Door ze geen enkele bevoegdheid te geven om pernicieuze (zeer schadelijke, red.) praktijken een halt toe te roepen’.

Van het veelgebruikte argument dat we anders het terrorisme niet kunnen aanpakken, maakt Mekic brandhout. ‘De daders van grote terreuraanslagen van het afgelopen decennium waren over het algemeen al bekend bij de diensten. Verdachten mogen nu al onbeperkt worden gevolgd’, aldus de jurist en technologie-expert. ‘Niet een gebrek aan informatie, maar juist te veel (irrelevante) informatie zorgde er voor dat  de aanslagen niet voorkomen konden worden’.

Mekic concludeert: ‘De nieuwe bevoegdheden zijn dus niet nodig, niet wenselijk, gevaarlijk, in strijd met de Grondwet, en zullen door informatie-overload juist contraproductief werken’. Niet alleen Mekic maar ook instellingen als het College van de Rechten van de Mens, Free Press Unlimited, de VNO-NCW en bedrijven als KPN en Tele2 maken zich zorgen om de wet.

Dit kabinet blonk tot nu toe uit in ondoordachte en slordig uitgevoerde wet- en regelgeving. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de wet ‘Tapsterk’ een uitzondering is. Wanneer bovendien de gezonde checks and balances als de onafhankelijke rechter en toezichthouder nauwelijks of geen rol meer spelen, mogen alle alarmbellen afgaan.

(Bron: NRC Handelsblad)

6 Reacties op ‘Wet ‘Tapsterk’ is niet nodig, niet wenselijk, gevaarlijk, in strijd met de Grondwet en contraproductief’

 1. Niets aan de hand mensen, gewoon doorlopen, nogmaals, niets aan de hand. U bent allemaal veilig onder Tapsterk. De wet is aleen maar bedoeld om terroristen te pakken en dat heeft hooguit wat kleine ‘bijwerkingen’ voor de overige burgers. Dit is een prima wetsvoorstel van, misschien wel het beste kabinet sinds de oorlog. Alleen de azijnpissers zoeken overal wat achter.

 2. een complexe zaak…
  Waarom zou er op deze manier gestart worden en waarom op deze schaal en Bandbreedte=
  Als er alles wa ordtegttapt dan verzuip je in informatie..er is geen onderscheid.Trefwoorden worden ene lachertje, de analyses zijn en worden door de veelheid ondoenlijk.

  De opvatting dan je dan niks mist en alles in samenhang kan volgen en brengen is wishful en dom denken

  Veiligheid..tja..je kunt mazzel hebben..de koe kan een haasje vangen, maar is doorgaans geen argument om met een kudde koeien op hazenjacht te gaan

  Het lijkt er meer op dat alles moet wat etchnisch haalbaar..het kan, dus het moet..

  des temeer informatie. des te nauwkeuriger de analyses en bevindingen..die opvatting komt voort bij onzekere en weinig geprofileerde situaties maar leiden doorgaans tot valse resultaten..
  Door de bomen het bos niet meer en koffiedik kijken..
  Neoliberale ideologie werkt onveiligheid in de hand en dat leidt dan weer..of net andersom/ tot wantrouwen..iedereen is immers de ander zijn concurrent, één tegen alle en onbekenden..
  Zorg dat je je concurrenten te vlug af bent..schoffel hem af met alle middelen..het doel heiligt immers de middelen..
  De weg naar wantrouwen van anderen ligt open.
  je moet wel alles doen om je overzicht, macht, geld, reputatie etc . te houden. anders leg je het af in de markt..
  Loop geen smetten op.
  Neem geen risico en doe alles…

  En dat alles is mogelijk, dus doe dan ook alles..dan kan niemand je verwijten dat je je best niet gedaan hebt..

  Hoeveel mensen heb je nodig om alle relationele kruisinformatiebronnen en mogelijkheden van NL te onderzoeken..3 miljoen??

  Welke trefwoorden zijn aan verdacht gekoppeld?
  Neger, jood, klootzak,neoliberaal,nalatig,moord,gelukzoeker,zwarte piet,Pechthold, schietgraag etcetc..zo gek kan je het niet verzinnen..

  Wat schiet je ermee op? Vind je of creeer je criminelen?

