Minister Blok vreest een onbestuurbaar land

Of het dit kabinet nog lukt om veel voor elkaar te krijgen, weet minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok zo net nog niet. Er zijn straks maar liefst vier partijen in de Eerste Kamer nodig voor een akkoord. ‘Het wordt spannend of het nog lukt om akkoorden te sluiten nu het weer beter gaat met Nederland. Ik vrees dat het land zo onbestuurbaar wordt dat we een Amerikaanse situatie krijgen, waarin geen beslissingen worden genomen’. De VVD’er doet in Elsevier dan ook een appèl op het verantwoordelijkheidsgevoel van de partijen, want ‘Nederland is niet af’.

In Elsevier praat Blok ook over zijn eigen beleid, dat hij wel succesvol vindt tot nu toe. Toch wil hij nog wel wat veranderen. Zo zou de bewindsman graag de WW-regeling voor ambtenaren versoberen. ‘Ambtenaren mogen van mij een goed salaris hebben, maar hoeven geen luxere WW te hebben dan andere werknemers’.

De minister pakte met straffe hand de woningmarkt aan: beperkte de hypotheekrenteaftrek, sneed in de aflossingsvrije hypotheken en introduceerde de inkomensafhankelijke huren. Over zijn maatregelen op de huurmarkt is hij ‘niet ontevreden’. ‘Sommige huurders betrokken dertig jaar geleden een huis, hebben altijd huurbescherming gehad, verdienen intussen drie keer modaal, maar blijven zitten in die goedkope woning’, aldus de bewindsman. En daar maakt hij met de scheefwonersregeling mooi een einde aan, wil Blok maar zeggen. Wat de minister de blije huurder nu precies verwijt, wordt overigens niet duidelijk. Het is in elk geval de bedoeling dat die naar een koophuis verkast, of naar een huurwoning in de vrije sector.

Blok voorspelt in Elsevier dat er komend jaar meer huizen naar asielzoekers gaan. ‘Als mensen worden erkend als vluchteling moeten ze natuurlijk ook onderdak krijgen. Het afgelopen jaar ging het om 6 procent van de vrijgekomen huurhuizen voor erkende vluchtelingen. Dat zal het komend jaar meer worden. We kunnen toch niet zeggen, we laten die Syriërs maar op straat slapen?’

Blok breekt een lans voor meer Nederlands nationalisme. ‘Ik heb een tijdje in Frankrijk gewoond. Dan realiseer je je hoe anders een ander land is. Fransen zijn nationalistisch. Wij helemaal niet. In de Europese Unie komt elk land voor zichzelf op, maar wij niet. Wij denken dat dat niet hoort.’ Nederlanders mogen wel trotser zijn op hun land, vindt de VVD’er. Tijdens zijn vakantie in de VS viel het hem ook al bij de Amerikanen op: de nationale trots. ‘Wat me aanspreekt, is de trots van de Amerikanen op hun land. Bij het congres staan mensen in de rij om de Declaration of Independence te mogen bekijken’. Een kopie van het Nederlandse Plakkaat van Verlating hangt naast het koffieapparaat in de Tweede Kamer. ‘Er staan geen rijen’.

De wat kille en houterige minister lijkt geen man van de small-talk, maar hij blijkt in het opinieblad verrassend aardig te kunnen keuvelen: ‘Ik vind koken leuk. Zelf maak ik vaak toetjes en dan vooral bavarois’. En zijn vrouw runt een bed and breakfast. Het werd bijna gezellig.

(Bron: Elsevier)

11 Reacties op Minister Blok vreest een onbestuurbaar land

 1. Wat lult ie weer lekker uit zijn nek:als wij trots zijn op ons land en onze cultuur,wordt je uitgemaakt voor nazi!

 2. Bas van Stapelberg // 19 augustus 2015 om 19:17 // Beantwoorden

  Plakkaat Verlating. Probeer deze malloot die de sociale woningbouw compleet om zeep heeft geholpen interessant te doen?

