Buma: ‘Als we nu toegeven aan Griekenland, moeten we dat straks ook aan Frankrijk’

CDA-leider Sybrand Buma vreest Frankrijk op termijn meer dan Griekenland. Bij zijn verrassende tegenstem tegen het derde hulppakket voor de Grieken speelde juist Frankrijk een belangrijke rol. ‘Het gaat mij veeleer om Frankrijk, een land dat ook soepeler regels wil om maar niet te hoeven hervormen’, verklaart Buma in Trouw. ‘Als we nu niet streng zijn voor Griekenland ben ik bang dat we straks nog verder moeten toegeven aan Frankrijk. Ik ben bang dat Frankrijk alle eurolanden mee zal slepen in zijn val.’

De christendemocraat heeft het niet zo op de Franse houding binnen de eurozone. Het land kreeg het een half jaar geleden al voor elkaar dat het zich niet hoeft te houden aan het begrotingstekort van maximaal drie procent. Het Nederlandse kabinet bezuinigde zich in diezelfde periode drie keer in de rondte om onder die drie procent te komen. Wat dan ook lukte.

Het CDA wil Griekenland uit de euro. Volgens Buma wordt de euro alleen maar sterker zonder Griekenland. ‘In Europa willen we een sterke euro met landen die zich aan de regels houden. Dat moet een wederzijdse plicht zijn. Maar deze Griekse regering heeft vanaf januari eenzijdig alle afspraken aan de laars gelapt. We hebben er geen enkel vertrouwen in dat premier Tsipras zich nu wel aan de afspraken gaat houden’. Door de nieuwe verkiezingen in september zullen de hervormingen wel weer vertraagd worden, verwacht de CDA-leider.

Buma vindt ‘een Europa dat doormoddert om de lieve vrede te bewaren uiteindelijk niet een sterk Europa’. Een grexit is overigens niet gratis, stelt hij. Buma verklaart zich wel degelijk solidair met de Grieken en wil hen dan ook financieel steunen bij hun vertrek uit de eurogroep. ‘Er zal heel veel geld naar toe moeten om het land weer op de rails te krijgen’. Ook een eventuele terugkeer te zijner tijd, sluit Buma niet uit.

De CDA’er is al helemaal niet onder de indruk van het vooruitzicht op een door Rusland gesponsord Griekenland. Buma: ‘Ik constateer dat Poetin nog geen cent in Griekenland heeft gestoken. Ook in het geval van de Balkanlanden, Servië, Macedonië Kosovo, zeggen we niet: haal ze vanwege de Russen maar binnen’.

Buma stelt dat zijn partij in 2000 al tegen de toetreding van Griekenland tot de eurozone stemde. Hij vindt zijn tegenstem dan ook niet inconsequent. Andere CDA’ers zoals oud-premier Dries van Agt en voormalig staatssecretaris René van der Linden zijn echter niet te spreken over de onverwachte move. Electoraal is het in elk geval een meesterzet. Voor veel eurosceptische kiezers, hun aantal neemt toe, zijn de christendemocraten bij de volgende verkiezingen ineens weer een interessante optie.

(Bron: Trouw)

9 Reacties op Buma: ‘Als we nu toegeven aan Griekenland, moeten we dat straks ook aan Frankrijk’

 1. Maan Arkenbosch // 21 augustus 2015 om 16:21 // Beantwoorden

  Het was toch Balkenende/het CDA welke onze soevereiniteit in Lissabon, n.b. na een volksreferendum, ten grabbel gegooid heeft? Wij hebben niets meer te vertellen en hebben recentelijk vanuit Brussel €.5 miljard moeten overmaken naar China. Het CDA is een draaikonten partij en vanuit het verleden onbetrouwbaar. Liefst 90% van alle wetsvoorstellen van het huidige kabinet hebben ze gesteund. Ik hoop dat de kiezers door het CDA bedrog heen prikken.

 2. Maan Arkenbosch // 21 augustus 2015 om 16:23 // Beantwoorden

  Sorry, China heeft geen €.5 miljard ontvangen, maar Griekenland!