  Tot nu toe is het achteraf zeggen dat iemand al in de gaten werd gehouden..retrospectief maar prospectief blijkt het erg lastig te zijn..

  Dus erg veel wol maar weinig schaap..
  Schuldig! Toon maar aan dat je het niet bent!!

  Heel mystiek is de behoefte aan zulk soort dingen..vorm va voyeurisme, machtswanen,vunzige smeerlapperij en monddood maken van mensen, chantages en perverse dwang..

  Het lijkt mij een volstrekt onzinnige, inefficiente vorm van zelfbedrog..

  Niet eens zozeer omdat het grensverleggend gaat werken en bijdraagt aan BIG Brother..de waanzin van neoliberaal machtsgeil absoluut bewind.. maar gewoon omdat de heleboel zo´n veelheid wordt dat iedereen verzuipt in de nutteloosheid.

  Net als mensen die alles willen zeggen en dus niets meer zeggen..

 3. bert [maathuis] // 7 september 2015 om 22:05 // Beantwoorden

  “Van het veelgebruikte argument dat we anders het terrorisme niet kunnen aanpakken, maakt Mekic brandhout.”
  Exact! Dat is de spijker op de kop geslagen. Het gaat immers niet om terrorismebestrijding, maar om totale controle van de burgers.
  De enige juiste conclusie van dit gebeuren is dan ook dat meneer Plassterk uiterst stevig aan de tand gevoeld dient te gaan worden en voor een [oprechte] rechter (volkstribunaal) dient aan te treden.

  Terreurbestrijding???
  http://delangemars.nl/2015/07/01/amerikaans-politiegeweld-krijgt-navolging-in-den-haag/
  Zie op deze site ook de artikelen:
  waarom-komen-mensen-niet-massaal-in-actie/
  en
  2015/09/06/amerikaanse-waarschuwing-voor-nederlandse-politiestaat/

  En wat wij ook NOOIT zouden mogen dulden:
  “Wat verder interessant is, is dat de besturen van die instellingen juridische immuniteit genieten voor de dingen die ze doen uit hoofde van hun rol als bestuurder.” Die instellingen worden in het artikel genoemd: ESM, ECB en ESF.
  http://www.wanttoknow.nl/inspiratie/meelezen/waarom-handjecontantje-org-en-wat-eraan-te-doen/

  We gaan ons uit deze hel bevrijden, hoe dan ook. Eerst maar eens heer Plassterk c.s. in de schijnwerpers?
  MIS HET NIET op 15/09:
  https://www.youtube.com/watch?v=4e2KsCwQmtk
  http://www.boublog.nl/2015/08/28/bekijk-het-op-prinsjesdag-nononsens/

 4. Bas van Stapelberg // 7 september 2015 om 22:20 // Beantwoorden

  Totaal onacceptabel, iedere sociaal democraat zou zich dood moeten schamen. Ik heb eigenlijk geen woorden voor dit levensgevaarlijke spel. Deze man hoort met een zak over zijn hoofd de rest van zijn leven te blijven lopen.

 5. Het zal in ieder geval weer een hele hoop geld gaan kosten met hierna prachtige succesverhalen. Het automatiseren van de veiligheid.
  Ten koste van banen en de sociale zekerheid en zorg.
  Succes verzekerd, lijkt het. Echter van de NSA affaire heeft men niet geleerd. Behoudens dan de menselijke interventie om onderzoek goed te keuren. Ja Ja zo gaat het dan .

 6. Wie het internet beheerst beheerst alle “transacties” interacties van de internet en toekomst alle communicatie. Tapsterk betekend dat je pas kan tappen als de “beheersing van alle transacties en interacties” op orde is. Een ongecontroleerde auto met alleen een gaspedaal en geen rem voor uitgaven op ict gebied.
  Eenmaal begonnen geen weg terug. Briljant voor een minister om gezeur en gedoe over zijn begrotingen uit de weg wil gaan en een uitstekend compromis met de neoliberalen om vooral daar geld aan uit te geven en niet aan sociale zekerheid. Koppel de digitale zorgdossiers en Tapsterk aan elkaar en voor je het weet staat er een robot psychiater met een dwangbevel aan je huis omdat je “mindset” niet klopt. Einde andersdenkenden.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.