 3. zolang Blok niet kan manipuleren en intrigeren dan gaat het hem niet naar wens..dus wordt NL onbestuurbaar..
  de vraag is of we de huidige situatie nog langer bestuur vinden.. volgens mij wil de meerderheid zo snel mogelijk de EU uit, meer volksinspraak in de waanzin van de achterkamertjes en vertrek van dit kabinet.(en neoliberale partijen)

  het is misschien wensdenken, maar NL zou ook wel eens graag af willen van eurofiel neoliberalisme waar Blok zo voor geijverd heeft..veel voor een kleine rijke groep. weinig voor de bevolking als geheel..

  En s die Syriërs die er nu rondlopen met 4-5 mobiele telefoons? Daarvan kunnen de meesten zo een woning hier in de vrije sector kopen
  Die hebben de misère en kampen van Syrië gewoon verruild voor de luxe van West Europa.
  Dat zijn de rijke figuren die niet op 5000 euro hoeven te kijken.
  Niet 1 ervan is ondervoed en die krijgen hier voorrang?
  We hebben ze niet eens uitgenodigd..

  Het wordt tijd dat we even van onze eigen waanzin en vooroordelen af komen, al die etiketten,vooringenomenheid enaannames
  Bijv.
  1- vluchtelingen zijn wanhopig en angstig..(onzin)
  2-vluchtelingen MOETEN geholpen worden (onzin..de meeste vluchtelingen reizen door naar voor hen geschikter plekken zonder enkele hulp. geld zat)
  3-bed, bad brood en huisvesting moet beschikbaar gemaakt worden..eigenlijk gekte, want waarom zouden we dat eigenlijk doen?
  Onze overheid en D66 i.h.b. e waren tegen soile woningbpoiuw.vóór vrije mrkt en hypotheken voor kapitaalkrachtigen. Huur opgehangen aan fantasiekenmerken dus iedereen betaalt zich het zuur om de verhuurders aan dikke poen te helpen via toeslagen.
  We hebben helemaal niemand uitgenodigd om hier een NLér even een huis te gaan ontzeggen, lijkt me..
  Falend eurofiel neoliberale beleid. zoals gewoonlijk.
  4- we gaan helemaal uit ons Cavinistiscvhe dak om “goed”te doen voor anderen..anderen die we het etiket “vluchteling”opplakken. en helemaal in de strijd gaan met eigen aannames, vooroordelen en etiketten..
  Wie hulp nodig heeft zijn we zelf..we zijn stapelgek om onze verveling te gaan fatsoeneren met hulpverleningswanen.
  (anderen vinden het zelfs ene argument voor debiele acties..)
  5-we hebben al bij voorbaat het traject voor “vluchtelingen”, echte vluchtelingen, pseudo’s en nep..uitgestippeld volgens zeer discutabele richtlijnen die dan “humaan”zouden zij..Mensen zonder cent in kwetsbare kampen mogen de andere humaniteit..hongersnood, ziekte enz.
  De hype en trend wordt nauwlettend gevolg en elke bewind vreest aanmerkingen over politieke incorrectheid..neoliberaal is erg reputatiegevoelig
  Het moet dus op papier en in de media allemaal netjes verlopen..

  Dan even vergelijken met de gewone NL bevolking.. die mag betalen voor een noodopvang s’nachts, die mag naar de voedselbank, die kan geen aantal mobieltjes er op na houden en als hij niet kan betalen is voor hem het portiek een oplossing ,geen aanbod van antivervelingsacticiteiten, of zo..

