Minister Schippers wil een ‘behoorlijk hoge’ kiesdrempel

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers wil een ‘behoorlijk hoge kiesdrempel’ om de ‘versnippering en verlamming’ in de Haagse politiek tegen te gaan. Door de versplintering in de Tweede Kamer, er zijn daar inmiddels zestien fracties, dreigt de bestuurbaarheid van Nederland volgens de VVD-politica in het geding te komen.

‘Het is een godswonder dat we een minister-president hebben die op een of andere manier alles zo aan elkaar kan binden dat het systeem nog functioneert. Maar of dat in de toekomst ook zo gaat, dat er oppositiepartijen zijn die constructief zijn en het landsbelang dienen, dat moet ik nog maar zien’, somberde Schippers dit weekend in NRC Handelsblad.

De minister vreest Amerikaanse toestanden. ‘In Amerika is de politiek totaal verziekt en in Nederland dreigt dat ook. Als je iets voor elkaar wilt krijgen, moet je daar eerst in de coalitie voor knokken, dan moet je nog met vijf of zes andere partijen – ik zie het voorlopig niet minder worden- water bij de wijn doen om het door de Eerste Kamer te krijgen. En als dat gelukt is krijg je ook nog te maken met de referendumwet die is aangenomen’.

Een referendum vindt Schippers maar niks: ‘Je kunt daarin niet uitleggen wat de consequenties zijn en de alternatieven, want daar leent een referendum zich niet voor’.

Met een kiesdrempel zouden kleine partijen als de ChristenUnie en SGP waarschijnlijk uit het parlement verdwijnen. Juist de twee partijen die Rutte 2 zo trouw gedoogden de laatste jaren. Stank voor dank? Schippers: ‘Ze doen het goed in de peilingen, dus misschien halen ze de drempel wel, en anders kunnen ze ook een alliantie met elkaar aangaan’.

Schippers sprak in NRC op persoonlijke titel. Het is geen kabinets- of VVD-standpunt, maar ‘ik vind het wel. En ik ben ook blij dat een staatscommissie zich over ons stelsel gaat buigen’.

Het land is onder Rutte 2 toch flink hervormd. In de zorg, op de woning- en arbeidsmarkt, in het onderwijs en sociale zekerheid zijn verregaande maatregelen inmiddels doorgevoerd. Een greep: de studiebeurs werd afgeschaft, het ontslagrecht versoepeld, hypotheekrente aangepakt, inkomensafhankelijk huren ingevoerd, de langdurige zorg gedecentraliseerd, evenals een groot deel van de jeugdzorg en sociale zekerheid. Hoezo is dit land onbestuurbaar?

Het lijkt wel of de minister er gewoon geen zin meer in heeft, moe is. In maart klaagde ze ook al over haar ‘sleurbaan’. Na de kabinetscrisis in december 2014 rond vrije artsenkeuze waarbij drie PvdA-senatoren tegen haar wetsvoorstel stemden, is het nooit meer helemaal goed gekomen met de liberale bewindsvrouw.

‘Ik ben hier toevallig en ik heb een missie, dus dat noemt men een politieke carrière. Maar als het morgen voorbij is, zal ik de auto met chauffeur niet missen’, aldus de kennelijk al onthechtende Schippers. Misschien wordt het inderdaad tijd voor iets anders.

(Bron: NRC Handelsblad)

7 Reacties op Minister Schippers wil een ‘behoorlijk hoge’ kiesdrempel

 1. Het hele vervloekte ,laffe,lamlendige zooitje daar is aan vervanging toe!En 2 of 3 partijen is meer dan genoeg;dan fuseren ze maar;vinden ze toch ook zo’n goed idee voor scholen?

 2. bert [maathuis] // 23 augustus 2015 om 23:18 // Beantwoorden

  Als het klopt dat mevrouw Schippers (Edith) inderdaad heeft gezegd hetgeen dit artikel verkondigt, … dan IS dat nog al wat!


  “In Amerika is de politiek totaal verziekt”.
  En we lopen nog steeds achter hen aan???
  (Navo, IMF, …)


  “Een referendum vindt Schippers maar niks: ‘Je kunt daarin niet uitleggen wat de consequenties zijn en de alternatieven, want daar leent een referendum zich niet voor’.”
  Hoezo zou dat niet kunnen? Foute constatering! Waar Edith vermoedelijk op doelt, is dat ze niet wil dat je de burgers de alternatieven voor legt, zodat zij de achterliggende agenda veel sneller doorzien. Bovendien zullen de burgers voor het landsbelang (= burgersbelang) kiezen, en niet voor het belang van de grootgraaiers en de machtswellustelingen, bijvoorbeeld.


  “Schippers sprak in NRC op persoonlijke titel. Het is geen kabinets- of VVD-standpunt, maar ‘ik vind het wel. En ik ben ook blij dat een staatscommissie zich over ons stelsel gaat buigen”.
  Staatscommissie??? Maar wat vinden de búrgers hier van? Of wordt dat wellicht ook weer een kwestie van “door de strot drukken”, via zo’n STAATScommissie; zogenaamd vanwege [de bestuurbaarheid van] het landsbelang. En omdat de burgers dergelijke kwesties tóch niet op hun waarde kunnen schatten? (Ja, gezien de ervaring met de regering (+ parleurs!), verwacht je dit soort onderbouwing, welke natuurlijk nergens op slaat, maar die de politicus een vrijheid van eigen handelen moet geven.


