Kabinet pakt vluchtelingenvraagstuk veel te sloom aan

Het kabinet krijgt de handen vol aan de opvang van vluchtelingen. PvdA-leider Samsom wil een Europese oplossing, maar een integrale Europese aanpak laat nog wel even op zich wachten. En ook het kabinet zal niet erg slagvaardig zijn. Een groepje meest betrokken bewindslieden werkt inmiddels weliswaar aan een nieuw opvangbeleid, maar dat kan niet verhullen dat PvdA en VVD totaal anders denken over het politiek uiterst gevoelige onderwerp. Ze hebben dus veel gesteggel voor de boeg. Het kabinet verwacht pas over een paar maanden met voorstellen te komen.

Intussen ligt het bed-bad-broodvoorstel, waarover dit voorjaar het kabinet nog bijna viel, bij de de hoogste bestuursrechters (Raad van State en Centrale Raad van Beroep). Binnen enkele maanden volgt een uitspraak over de vraag of gemeenten en rijk wel onvoorwaardelijke opvang moeten bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Hier kwamen de liberalen en sociaaldemocraten destijds onderling niet uit. Het resultaat was een vreemd compromis dat wellicht dus door de rechter naar de prullenbak wordt verwezen. Als dat gebeurt, staat ook dát hoofdpijndossier weer op de agenda.

Intussen probeert het kabinet opzichtig met één mond te spreken. Het gewring in allerlei bochten is bijna komisch, want iedereen weet dat de partijen eigenlijk lijnrecht tegenover elkaar staan. De PvdA wil een gezamenlijk Europees asielbeleid, met regels en een strakke verdeelsleutel over de lidstaten. Het is een idee voor de langere termijn, want de Europese bureaucratie is nu eenmaal log een traag. Het houdt bovendien in dat Europa gaat bepalen hoeveel vluchtelingen Nederland voortaan opneemt. Dat is twee keer mis voor de VVD: ten eerste willen de liberalen vluchtelingen opvangen in de regio (en dus liever niet in Nederland), ten tweede willen de liberalen minder in plaats van meer Europa. Welk wonderlijk compromis zal hier nu weer uit komen?

Beide partijen kunnen ook nauwelijks nog terug zonder gezichtsverlies. Zowel PvdA-leider Samsom als VVD-fractievoorzitter Zijlstra en fractiewoordvoerder Azmani gaven hun ongezouten meningen al pontificaal in de pers. Zijlstra vond een aantal maanden geleden nog dat Europa vluchtelingen eventueel moet weigeren. Samsom deed zijn voorstel voor een Europese verdeelsleutel afgelopen week nog in NRC Handelsblad.

Hoewel de honden wel blaffen, trekt de Europese karavaan deze keer nauwelijks verder. Het kruipt eigenlijk. Het voorstel van de Europese Commissie om 40.000 vluchtelingen over Europa te verdelen ligt bijvoorbeeld al vanaf mei op tafel. Het kabinet laat zich ook hier weer van de sloomste kant zien. De oppositie staat uiteraard te popelen om het kabinet te confronteren met dit getreuzel, maar de coalitie stelde inmiddels al twee keer een Kamerdebat uit. In een kabinetsbrief noemde men het Europese verdeelplan voor de 40.000 vluchtelingen ‘een constructieve gedachte’ die nog ‘de nodige uitwerking’ vergt.

De ver uiteenlopende opinies binnen het kabinet verklaren weliswaar het onvermogen om effectief te handelen, maar zijn geen excuus voor traag optreden bij urgente problemen. Het huidige beleid dreigt vast te lopen, terwijl de stroom vluchtelingen heus niet even wacht. Het goede nieuws: Rutte II werkt níet bij de brandweer.

5 Reacties op Kabinet pakt vluchtelingenvraagstuk veel te sloom aan

 1. Naar mijn mening lost het probleem zichzelf op als de instroom te groot wordt en de kosten voor onze overdreven genereuze opvang de pan zijn uigestegen.
  We zin nu al op veel frnten dat de arrogante verwende drollen die hier comfort en luxe komen zoeken zich reeds te buiten gaan aan de nodige vernielingen, destructie, grote bekken en eisen van het onmogeijke soort.
  Recht op ene huis..dat heeft elke Nederlander, dus in het rijtje aanschuiven en geen positieve discriminatie.Verdoien het maarz elf..en dat geldt over de hele linie.
  De VN kort gewoon de bijdragen met 50% en wij moeten de zeker niet ondervoede binnenkomers alle egards v bieden..is dat integreren en assimileren? Die leren het nooit.

