Wethouders hebben genoeg van Haagse grillen

De maat is vol bij de Goudse wethouder financiën Jan de Laat. Hij nam dan ook een initiatief om een strijdplan te smeden tegen de vele extra bezuinigingen die het ministerie van Financiën onverwacht uitstrooit over de gemeenten. In juni was het weer zover: toen kondigde het ministerie weer een forse tussentijdse korting aan. Volgens De Laat dreigt zijn gemeente onbestuurbaar te worden op deze manier. Vrijdag 28 augustus kwamen hij en 61 collega’s van andere gemeenten in Gouda bijeen om te werken aan een gezamenlijk manifest tegen de grillen van Den Haag.

In de Volkskrant vertelde De Laat over zijn worsteling met de Haagse onvoorspelbaarheid. ‘Heb je net met hangen en wurgen je voorjaarsnota met allerlei bezuinigingen door de gemeenteraad geloodst, kondigt het ministerie in juni de volgende forse korting aan. Kun je opnieuw beginnen. En waar haal je -in het geval van Gouda- in een paar maanden 2 miljoen euro vandaan?’

Ook de Enschedese wethouder financiën Eelco Eerenberg maakt bezwaar tegen de korting op korting. Door de bezuinigingen moest hij al de bibliotheek met zes ton korten, kunnen inwoners alleen nog op afspraak in het gemeentehuis terecht en zijn er wijkgebouwen gesloten. Hij zou liever investeren in bijvoorbeeld de jeugdzorg maar dat kan helaas niet. ‘Dus dan zit er niks anders op dan ordinair te korten.’

Wethouder Michel Lepoutre uit Druten: ‘Wegenonderhoud stel je uit, je gooit de gaten die ontstaan maar dicht met wat asfalt. Het zijn noodzakelijke noodmaatregelen die op de korte termijn geld opleveren. Maar op de lange termijn is het levensgevaarlijk’. Hij noemt het ‘geen houdbare situatie’.

De Laat en zijn collega-wethouders overhandigen eind september het manifest aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Rik Buddenberg, lid van de Raad van Financiële Verhoudingen -deze instantie adviseert de regering en Tweede Kamer- noemt het ‘niet leuk, het is vervelend, maar het is te doen’. ‘Over 2015 zullen incidentele ingrepen nodig zijn’. Daarna, zo verwacht hij, zijn de bezuinigingen ‘niet onoverkomelijk’. Forse onverwachte bezuinigingen die bovendien onoverkomelijk zijn, dat moest erbij komen.

(Bron: de Volkskrant)

12 Reacties op Wethouders hebben genoeg van Haagse grillen

 1. De 5 miljard Euro`s die de regering gaat verdelen kunnen we dus betalen om de gemeentes te redden, welkom in bananenland Nederland!

 2. Alles wordt uit de kast getrokken om de invasie te bekostigen!Dit kabinet moet heel gauw van het pluche geholpen worden,voordat het leven hier helemaal onleefbaar wordt;wat het trouwens voor velen al is!Een grote donkere wolk,een grauwsluier hangt boven ons ,eens zo mooie land!Mensen worden depressief,zelfmoorden zijn bijna dagelijkse kost,er is geen toekomstperspectief meer!Behalve nog meer ellende en beknotting dan.En Met zo’n kwaadaardige regering wordt dat alleen nog maar erger!

 3. Laat je democratische geest spreken. Politiek is veel te belangrijk om aan politici over te laten. Laat je horen voor het referendum. Voor 28 september zijn 300.000 handtekeningen nodig. We zitten nu omstreeks de 100.000. Ga naar geenpeil.nl

  • Schiet ook niet op;onbegrijpelijk!

   • Sinds ik voor de 1e keer wilde tekenen krijg ik dit ….

    ***Deze webpagina is niet beschikbaar
    ERR_SSL_VERSION_OR_CIPHER_MISMATCH
    Details verbergen
    Er kan geen beveiligde verbinding tot stand worden gebracht, omdat deze site een niet-ondersteund protocol gebruikt.***

    Van geenpeil nog niets vernomen op mijn mail van de 27e!

 4. Mhh…dit lijkt op kunst en vliegwerk, ad hoc en een-kat-in-het-nauw- maakt-rare-sprongen politi
  Kortom : het volkje kan niet plannen en lijdt aan geheugenverleis op de korte termijn..het overzicht is zoek.

  Nou, dan toch simpel opgelost..net als de VN: 50% miner en zoek het maar uit.
  Zoalng wij ons Haagse feestje kunnen blijven houden dan zl het ons en rotzorg zijn..

  En dit verstaat ons kabinet dus onder “dichter bij de bevolking brengen”van het bewind..de participatiemaatschappij als geldbron

  Centralisatie was toch veel beter…?

  Tja..en wat gemeenten ervaren dat ervaren burgers ook al tijden..en we gaan het in september weer beleven..

 5. Nu is Holland in nood, ze hebben jarenlang geld uitgegeven aan onbenullige dingen b.v. Kunstwerken in Gemeentes overbodige openbare ruimtes, parkeer garages verkeerde bruggen noem maar op het geld kon niet op. Maakt niet uit of het winst opbracht, als de wethouder maar zijn of haar zin maar kon doordrijven.
  Want eenmaal zijn of haar idee moest er komen ondanks tegenspraken van de burger. De recepties en de wachtgelden niet te vergeten. Tel maar eens uit hoeveel ambtenaren thuis zitten met twee gezonde handen die kunnen werken. Die gaan niet weren want dan verdienen ze minder, een wethouder die zich niet meer beschikbaar stelt voor een volgende periode hoeft ook niet bij het UWV te solliciteren maar alleen binnen de Gemeente. Dat zegt genoeg.
  Nu kunnen ze niet meer zo hun gang gaan. Wat nu. Ja daar moet je gezond normaal verstand van hebben, en dat hebben de meeste niet meer omdat ze zichzelf altijd héél belangrijk vonden.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.