 3. Het CDA hoopt waarschijnlijk dat iedereen het referendum is vergeten waarin 65% van de Nederlanders tegen het verdrag van Lissabon heeft gestemd. Het was het CDA onderleiding van Balkenende dat de Nederlandse bevolking heeft genegeerd en het verdrag er doorheen geduwd heeft. Resultaat is dat er nu geen referenda meer gehouden worden omdat men dan bang is voor de uitkomst. Ik heb intussen alle vertrouwen in de politiek verloren. Er is geen enkele partij meer in Den Haag die de werkende Nederlander vertegenwoordigd.

 4. Buma is het gezicht van de Calvinistische eurofiel neoliberale Christenen.
  De euro zijn de te verwerven en te ontwikkelen talenten.
  G Hte gata niet om mensen, verhoudingen en relataie,niet om culturen maar botweg over geld.

  Nu is daar ook eeb bijvlse spreuk over die wordt toegedicht aan JC humself.. het gata over kamlenen en naalden als het rijke stinkerds betreft.die bezeten zijn met halen..

  Buma heeft gelijk:
  De euro wordt sterkers als we al de oude Oostbloklanden, Italië, op termijn Franktijk, Spanje, portugal en Ierland gedag zeggen en buiten de EU werken..

  Nog beter is het voor ensen die hele neoluberale-Christelijk of niet- EU en euro op te doeken..

  Het leidt alleen maar m naar verering van de mammon en gene middel om het bestaan voor iedereen te verbeteren..

  Oh ja..er was ook nog iets met predestinatieleer..vandaar dat het CDA steeds met de VVD en PvdA mee-stemt..Hypocriet als de pest..
  Rijkman behoort dan bij de uitverkorenen voor het hemelrijk…allemaal Dagobertjes in het Walhallah

  Maar Buma is ongetwijfeld aardig voor “vluchtelingen”en alles wat als zodanig is gelabeld
  Voor is is Karma ook een koopbaar marktproduct..opspaarbaar met punten of zo..bij de supermarkt van illusies

  Zoals het er nu voor staat dan is het CDA een ordinaire eurofiel neoliberale partij die ver af staat van Christelijke ideologie..de geldwisselaars in de tempel..en geritsel met zilverlingen…Geen democratie…tégen referenda. de angst om macht in te moeten leveren..

  Mensen pas op..pas goe dop wat je kiest als je moet stemmen..

 5. Van mij mag Frankrijk ons meeslepen….uit de Eu!

 6. Jazeker, leven als een god in frankrijk.in nl alleen voor enkelen betaald met dehumanisering repressie en om zeep geholpen verzorgingsstaat.
  Laat u niet wijsmaken dat een verzorgingsstaat cq beschaving onbetaalbaar is. De onbetaalbaarheid is een illusie. Gevoed en in stand gehouden met ” waarden” als hardwerkende nederlander vs labbekakken. Kortom twwedeling in het kapittelen van mensen. De welvaartsverdeling is geensceneerd, zie pikkety imf oeso etc etc .
  De thrickle down economie werkt bewijsbaar niet.
  Toch vreemd dat geen enkele politicus melding maakt van veranderende wetgeving om dit zeer grote probleem aan te pakken. In nl zeker niet. In de vs inmiddels wel senator bernie banks.
  Dat wordt alleen get

 7. Let wel 178000 miljonairs dat is dus minimaal 178 miljard. Welk en hoeveel bezit heeft 1% van deze 178000 miljonairs. Wie zijn deze mensen en welke banden met banken en overheid zijn er. Dat onderzoek wordt in meerdere landen gedaan. Nu ook in nl?

 8. Voor alle duidelijkheid. Het oeso meldt via artikel vollskrant vorige week dat nl de nr 1 positie inneemt in wereldwijd in stijging aantal miljonairs sinds 2013. Een stijging van 16,5 % naar 178000 miljonairs.
  Ben benieuwd naar de onderzoekstresultaten over de 1% van deze 178000. En zijn de eerste “zorg” miljonairs door de privatisering al bekend?

 9. Bas van Stapelberg // 1 september 2015 om 15:43 // Beantwoorden

  Uit de EU is het beste wat ons kan gebeuren.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.