  Maar dát doe je VLUCHTELINGEN niet aan, NL is een rijk land (oh ja, voor wie?)…de waanzin in de etalage groeit weer

  6- kern is het verhaal is dat we bij minderheden en immigranten als aanpakken vanuit het verblijfs en behoefteprofiel van de ongenode binnenkomers en mn. religieuze minderheden- we hebben er zelfs een veerdienst voor aangelegd-

  Dezelfde overheid die alles weet te regelen voor VLUCHTELINGEN omdat de EU regel dat zegt en de UNHCR aandringt. hanteert ene compleet ANDER principe voor de eigen bevolking!!
  Ze probeert de eigen waanzin te rechtvaardigen met een air van goeddoen voor anderen, het moet…maar je eigen bevolking gaat wel weer het gelag betalen.. ook het gelag voor de Syriers die met 500tjes zwaaien

  En dit gaat straks voor enorm veel rotzooi zorgen..moord en doodslag..
  En we zijn nog niet eens aan uitzettingen begonnen..

  En ook daar heeft het antisociale kereltje Blok aan meegewerkt

  Als vluchtelingen onze “goedheid”weigeren dan worden we erg nijdig en krijgen ze heel 19e eeuws geen barst meer..Kom nou, onze hulp en égards afwijzen..en Wij dan…hulpeloos wanhopig achter blijven?

 4. Minister Blok, Beter was hij sous chef geworden. De resultante van zijn beleid lijken dan ook inderdaad op een Bavarois.
  Miljarden verkwanseld door woningcorporaties en de huurder kan het betalen. Onvoldoende aanwas sociale woningbouw en het beschikbare aanbod naar de immigranten/vluchtelingenstroom.
  Blok, een typische VVD ér. De mond vol over vrijheid meer ondertussen alle verworven vrijheden en sociale zekerheden volledig om zeep helpen.
  Maar wel toestaan dat sinds 2013 Nederland NR 1 staat op het hoogste percentage groei van aantal miljonairs. 16,5 % groei in twee jaar tijd.
  De VVD is van en voor den door de kapitaal Elite.Een bankiersclub die de middenklasse uitmoord , de rest van nederland wil verleiden tot zzp schap en deze zzp er vervolgens zonder enig sociaal recht bij economisch ontij ( gevolg van de “stabiele” euro) direct verwijst naar de voedselbanken. In plaats van 1000 euro erbij dus aanschuiven in de immer langer wordende rijen van voedelbanken.
  De zogenmaade investeerders van “onze” Mark, de inmiddels 178000 miljonairs in dit land lukt het dus wel ( geld creerd geld).
  Er wordt wel geinvesteerd, in de aandelen markten en dergelijk maar niet meer in werkgegelegenheid. Dat hoeft ook niet.Op de arbeidsmarkt heb je de zzp’r die zich kapot moet concurerren met de hongaren polen roemenen etc etc etc. En als korsovaar vertek je naar NL om je vertrekpremie te incasseren zodat je in korsovo een bedrijf kan starten.
  Vergeten wordt dat de hypotheek wel duurzaam betaald moet blijven worden. En vergeten wordt dat inmiddels , dankzij de crisis, de stapeling en bundeling van waardepapieren van woningen en vastgoed, allang is afgewaardeerd door de financiele markten. Het uit het niets gecreerde geld van de ECB gaat naar …… In ieder geval voor meer dan 90% naar de fictieve aandelen economie. En er komt geen baan meer bij.
  Dit is het resultaat van het najegen van een Europese Ideaal waar jarenlang ondermeer Dries van Agt, Lubbers en noem maar op voor hebben gestreden.

  Wees eerlijk, reflecteer, keer om..

  Inmiddels is NL in de wereld nr 1 met een groei van 16,5 % sinds 2013 in aantallen miljonairs. De welvaartsongelijkheid neemt dus bewijsbaar toe dankzij de VVD PVDA en ander eurofiel partijen.
  Het Europsee Ideaal wordt misbruikt om welvaartsongelijkheid goed te praten en de verzorgingstaat ( = beschaving) te elimineren.
  Het Europese Ideaal leidt tot politici die Landen de Maat gaan nemen.
  Griekenland is gewwest. Italie zal volgen enz. enz.
  Ondertussen zal meer luchtfietsgeld door de ECB gecreerd moeten worden die weer op oncontroleerbare wijze verdwijnt via niet functionerende private banken naar de geld met geld creerende topelite.Een elite die het verdomd om banen te creeren en blijvend geniet van belastingvoordelen. Piketty heeft het al eerder aangetoond.
  Het IMF ,de OESO en OXFAM onderstrepen anno 2015 deze feiten.

