Waar gaan de meevallers naartoe? Ouderen, belastingverlaging, defensie, huurders of toch de staatsschuld?

De aantrekkende economie bezorgt het kabinet een prettige start van het nieuwe politieke jaar. Aanstaande vrijdag is de eerste ministerraad van seizoen 2015/2016. Uit de cijfers van het Centraal PlanBureau blijkt dat Rutte2 mag rekenen op forse meevallers. Wanneer volgende week dinsdag de onderhandelingen met de Tweede Kamer starten over de begroting voor 2016, zullen die anders verlopen dan tijdens de vorige crisisjaren. Er is namelijk geld te verdelen. Prinsjesdag lijkt dit jaar op 5 december. Maar waar gaan die extra miljarden naar toe?

Geld uitdelen is minder makkelijk dan het lijkt. Zo zijn de coalitiepartijen het op twee belangrijke punten niet eens. De PvdA wil wat aan de koopkracht van ouderen, de laagste inkomens en uitkeringsgerechtigden doen, schrijft de Volkskrant, maar de VVD wil prioriteit geven aan het aflossen van de staatsschuld. Bovendien willen de sociaaldemocraten de ongeremde groei van zelfstandigen aanpakken, in tegenstelling tot de liberalen. Het aanpakken van die ongebreidelde groei kost geld dat de PvdA best wil uittrekken tegen de uitwassen van de zelfstandigenboom. De VVD ziet het juist als een ideaal, zoveel mogelijk zzp’ers.

En dan is daar nog de lastige kwestie van de politie-cao. Waarschijnlijk komt het kabinet over de brug, maar de wijze waarop is nog de vraag. Wanneer de agenten inderdaad hun zin krijgen, staan morgen de leraren op de stoep. Hoe dan ook, het gaat het kabinet geld kosten.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is in zijn nopjes met de CPB-cijfers: ‘de werkloosheid daalt en het vertrouwen stijgt’. VVD-Kamerlid Mark Harbers is het met hem eens. In het Fd zegt hij: ‘Een verwachte groei van 2,4% voor volgend jaar is goed nieuws voor alle Nederlanders en het herstel is nu op alle fronten zichtbaar. Ook de werkloosheid kan nu gaan dalen, we laten de crisis echt achter ons.’

Het CDA wijst er op dat het begrotingstekort wel weer stijgt. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: ‘we moeten niet te snel gaan uitgeven, maar ook iets van de nationale schuld aflossen’. Hij wil bovendien dat het kabinet meer doet aan de werkloosheid. Die daalt nog lang niet snel genoeg volgens de christendemocraten.

D66 hamert nog steeds op een belastinghervorming om de werkloosheid tegen te gaan. D66-Kamerlid Wouter Koolmees in het Fd: ‘Laten we niet weer op onze handen gaan zitten tot we echt niet langer kunnen wachten om noodzakelijke maatregelen te nemen. We moeten het geld dat we nu hebben goed gebruiken en niet zomaar over de balk gooien. Daarom moet dit kabinet een echte belastinghervorming niet uitstellen vanwege politieke onenigheid.’

Links wil de mensen met de lagere inkomens helpen. Die profiteren volgens GroenLinks en de SP nauwelijks van de economische groei. GroenLinks noemt dat ‘onbegrijpelijk’ omdat de laagste inkomens de hardste klappen opvingen tijdens de crisis. SP-Kamerlid Merkies wil dat het kabinet mensen met een huurwoning ontziet. Zij hebben volgens hem nog steeds met ‘enorme huurverhogingen’ te maken.

Ook de koopkracht van ouderen moet verbeterd worden, vinden bijna alle partijen. Usual suspect 50Plus eist ‘minimaal óók € 1 mrd voor koopkrachtherstel van gepensioneerden’. De VVD zoekt het met name in belastingverlagingen. Deels maakte Rutte2 die al in juni bekend, maar waarschijnlijk volgen er op Prinsjesdag meer cadeautjes.

In elk geval krijgen de ministeries van Zorg en Defensie elk €250 miljoen erbij volgend jaar. Oplopend tot €375 miljoen in de volgende jaren. Het kabinet betaalt dit van een meevaller van € 2 mrd op het ministerie van Volksgezondheid. Artsen schrijven namelijk steeds vaker merkloze, en daarmee goedkopere geneesmiddelen voor. En dat scheelt het ministerie flink wat geld.

