Asscher krijgt het lastig in Amsterdamse raadsenquête naar financieel wanbeleid

Vrijdag 9 oktober wordt een belangrijke dag voor Lodewijk Asscher. De PvdA-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet dan namelijk verschijnen voor een Amsterdamse enquêtecommissie die onderzoek doet naar de huidige financiële puinhoop in de stad. Asscher was in de periode 2006 – 2012 wethouder financiën, en dus verantwoordelijk voor het destijds gevoerde wanbeleid. Hoewel hij niet wordt gezien als dé veroorzaker van de ellende, greep hij naar verluidt ook niet in.

De Amsterdamse gemeenteraad besloot eind 2014 een raadsenquête te houden naar de financiële wantoestanden. De circa veertig publieke verhoren starten begin september, met als ‘hoogtepunt’ het verhoor van de huidige vicepremier en kroonprins van de PvdA.

Toen Asscher in 2006 wethouder financiën werd, erfde hij al de nodige problemen van zijn voorganger VVD-wethouder Laetitia Griffith. Er was al sinds 2000 gedoe bij de Amsterdamse dienst financiën. Topambtenaren vertrokken in die periode uit onvrede. Er verdween veel kennis.

Het Parool sprak 25 betrokkenen -anoniem- over de raadsenquête. Dat de Amsterdamse financiën een puinhoop zijn, wordt door iedereen bevestigd. Het belangrijkste verwijt aan Asschers adres is dat hij niet ingreep.

In Het Parool zegt een oud-topambtenaar van de dienst financiën dat Asscher nauwelijks interesse had in financiën. ‘Het interesseerde hem niet. Zijn hart lag bij andere portefeuilles: onderwijs en jeugdzorg.’ Een toenmalige medewerker van de dienst zegt dat de ambtelijke leiding faalde, maar dat de wethouder niet ingreep. ‘Asscher stak zijn tijd in onderwijs, jeugdzorg en aanpak van de Wallen’.

Daarnaast wekte het personeelsbeleid van de wethouder verbazing. Hij liet de zwakke ambtelijke leiding de eerste vier jaar van zijn wethouderschap praktisch ongemoeid. In 2010, terwijl de gemeenteraad al meerdere malen grote zorgen had geuit, stelde Asscher een interim-directeur financiën aan. Voor twee dagen in de week. Pas in 2011, een jaar voor zijn vertrek naar Den Haag, stelde de PvdA’er een fulltime directeur aan. Zelfs Asschers supporters geven in Het Parool toe dat zijn benoemingenbeleid destijds nogal ongelukkig was.

Bovendien luisterde Asscher kennelijk niet naar de kritiek. In Het Parool noemt een ‘ingewijde’ de toenmalige Amsterdamse PvdA-leider ‘de verpersoonlijking van de bestuurscultuur’: ‘Elk kritisch vermogen ontbrak in het gemeentelijk apparaat. Het resultaat van tachtig jaar sociaaldemocraten die de lakens uitdelen’. Ook de luide kritiek op het niet-functionerende automatiseringssysteem en het enorme begrotingsoverschot in 2012 (de Dienst Werk en Inkomen bleek ineens 32 miljoen over te hebben) was aan dovemansoren gericht. ‘Men had geen idee wat er in- en uitging’, aldus een betrokkene. En kennelijk interesseerde het Asscher ook niet zoveel.

De huidige wethouder, D66’er Udo Kock heeft er zijn handen vol aan om de financiën weer fatsoenlijk op de rails te krijgen, maar dat valt niet mee. In juli liet Amsterdam zelfs weten wellicht geen jaarrekening over 2015 te kunnen opstellen. Sinds augustus 2015 is er een team KPMG-consultants ingevlogen om de financiële zooi op te ruimen.

De huidige vicepremier en kroonprins van de PvdA staat een lastig verhoor te wachten, zoveel is zeker. Volgens Het Parool kijken zijn Haagse tegenstanders in elk geval al uit naar 9 oktober.

(Bron: Het Parool)

4 Reacties op Asscher krijgt het lastig in Amsterdamse raadsenquête naar financieel wanbeleid

 1. en dat schuift dan gewoon door als wonderkind voor de politiek van de PvdA..