  Er is volloop van illegalen..nergens geregistreerd, ongegeneerd de praktijken in Calais als normaal omdat niet gehonoreerd wordt wat zij willen..de wereld draait om de “vluchteling”waarvan het merendeel gewoon luxe en comfort komt zoeken..mee profiteren van blanke rijkdom..nu mogen zij de slaven gaan spelen..
  Je kunt van alles maken..politiek gezien is neerschieten een ramp..

  Er is gene onderscheid tussen nep en echte vluchtelingen..alles komt binnen en wordt “gered”door de veerdienst..
  Ze stappen in Libië in en boot en na een paar honderd meter beginnen ze al noodsignalen uit te zenden..
  Houden we even in de gaten dat IS de beschikking heeft over 100.000 blanco Turkse paspoorten…onze manier van doen + EU aandacht voor islamitische politiek(Malmström) is toch een uitnodiging voor en bijdrage aan IS?
  In Zweden krijgen ze al een VIP-behandeling na aankomst.

  Straks lopen we straks van illegalen..we sturen niemand terug..zieligheidsfactor..Niemand is illegaal in existentie maar je kunt op de plek waar je je ben vont WEL illegaal zijn..Iemands huis binnenlopen tegen zijn zin in is een illegale kwestie..een grensoverschrijding..en het barst van de grenzen..Het gaat dus over illegale migratie!waarbij de zichzelf uitnodigende gasten nu behoorlijk gaan huishouden omdat ze ontevreden zijn en meer eisen..bediend moeten worden worden op hun wenken..

  Verdelen van illegalen migranten is onmogelijk.
  Wijunnen verdelen wat we wuiillen..zij willen luxe en comfort. nieuwe nikes, trendy kleding, geen gratis openbaar vervoerkaart maar een auto en dan geen tweede hands-dat is geen respect..Zij komen om te halen en niet om bij te dragen. kletsverhalen zat..relax, drinks, smokes en bloowzzs komen eerst.
  Haal er uit wat er in zit.
  Plaats ze in ene ongewenst land en ze gaan meteen weer op reis naar beter oorden..dan maar illegaal..
  (Elk land heeft reeds rond een miljoen illegalen..)
  Het is geen EU probleem..het is een ongelijkheidsprobleem en de EU neoliberalen zullen de laatsten zijn ongelijkheid aan te pakken.

  De “waarheid”sjournalisten die op basis van crowdfunding moeten werken..( de reguliere media blijven in de emo-sfeer zitten en de politiek ook, om straks weer geld los te kloppen van de bevolking om arme “vluchtelingen”te helpen..en zo)komen met ene compleet ander verhaal.
  Binnenkomen. meteen een aantal mobiele telefoontjes, gratis opladen, alles gratis..tot zelfs het zwaaien met briefjes van 500 euro.
  De tocht van Turkije naar ene Grieks eiland was juist leuk..

  de levendige “vluchtelingen”markt in buitenboordmotoren die achterblijven, weer worden opgeraapt en verzameld om weer verkocht te worden in Turkije..etc etc..zo beun je nog eens wat bij..

  En The Gambia gaat leeglopen..het is straks een vrouwenlandje..de gigolo’s zijn naar Nederland vertrokken en hopen daar op goede buit..
  (Wat Thailand is voor mannen, is The Gambia voor single vrouwen van middelbare leeftijd..dus nu ook in NL beschikbaar..:)

 2. Over een paar maanden?Op de langere termijn?????Het wordt vroeg winter,en,dus:donker!

 3. Bas van Stapelberg // 31 augustus 2015 om 18:42 // Beantwoorden

  Na het uitbreken van de AL heb ik dit al voorspeld. En journalisten zagen dit ook al aankomen 2 jaar terug. Er zit een agenda achter waarom de NATO, ISIS steunt. Het is wel verschrikkelijk dat we hier niets over lezen in de reguliere media.

 4. Los van het hele vluchtelingenprobleem hoor ik eigenlijk niemand over het AIDS-probleem wat wij binnenhalen. Als ik alle grote wereldwijde acties mag geloven, wat ik overigens niet doe omdat Afrika zo onderhand leeg zou moeten zijn door deze problematiek, ligt de besmettingsgraad hoog in Afrika. Stel nou dat dat waar is: hoe gaan wij als Nederlandse Bevolking deze medische en opvolgende kosten dragen?
  Verder hoor ik niemand over een inburgeringscursus die verplicht gesteld zou moeten worden voor iedereen die zich in Nederland zou willen vestigen. Voor iedereen geldt dat, maar niet voor gelukzoekers die gezien de geschiedenis gewoon in Nederland mogen blijven?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.