Wie tekst TTIP-verdrag lekt, krijgt van WikiLeaks €100.000

WikiLeaks wil inzage in de geheime tekst van het TTIP-verdrag. De klokkenluidersclub heeft daarom een ton beloofd aan degene die de tekst lekt. In tegenstelling tot het Europese publiek en de nationale parlementen kregen enkele multinationals wél toegang tot de tekst van het aanstaande vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. WikiLeaks eist transparantie.

De 100.000 euro haalt WikiLeaks op door middel van crowdfunding. Filmer Terry Gilliam, modeontwerpster Vivienne Westwood en de voormalig minister van Griekenland Yanis Varoufakis beloofden al hun bijdrage.

Uiteraard kennen ook de onderhandelaars van de VS en de EU de geheime tekst. En dat is een exclusief gezelschap. Het lek moet komen uit de gelederen van de onderhandelaars of de multinationals. WikiLeaks verwacht kennelijk dat €100.000 een van hen over de streep trekt.

Voor de tekst van het TTP-verdrag, het vrijhandelsverdrag tussen de VS, Australië, Canada, Mexico en Japan, heeft WikiLeaks maar liefst 150.000 dollar over (135.000 euro). Inmiddels zou er al ruim 100.000 dollar zijn opgehaald.

WikiLeaks beschouwt onder meer de zogenaamde ISDS-clausule als een doorn in het oog. Volgens de klokkenluiders biedt deze clausule de mogelijkheid aan grote bedrijven om de ‘wettelijke soevereiniteit’ van een land in te perken. Critici van TTIP vrezen dat bedrijven op deze manier democratisch gevormde wetgeving die niet in hun belang is, kunnen omzeilen.

Ook de harmonisering van de normen voor voedselveiligheid en milieubescherming vormen een belangrijk punt voor de tegenstanders. Volgens hen zijn die in de VS namelijk niet zo streng als in Europa. Vooral door de belangen van grote bedrijven vrezen de tegenstanders een lossere omgang met die normen.

Verder wijst WikiLeaks erop dat de VS met het TTIP-verdrag de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) economisch tracht uit te sluiten.

WikiLeaks -oprichter Julian Assange verklaart op de WikiLeakssite: ‘De geheimzinnigheid over de TTIP werpt een schaduw over de toekomst van de Europese democratie. Achter gesloten deuren wordt onderhandeld over de eigen grote belangen zonder controle of rem. De TTIP beïnvloedt straks het leven van iedere Europeaan en trekt Europa in een langdurige conflict met Azië . Het wordt tijd de geheimhouding te stoppen.

In elk geval is transparantie gewenst over het veelomvattende TTIP-verdrag. Hopelijk zit er dus een TTIP-onderhandelaar krap bij kas.

(Bron: Wikileaks.org)

5 Reacties op Wie tekst TTIP-verdrag lekt, krijgt van WikiLeaks €100.000

 1. bert [maathuis] // 13 augustus 2015 om 11:45 // Beantwoorden

  Er zijn ook positieve berichten; dat betreft het OPPT:

  https://bewusstscout.wordpress.com/2015/08/12/wir-sind-frei-das-erbe-des-oppt/

 2. terecht om alles proberen te doen om hier TTIP em elders TTP tegen te houden

  Het is niets anders dan een machtscampagne van de VS om de wereld te kunnen beheersen en manipuleren..en zeker om al het Amerikanisme wat er is te exporteren voor het eigen belang.

  Hier in NL wordt dit gebagatelliseerd en naar k begrepen heb hebben de eurofiel neoliberale partijen al vóór gstemd ..
  Wij-als volk- krijgen er enorm gedonder mee..De ene dwangformule na de andere..het is iets war we echt niet nog eens extra op ons dak moeten laden.

  Dit moet echt een REFERENDUM worden en kan niet besloten worden door een neoliberale kliek in een achterkamertje.

  Deze neoliberale kliek vertegenwoordigt het volk allang niet meer..dat vertegenwoordigt alleen nog de eigen krankzinnigheid en wetenschap dat een ander toch de rekeningen betaalt in hun visserij naar carriere.
  Dezelfde groep: VVD, D66, PvdA,CDA.SGP,CU en GL zullen weer voor de zoveelste keer in de vuilnisbak mikken..zijn ze sterk..al klinken de woorden nobel..de adders broeden in de gevolgen

  Alles om de belastingen van bedrijven en multinationals omlaag te brnegen..dat leidyt tot een geweldig groot gat in de inkomsten ..en wei gata dat opvullen??
  De arbeidsvoorwaarden, lonen en uitkeringen moeten omlaag..heel neoliberaal en wie gaat daar aan onderdoor?

  De multinationals zullen oorlog op oorlog creeren..en wie telt daar de winst van? Wie de verliezen?

  Kijk even verder dan die loze belofte van een paar hnder euro meer per jaar voor gezinnen..

  het gevolg is nog veel groter dan het gevolg van die 1000 euro van Rutte..je krijgt gewoon enorme lastenverzwaring om de bedrijfswinsten tegen lager loon omhoog te stuwen en je wordt nog meer afhankelijk van de “markt”
  Degenen die denken dat dit niet het geval is hebben de boel nog niet goed begrepen en niet tussen de regels van alles wat is vrijgegeven door de overheid, gelezen..
  De voorbeelden die daar bij werden gegeven was ingewikkeld Nederlands over een debiele onderwerpen..geijke stekkers voor electrische auto’s, meer Amerikaanse auto importeren..Daar aten we allemala smachtend op te wachten..kom op zeg..

  Wat al is weggewerkt door Schulz in het EP zijn de gifkwesties(bespuiten van voedsel), genetische manipulaties/gentechnologie, chloorkippen e.d.)
  En dat w vonder de Nederlandse eurofiel neoliberalen allemaal prima..!
  Niet voor niets zijn deze partijen allemaal apert TEGEN referenda..zeker bindende referenda en voor christelijk/gristelijk optreden naar anderen hoef je hen ook niet op te zoeken.
  Indien een mens U niet vergiftigt, vergiftig hem dan natuurlijk WEL..

  De zaak lijkt er op dat de teerling al is geworpen.. we kunnen alleen wellicht nog invloed uitoefenen door het omkeerbaar te laten zijn.
  Je kunt er als land dan uit stappen als je dat wilt..

  Er moet echt gewoon een compleet andere politiek komen om de troep bij de vuilnisbak te zetten..

 3. Zijn er nu nog steeds mensen die geloven dat deze eu (en grote baas Oboema) het beste met Europa en haar bewoners voorheeft?

 4. Zoals gezegd..de thrickle down theorie werkt niet. Ttip is weer zo een uitwas om de wereld verder te economiseren. Hoe meer soorten producten en diensten hoe meer economische groei. Tel erbij op de economisering van het klimaat. Overal hangt geld aan.
  In tegenstelling tot wat rutte dijselbloem et etc beweren over rechtvaardige verdeling van welvaart dragen dit soort verdragen alleen maar bij aan nog meee thrickle down. Dus nog meer “rijke job creators” die geen enkele job creeren alleen winsten voor de aandeelhouders. Het wordt onvermijdelijk dat de belastingvoordelen voor aandeelhouders en vermogens gaan vervallen. Zie ook de waarschuwing van de oeso en het advies om speciale taskforces in te richten voor belastinginning bij de superrijken.
  Maw.. Ttip zal dit proces weliswaar met een hoop ellende alleen maar gaan versnellen.

 5. En voor dijsselbloem en rutte is het niveau. Wij van de muntunie adviseren vooral de muntunie.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.