De toon is gezet: zelden werd een premier zo hard en persoonlijk aangevallen

Zelden begon een nieuw politiek seizoen zo fel als gisteren tijdens het Griekenlanddebat in de Tweede Kamer. Formeel ging het debat over het derde hulppakket aan de Grieken, maar het was vooral de geloofwaardigheid van premier Rutte die centraal stond, of liever hing, in de touwen. Rutte zou zich ‘het torentje in hebben gelogen’ (Wilders), aan ‘politieke flessentrekkerij’ doen (Pechtold) en het aanzien van de politiek schaden (Klaver). Het komt nauwelijks voor dat een premier zo hard en persoonlijk wordt aangevallen. De toon is gezet.

‘Griekenland’ is een slag voor de coalitie. De coalitiepartijen haalden samen net geen meerderheid. Door een tegenstem binnen de VVD bleef de teller steken op 75 in plaats van de vereiste 76 zetels. De D66-hulptroepen van Pechtold stemden, gelukkig voor Rutte, ook voor, evenals de groep Kuzu/Öztürk.

Terwijl de VVD duidelijk met zichzelf in de knoop zat over de 86 miljard voor de Grieken (waarvan 5 miljard van Nederland), had die andere rechtse middenpartij het een stuk gemakkelijker. De oppositiefractie CDA stemde dan ook tégen het derde hulppakket. Tot verrassing van het kabinet.

Binnen het CDA is daar overigens het laatste woord nog niet over gezegd. Zo liet oud-premier Dries van Agt in de Volkskrant weten dat ‘de afwijzing me verbijstert’. Ook andere partijbonzen waren onaangenaam verrast. Maar Eerste Kamerlid en voormalig staatssecretaris Europese Zaken Ben Knapen zei zich juist weer ‘verwant’ te voelen aan de tegenstem. Het zal nog wel even blijven borrelen bij de christendemocraten.

Ook die andere gelegenheidsgedoger GroenLinks gooide nu eens de kont tegen de krib. Leider Klaver las de premier de les over de geloofwaardigheid van de politiek die Rutte ‘op het spel had gezet’. De partij stemde in elk geval ook tegen het derde hulppakket. Overigens om een geheel andere reden dan het CDA. GroenLinks wil een nieuw akkoord, mét kwijtschelding van de Griekse schulden. Iets waar het kabinet mordicus tegen is.

En uiteraard was daar nog Geert Wilders, die Rutte uitschold voor een ‘Pinokkio met een neus tot in Athene’. De PVV-leider had het debat aangevraagd en de Kamer terug laten keren van reces (wellicht dat het er daarom zo verhit aan toe ging). Zijn motie van wantrouwen kreeg overigens maar dertien medestanders.

De economie begint weer te bloeien. Het kabinet verwachtte aan een comfortabel politiek seizoen te beginnen. Maar het parlement bleek gisteren onverwacht heetgebakerd en onvoorspelbaar. Het lijkt niet mee te willen werken aan een rustig, laatste anderhalf jaar voor Rutte 2. Als de voortekenen niet bedriegen, trakteren gefrustreerde ex-gedogers, een volkomen onvoorspelbaar CDA en dissidente Kamerleden kabinetsleden het komende jaar nog regelmatig slapeloze nachten.

(Bronnen: de Volkskrant, NRC Handelsblad)

6 Reacties op De toon is gezet: zelden werd een premier zo hard en persoonlijk aangevallen

 1. was het niet Rutte die op tamelijk ongezellige Calvinitische manier de Grieken begon te kapittelen over de nodige ” hervormingen”..in het verlengde van zijn ALDE-genoot schuimbek Verhofstadt..? Voor een prikkie het bezit van de Grieken overnemen voor privatisering..?
  Gekoppeld aan de woorden “Geen cent meer naar de Grieken”zou je dan toch heel wat sadofascisme mogen verwachten..
  Nee, poelief meelikken met de EUen het IMF..die move staat natuurlijk beter bij zijn gewenste reputatie.
  Rutte heeft het dara veel te druk mee, die bevolking zit hem dwars, hij kan niet uit de voeten met de bizrre regels van de EU mbt. relih ieuze minderheden en de uit de lucht gevallen regels voor alle ongenode immigranten..hte gata miljarden kosten omdat d egvolgen voor de samenleving nooit zijn ingeschat..het neoliberale feest ging immers de andere kant uit..de economie trekt aan en straks raken we weer in een immigrantencrisis die nog meer meer eien dan het volk van NL zelf..