  Hiergata heteven.zo niet nog veel ereger, dan in zijn vootafgaande sporen.

  Wat warrig mannetje dat graag hobbyeert en vreemde dingn najagt.

  Niet erg snaps, wel hortend, niks echt af, blijft rommelen met dezelfde retoriek
  Misschien een aardig hondje voor Mark Rutte, maar NL heeft niet echt veel aan hem..zit weinig in anders dan honderden miljoen verspillen aan babbels.

 2. Knabbel en babbel gehalte is weer aanwezig.

 3. Links kan alleen maar slopen en zou verboden moeten worden!

 4. De politiek partijen, zoals pvda en vvd hebben de sociale zekerheid gesloopt.

  sociale zekerheid betekend dat je je huur /hypotheek en je eten bij ziekte of ontslag gewoonweg door kan betalen. Daar worden mensen met een loonovereenkomst via premieheffing voor verzekerd. Volksverzekering. Mensen die “gekozen”hebben voor een bestaan als zzper kunnen zich hiervoor bijverzekeren (voor velen onbetaalbaar, de premie wordt bedacht door op winst gerichte ( geprivatiseerd dus)
  verzkeringsmaatschappijen.

  Zoals de vvd en de pvda het presenteren zijn alle mensen met een uitkering, ( wia,, wao, ww, etc etc) profiteurs. Dus komt er een wet, die boetes mogelijk maakt. Als een ambtenaar van de gemeente vind dat je niet netjes gekleed bent volgt bijvoorbeeld een boete op de bijstand. Loopt je ww af en ben je boven de 45 , helaas bijstand.
  Heb je dan een eigen woning en dus bijvoorbeeld 10-15-20 jaar gespaard om af te lossen, helaas, woning verkopen en de waarde van je spaargeld ervan eerst opeten.
  Dat je dan, bijvoorbeeld, vervolgens duurder uit bent in maandelijke kosten voor wat betreft de huur (dus huur toeslag etc) wordt niet naar gekeken.
  Ook wordt erop geen enkele manier gewerkt aan een quotum wet voor werkgevers om alle leeftijdklassen zoals aanwezig in de maatschappij verplicht in dienst te nemen.

  Daarnaast wordt dus uit deze pot met geld ( de volksverzekeringen inclusief de pensioengelden) de banken en de euro overeind gehouden.
  Helaas dus niet met gratis geld uit het niets gecreerd door de ECB.

  Het is dus een politieke keuze geweest om de “banken crisis” op deze manier te laten betalen door de bevolking. En voorlopig stopt dit niet.

  De “banken crisis” is een direct gevolg van deregulerende wetgeving van de Overheid voor wat deze banken nu wel of niet mogen doen. De rol van de banken is sinds de jaren 80-90 vergroot zoals de mogelijkheid om onbeperkt te mogen speculeren in de aandelenmarkten en het bedenken van allerlei nieuwe producten ( zoals renteswaps).
  Dit werd gepresenteerd indertijd als nieuwe vrije markten. ( verdere vrijheid/privatisering van de banken en creatie van geld uit het niets door centrale banken)
  In het westen wordt gesproken over zogenaamde “vrije”economie ( de koppeling van de waarde van bv de euro en de dollar zit aan de geprivatiseerde banken, centrale banken en aandeleneconomie vast) of een “geplande” economie ( china de overheid daar reguleert alles) betreft, beiden hebben centrale banken die uit het niets geld creeren.
  De reden waarom zomaar niet enorme hoeveelheden gratis geld kunnen worden bijgedrukt om problemen op te lossen heeft te maken met de waarde van een munt. Teveel gratis geld leid eerst naar inflatie en daarna naar hyperinflatie. Dan betaal je bijvoorbeeld voor een brood 1 miljoen euro.

  Nemen we china nu als voorbeeld van de “geplande” ecoconomie. Ook daar blijkt uit dat beurzen in waarde enorm kunnen afnemen.( plotsklaps).
  De beurzen in de wereld volgen met dalingen. Volgens het journaal is 400 miljard dollar “verdampt”.
  Geld kan helemaal niet verdampen, Geld wisselt van eigenaar.