  “Het land is onder Rutte 2 toch flink hervormd. In de zorg, op de woning- en arbeidsmarkt, in het onderwijs en sociale zekerheid zijn verregaande maatregelen inmiddels doorgevoerd. ”
  Nou, nou!
  Het Nederlandse onderwijs is nog even slecht als al decennia lang; van laag tot hoog!
  Nu worden er al managers voor kindercrèches klaargestoomd!!! (Staatsopvoeding!) Kijk hier maar eens; daar voldoet bijna geen enkele onderwijsinstelling aan! >>>
  http://www.marjadevries.nl/index-ned.php
  http://www.hartverwarmendwijs.nl/
  De woningmarkt kent nog geheel geen verbetering.
  De arbeidsmarkt: nog steeds een 5 daagse werkweek, waardoor de werkgelegenheid nooit zal toenemen én waardoor de mensen niet fatsoenlijk aan zichzelf toekomen. De Skidelsky´s hielden een stevig pleidooi voor een beduidend kortere werkweek!
  https://www.sein.de/sinnlose-jobs-wie-arbeit-die-gesellschaft-krank-macht/ (“Dank der Hilfe der Maschinen müsste kein Mensch mehr als 15 Stunden arbeiten und die Menschheit wäre frei, ihre Genialität anderen Dingen zu widmen.” Een uitspraak van der berühmte Ökonom John Maynard Keynes.) Is dát sociale zekerheid, 40 urige werkweek?

  En inderdaad: “Een greep: de studiebeurs werd afgeschaft, het ontslagrecht versoepeld, hypotheekrente aangepakt, …”.

  Maar er geen zin meer in hebben? Ik vermoed eerder dat het een kwestie is van: werp de leugens vol en recht in hun gezicht, en …ze zullen het [hopelijk óf hoogstwaarschijnlijk?] geloven!

  LET OP:
  “Ik ben hier toevallig en ik heb een missie, dus dat noemt men een politieke carrière.”
  Zo denken [bijna] alle politici; alsof zij een soort van goddelijke opdracht hebben, een missie! Daarom willen zij ook geen referenda. Want ZIJ hebben een missie; en de burgers moeten er dan maar van overtuigd zijn dat de missiedragers het het beste weten (én het beste met hen voorhebben!).
  “Maar als het morgen voorbij is, zal ik de auto met chauffeur niet missen, …”. Blijkbaar – zo zal elke psycholoog concluderen – is dat tóch wel belangrijk voor Edith+ want waarom anders deze uitspraak gedaan? Zo werkt immers de menselijke psyche.

  HET WORDT DE ALLERHOOGSTE TIJD DAT DE PIKMEERARRESTEN (WINNIE SORGDRAGER!) WORDEN AFGESCHAFT.
  Zelfs raadsleden zijn onschendbaar! ???
  http://www.hengelo-anders.nl/onschendbaarheid-horsthuis-vvd-aangevallen/
  En Winnie Sorgdrager?
  En Edith Schippers?

 3. Mmh…de totale versnippering biedt ook ineens andere mogelijkheden..
  Ee navenante vertegenwoordiging van de gehele bevolking.
  De grote partijen van nu vertegenwoordigen gene van alle alle bewoners van NL..de typische partij-inteelt kwestie

  Straks is elke partij in het kabinet vertegenwoordigd en heeft geen enkele partij meer machtsrechten

  Persoonlijk blijf i bij mijn stille wens om alle eurofiel neoliberale partijen uit te sluiten.Bergen privarisering af te schaffen en gericht publieke voorzieningen opbouwen..
  De boel gata echt te k gek worden..

  Geknoei met Fyra en de klanten krijgen meteen verhoging van het kaartje om de schade op te vangen. Het volk is iedere keer de pineutt van het geknoei van euro neoliberalen

  Een kabinet moet veel EU, EURO, TTIP en CETA kritischer worden en en vertrek als optie echt openhouden.

  Eurofiel neoliberaal en euro hebben al veel te veel onheil gebracht met een kabinet die kunstmatig de crisis hoog heeft gehouden om het volk te plukken en geldstromen een andere wending te geven..

  Tij om met zijn allen gezamenlijk de tanden te laten zien om het monster te temmen en in een kooi onderbrengen en de sleutel weg te gooien

  We hebben partijen nodig die drijven op referenda en volksinpraak..de techniek is voorhanden maar de partij-inteelt is heftig tegen,,en dat richt zich dan ook tegen ons..
  Tijd dat el zelf eens gezamenlijk actie ondernemen.

  “Wie niet met ons, is tegen ons..”, een uitspraak die bij neoliberalen past maar kan ook omgekeerd gebruikt worden..

 4. Beste edith, reflecteer en keer om..geen referenda een staatsconmissie… Onbestuurbaarheid. Keer om..
  We zij toch geen dictaat van china of wel soms.

 5. De ranzigheid van deze vvd hersenspinsels druipt er vanaf.

 6. dan wordt het tijd voor een echt democratisch model: een direct gekozen president en een gekozen onafhankelijk opererend parlement, apart van elkaar gekozen zodat de uitvoerende macht echt gecontroleerd kan worden door een parlement. bijna ieder land op de wereld kan zijn president kiezen, maar niet Nederland. Tevens zorgt dat ervoor dat het ‘strategisch’ stemmen omtrent de wie wordt president factor verdwijnt, Doorbreek de macht van de politieke partijen en stem op onafhankelijk volksvertegenwoordigers die echt controle uitoefenen. Een echte democratie. je denkt toch niet dat Rutte president was geworden als er echte onafhankelijke presidentsverkiezingen waren geweest.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.