  En dan donderen alle faalfouten ineens gezamenlijk op tafel..je hoeft geen genie te zijn om te voorspellen wat er gaat gebeuren…Nog meer achterkamertjes en nog meer vergaderingen, nog meer ratten, over hoe neoliberaal aan geld moet komen wat ze reeds hebben weggefeest met een staatsschuld van ver over de 560 miljard!!(20 miljard per half jaar..wat heeft de bevolking daarvan gezien als product? Niets….)
  Vliegende showboys, hoge declaraties,onzinnige dingen, een jetje voor een vergadering,heen en weer liften naar Brussel..Brussel kost nog veel meer dan iedereen denkt…

  Dat wordt dus de tweede keer dat neoliberaal kunstmatig een crisissfeer gaat creeren..en we weten wie er voor de rekeningen opdraait..

  Neoliberaal moet echt binnenkort ophoesten..teveel schade opgeleverd..

 2. Arme mark, hij bedoelt het zo goed.
  Verkiezingsbeloften kun je altijd breken bij onvoorziene omstandigheden. Dat was zijn verweer.
  Onvoorzien en wars zijn van visie mark.stekeblind en blijven glimlachen.

 3. Oja en nog zo een verzoek van pechtold. Kom met het eerlijke verhaal.. En reflectie. En klaver het aanzien van politici wordt geschaad.
  Tja.. Pechtold heeft nog steeeeeeds niet begrepen dat mark moet blijven doorprocederen in brussel en zeker volgend jaar. Concreet waar dat proces dan zou moeten leiden blijft een open vraag. Gevraagd wordt een reflectie op een open vraag cq open einde in casu doorprocederen.
  Er zijn geen eerlijke verhalen, wel afhoudende verhullende verhalen, want we zijn met zijn allen aan het doorprocederen.
  Dus beste jesse.. Het aanzien, daar zit het woord zien in.om iets aan te kunnen zien (komen) heb je dus wel iemand nodig die kan en wil zien.
  Pas dan worden zaken concreet. En idd de vvd had concrete beloften gedaan door een visie loze premier.

  Wat overblijft zijn eindeloze doorlopende processen met kans op creatie van de vrijheid van enkelen om blijvend positie in te nemen.

 4. Mark op mijn blog Vladimir zou een proces wegens hoogverraad moeten krijgen
  Eerst ba 8 weken regeren overtreedt die artikel 16 van de grondwet en nu dit
  Spiesen aan een paal in geheel Nederland geldt afspraak is afspraak zie poldermolen
  Echter de corrupte VVD heeft andere maatstaven minimaal allen incl PvdA vuurpeleton

 5. wordt het niet eens tijd om te beseffen dat elke politicus bijzonder goed moet kunnen liegen. en wordt het niet eens tijd dat we beseffen dat den haag niet regeert. de politieke wereld is er om samen met de media de massa een rad voor ogen te draaien zodat ze ons financieel kunnen uitkleden en zo steeds beter kunnen bepalen wat we wel en niet moeten. dit spel wordt gestuurd door degenen die op wereldniveau aan de touwtjes trekken.
  daarom betalen we aan de grieken en komt de onderste steen niet boven van de vlucht die boven de oekraïne is neergeschoten.

 6. Simply wish to say your article is as asitsonhing. The clarity in your submit is just spectacular and i could think you’re a professional on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed .Thank you a million and please carry on the gratifying work.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Daar gaat weer 3,4 miljard – NL akkoord (soort van) met noodplan Griekenland | Lang Leve Europa!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.