  Draaideur politici ( van de politiek naar bedrijfleven en weer terug) moeten vervolgd kunnen worden op verdenking van fraude , belangenverstrengeling, etc etc et.)IKn stand houden van iets wat niet meer werkt, namelijk de oneigenlijke ongecontroleerde verdeling van “gratis” uit het niet gecreerd geld door een ECB , naar private instellingen en dus personen onderstuend met ruimhartige belasting en ander wetten en betaald met onderdrukking/ repressie van de resterende 90% van de bevolking.

 5. En ik hoor alweer het argument dat de zogenaamde automatisering en robottechnologie verantwoordelijk is voor het afnemen vna het aantal banen.
  NEEN… het antwoord daarop is dat er meer ge-economiseerd kan worden in zaken als bijvoorbeeld het klimaat. Alleen dan vind groei plaats.
  De route die de VVD kiest , via de “innovatie broedplaatsen” gaat veels te langzaam. Daarbij heeft Smit Kroes ook nog een bijbaantje bij een van de grootse Private banken De top elite zal eerst positie willen innemen en dan wellicht willen investeren in plekken met de laagste lonen. Dus niet in NL .. behoudens natuurlijk het tafelzilver wat dan wederom geprivatiseerd goedkoop zal kunnen worden aangeboden aan de elite. Hedgfundsmentaliteit , herfinancieren,creatief boekhouden zeuren om meer belastingvoordelen in ruil voor behoud van werkgelegenheid, geen groei van werkgelegenheid etc etc

  Level playing field betekend direct investeringkracht door overheden en controleerbaar verdeling gratis ECB geld ( en gratis/goedkope kredieten) via wetgeving door private banken.
  Banken die via wetgeving weer gedwongen zullen worden een Rentewaps hoeven te bedenken. Of via onnavolgbare wiskundige algoritmes producten bedenken waar niemand inclusief henzelf iets meer van begrijpt.

 6. Overheid (lokaal en EU) doen er alles aan om de natie staten de nek om te draaien. Je mag niet trots zijn op je eigen land/volk. Dat is niet policor. Dus Blok; je oogst wat je zaait.

 7. herstel Banken die via wetgeving weer gedwongen zullen worden om GEEN Rentewaps meer hoeven te bedenken ipv wetgeving die het nu mogelijk maakt om rentswaps te bedenken en te verkopen op basis van hun gefingeerde fictieve reputatie van integer handelen. Of via onnavolgbare wiskundige algoritmes producten bedenken waar niemand inclusief henzelf iets meer van begrijpt.

 8. Over onbestuurbaar gesproken dus

 9. Over onbestuurbaar gesproken dus. Het waren immers de renteswaps die de woningcorporatie en ook andere overheden miljarden hebben gekost
  Opgehoest en uiteindelijk dus betaald via beleid van dhr Blok. Huurverhoging op ..

 10. En als laatste. Blok vreest een amerikaanse situatie. Begrijp ik niet. DE VVD wil toch graag Amerikaanse toestanden. Dat is de natte droom van Mark Rutte en de natte droom van de VVD. Aftreden dus.

 11. WALLY DE STOKER // 1 oktober 2015 om 20:47 // Beantwoorden

  Hebben blok en z’n haagse vrienden dit niet zelf over zich afgeroepen om al onze rechtten over te dragen aan brussel
  het volk pikt niet langer de zooi die de politiek veroorzaakt heeft
  werken op een normale manier loont niet meer steeds meer onvrede wordt gekweekt.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.