Het schuurt steeds meer tussen Zijlstra en Rutte

De gebroken verkiezingsbelofte van VVD-leider en premier Mark Rutte, ‘geen nieuw miljardenpakket voor naar Griekenland’, heeft de verstandhouding tussen fractievoorzitter Halbe Zijlstra en de premier verder bekoeld. Politiek commentator Wouter de Winther schrijft in De Telegraaf over Zijlstra’s irritaties. De fractievoorzitter zou inmiddels flink balen van de toegeeflijkheid van zijn premier. Zijlstra zit er voor de rechtse VVD-koers, maar hij wordt daarbij gedwarsboomd door Rutte die te vaak toegeeft aan de PvdA. Zijlstra ontkent zelf dat hij deze zomer overwoog op te stappen, maar in VVD-kringen wordt er wel op gewezen dat ‘zijn incasseringsvermogen niet oneindig is’.

Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de VVD-top in Zuid-Frankrijk, in het huis van ‘captain of industry’ Ben Verwaayen, was niet alleen het weer kil, aldus De Winther. ‘De verstandhouding tussen Rutte en Zijlstra had opnieuw averij opgelopen. Nog maar enkele maanden geleden stonden ze al tegenover elkaar, tijdens de crisis om bed, bad en brood. En nu was het weer raak: Zijlstra moest met zijn fractie een draai maken en het Griekse reddingsplan omarmen’. Zijlstra zou met name kwaad zijn omdat Rutte binnenskamers óók steeds had gezegd dat hij met een derde steunpakket ‘niet zou kunnen leven’.

Tijdens het debat over het Griekse steunpakket was fractieleider Zijlstra ook opvallend afwezig. En dat terwijl ‘zijn’ premier zwaar onder vuur lag. Zijlstra had tijdens de verkiezingscampagne in 2012 Rutte al gewaarschuwd dat hij zijn belofte nooit kon waarmaken, nu moest Rutte dus zijn eigen rommel maar opruimen. Bovendien had Zijlstra zijn handen vol aan twee dissidente Kamerleden Joost Taverne en Fred Teeven, de voormalige staatssecretaris. Zij wilden tegen het steunpakket stemmen, maar Teeven werd op het nippertje binnenboord gehouden door Zijlstra. Alleen Taverne stemde tegen.

Zijlstra was niet bij het fractieweekend afgelopen vrijdag en zaterdag. Had dat met zijn chagrijn te maken? Nee, maar wel met een griepje. Rutte was er wel. Hij kreeg te horen van diverse fractieleden dat hij de VVD-fractie voor een voldongen feit had geplaatst met zijn draai. Ook zij waren kennelijk lange tijd in de veronderstelling dat Rutte een derde steunpakket voor Griekenland niet zou meemaken.

In Frankrijk spraken de fractieleider en premier hun rollen nog eens met elkaar af. Rutte zal als minister-president compromissen moeten sluiten, terwijl Zijlstra het rechtse VVD-geluid laat horen. Eind goed, al goed? Waarschijnlijk niet.

Een nieuw splijtend compromis komt er alweer aan. Hoe om te gaan met de huidige stroom vluchtelingen? De PvdA staat op dit terrein lijnrecht tegenover de VVD. Het staat vast dat Rutte water bij de wijn zal doen. Twee vragen worden dan belangrijk: welk wonderlijk compromis weet het kabinet te bekokstoven, en hoeveel gedraai verdraagt de stijle Fries Halbe Zijlstra nog?

(Bron: De Telegraaf)

8 Reacties op Het schuurt steeds meer tussen Zijlstra en Rutte

 1. Bas van Stapelberg // 1 september 2015 om 15:41 // Beantwoorden

  Dit is niet waar.Dit is een oude truc die wordt toegepast door de dikbetaalde spindoctors. Op deze wijze probeert de VVD stemmen te winnen.

 2. en waar schuurt het dan?
  Percepties hoeven nog geen feiten te zijn..
  Rutte is een treuzelaar/grootgrut en sadofacistische ouwehoer.(zie Griekenland)
  Zijlstra is gewoon rechtlijnige sadofascist..
  Kwestie van omhaal en rechte lijn..

  Dus waar schuurt het..in de tijd? Of krabt Rutte niet hard genoeg??

 3. Wanneer Halbe Zijlstra premier wordt, vrees ik dat chronisch zieken, gehandicapten, mensen die buiten hun schuld om werkloos zijn geraakt en zorgbehoevende ouderen er heel slecht af zullen zijn! Volgens mij heeft hij totaal geen empathie met de zwakkeren in onze samenleving.

  Ik denk dat er onder Zijlstra een rechts kabinet komt met VVD, PVV, D66 en VNL. Dan ben je helemaal ver van huis.

 4. Je moet eerst schuren om te kunnen schilderen.

 5. Het hoge woord moet er maar uit:Rutte is niet slap;hij deugt gewoon voor geen meter!Hij is niet achterlijk en weet dus donders goed dat hij dit land finaal kapot maakt,en nog op zeer korte termijn ook!Geen enkel land kan overeind blijven met een ware parasietenplaag,zoals nu door heel Europa dendert!Er worden geen eisen aan die zogenaamde vluchtelingen gesteld,ze worden niet ter verantwoording geroepen,iedereen wordt toegelaten.En dankzij het gekruip voor Brussel en het Haagse wan-beleid,mag ook iedereen blijven,om levenslang gepamperd te worden!Eigen volk kan dood vallen!Een eventueel en gewenst!!!referendum zal men naast zich neer leggen volgens de partijen!Wij moeten overal voor betalen en verder onze mond houden!Dat ze ook dood vallen!

 6. Wel eens afgevraagd waar we met voortzetting van het huidige beleid staan over 5 jaar?
  Over 10 jaar? Over 40 jaar? Wat in deze context de ‘status’ van uw kinderen of kleinkinderen dan is?

 7. Bas van Stapelberg // 2 september 2015 om 18:44 // Beantwoorden

  Rutte is zeker niet slap. Degene die Rutte slap noemt speelt het VVD spelletje mee. Een nietsontziende egoïst die net als Zijlstra een groot gevaar is voor de Nederlandse samenleving.

 8. Rechts beleid is bezuinigingsbeleid.
  De bezuinigingslogica werkt niet op een manier die goed is voor de bevolking en dus voor een stabiele economie Het werkt voor de positie van bepaalde landen. Denkt men.
  En daar moet nl bij horen .vind men.
  Zelf nadenken en een positie verwerven is er niet bij. Behalve als het gaat om persoonlijke politieke functies.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.