  Daarbij komt dat als het in ons Westen het gaat om beheersing van de geldvoorraad om bv hyperinflatie ( en dus een bankroet) te voorkomen maar wel inflatie wil. Stijging van de prijzen ( inflatie) betekend een waardevermindering van geld. Dit ook kunstmatig en dus gepland gebeurd.
  Helaas heeft de derugelerende werking op de rol van banken ( en met hen dus ook de rol van andere financiele dienstverleners als verzekeraars) nu juist voor controle verlies gezorgd. De Overheid wordt hierdoor gedwongen om achter de bal aan te lopen en worden gedicteerd door de financiele markten.
  Banken en verzekeraars zijn in handen van prive personen.

  In Amerika ( en daarbuiten ) is nu uitgezocht waar het geld blijft wat de centrale bank uit het niets creerd en uitgeeft aan private banken ( die het op hun beurt weer verdelen aan bedrijven en personen, met rente natuurlijk). Sinds de derugelerende wetgeving in de jaren 80-90 gaat het merendeel van de gelden ( sinds 2010 AL het gratis extra geld) naar prive personen die al zeer veel geld hebben.
  De biljonairs.
  Het geld wat de ECB bijdrukt ( de huidige 1200 miljard) wordt ongecontroleerd voor meer dan 90% verdeeld onder private commerciele banken en dan weer “verdeeld” naar de aandelen/financiele markten ( ook wel de virtuele economie genoemd).
  Slechts 8-10 % van de 1200 miljard komt terecht in de “echte” economie. Dus in de vorm van sociale zekerheid bij de bevolking.

  Nu lijkt de verdeling van uit het niets gecreerd geld redelijk eerlijk. Het zijn immers “vrije” markten. Helaas. Onderzoek heeft uitgewezen dat banken samen met de biljonairklasse gewerkt heeft aan de realisatie van “super identities”. Op youtube zijn er talloze filmpjes te vinden van “parlementaire enquetes” door de amerikaanse senaat waar de ceo’s van de grootbanken worden ondervraagd over deze super identities. En ze bestaan dus wel degelijk. En de banken hebben hier aan meegewerkt.
  Super identities zijn “bedrijven” waar het eigenaarschap van grote aantallen multinationals en bedrijven in vertegenwoordigd zijn. Wereldwijd. Inmiddels is in zwitserland met behulp van supercomputers uitgerekend dat 40% van alle geldtransacties via deze superidentities loopt. Hetgeen betekend dat 40% van de totale geldvoorraad van alle landen wereldwijd in handen is van de prive eigenaren van deze super identities. Mogelijk gemaakt dankzij de deregulerend privatisering van de banken en de financiele markten.

  Het is in dit krachtenspel dat onze Mark en Diederik binnen de EU moeten opereren.
  De enige mogelijkheid om dit probleem van macht van enkelen over anderen ( verlies van echte democratie en de bevolking als belasting slaaf) is wereldwijd internationaal recht , hervorming van de geldpomp ( geldcreatie en de verdeling ervan), aan banden leggen van de “vrij rol”van banken en financiële markten.
  Het motto , if you are too big to fail then you are too big to exist, zal dan meer gestalte moeten krijgen.
  Het draait om de terreur van de financiele markten als bedreiging voor de beschaving en humaniteit.
  Reflecteer, keer om. Geld in dienst van de gehele bevolking. Zorg in dienst van de ghele bevolking. Sociale zekerheid in dienst van de bevolking.
  Stop met de ongepaste tweedeling anno 2015. Mensen in loondienst hebben zgn wel sociale rechten en ZZP ers /ondernemers niet.
  Het oude links rechts adagium heeft zijn beste tijd gehad. Evenals de dergulering van de financiele markten. Het experiment van Ronald Reagan en Thatcher in de jaren 80. De theorie van de thrickle down economie. Die theorie zegt immers dat met wetgeving er een biljonair klasse mogleijk zal worden ( dat klopt) en dat deze klasse vanzelf dan zorgt voor druppelgewijs verdeling van geld via ( “vrije”) markten naar de bevolking. Hiermee kun je dus snel veel geld bijdrukken zonder risico van hyperinflatie. Vergeten is de positie van macht, Vergeten is het principe van democratie. etc. etc.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.