De kleine christelijke oppositiepartijen willen allebei wat anders. ChristenUnie-leider Arie Slob noemt de chronisch zieken en gehandicapten, ouderen en mantelzorgers als bestedingsdoel. Ook moet van Slob de gasproductie in Groningen verder omlaag. De SGP wil meer geld voor Defensie. Kamerlid Elbert Dijkgraaf: ‘neem alleen al het tekort aan kogels en dat is helaas slechts één voorbeeld in een lange rij. Hoe meer geld erbij, hoe beter dus!’

(Bron: Fd.nl)

7 Reacties op Waar gaan de meevallers naartoe? Ouderen, belastingverlaging, defensie, huurders of toch de staatsschuld?

 1. aha..we gaan meevallers krijgen..
  Mij eerste eractie:
  Dan gaat eurofiel neoliberaal eerst behoorlijk wat opzij zetten omdat ze al veel te veel uit de lege staatskas hebben gegraaid..daar moet dus argument in voor de volgende graai..(een dikke 460 miljard euro staatsschuld..kan niet op. De Ruttekabinetten deden het met honderden miljarden stijgen.. en dergelijke decadente feesten stop je niet zomaar..)

  Defensie is leggeplukt..dat vraagt ten inste 1 miljard redaturatie (dit keer niet als luxeprobleem) Dan die Paleizen en gebouwen in Den Haag…kost ook weer anderhalf miljard voordat het afgelopen is(luxeprobleem.prestigegalm), vervolgens komt de EU extra graaien..miljardje of 2..,kan de belasting herzien worden,,omhoog dus en niet omlaag want anders creeren we weer ene crisis..daar is neoliberaal wel dol op, maar het valt teveel in de gaten.Dus hup: die vennootschapsbelasting 11% omhoog!Laat de grootgeldbezitters dan ook grootser betalen.Als je belasting op arbeid wilt verlagen doe dit dan conditioneel.. De gene die als werkgever mensen aannemen kunnen voor de groep ie ze aannemen belastingverlaging krijgen..Zonder personeelsuitbreiding GEEN belastingverlaging..anders is het gewoon subsidie aan bedrijven als extra bonus.
  Hef btw op waardepapieren..dat levert op!!

  Maak publieke voorzieningen voor lage prijzen..de privatiering heeft veel teveel schde gebracht , de EU en euro blijken ondingen,
  Blijf met de fikken van pensioenen af!! We weten dat neoliberaal kwijlt bij het vermogen van het ABP..dat kan kan ruim 2x de staatsschuld aflossen..:)

  Leg de prijsvoering voor openbaar vervoer vast op een maximaal (betaalbaar) bedrag..nu hangt NL bevolking eer voor het wegwerken van een Fyraatje, de kosten worden weer eens genationaliseerd en het eigen risico voor bedrijven is er niet meer..Geen wonder dat ze zo aanrommelen..Een buskaartje voor een paar kilometer kost nu 3 euro!!)
  Dat soort mechanismen moeten we aanpakken.

  Ja, en dan.. wat blijft er dan nog over?? een miljardje?

  En daarvan moet er dan worden uitgedeeld??

  Daar kunnen alle belastingverlagingen niet eens door gecompenseerd worden!!

  Dus: dat wordt dus inleveren…
  De grap van D66 die niet verder kijkt dan het opportunisme lang is, krijgt als vanouds weer een averechts effect en als het een beetje meezit een groter negatief gevolg..de arbeidsmarkt wordt nog onzekerder in nasleep gaan de lonen verder omlaag.(waardoor minder besteding, daling economie,herhaling van kunstmatig gecreeerde crisis, meer regels en repressie, meer gezondheidsproblemen, daling van uitkeringen, stijging werkeloosheid..)

  Dan zijn we hier in dit verhaal nog de jaarlijkse miljarden vergeten die voor opvang en verblijf (uitzetten doen we niet, want dat kost geld en reputatie…)van alles van wat er binnenkomt over land, lucht en zee..

  Maar intussen heeft neoliberaal al zijn geld al achterover gedrukt.

 2. Bas van Stapelberg // 12 augustus 2015 om 15:06 // Beantwoorden

  slechte man die Dijsselbloem en dan die vreselijke Omtzigt, gruwelijk gewoon.

 3. Hoe kunnen ze zeggen meevallers? Ze weten niet eens met geld om te gaan. Kort gezegd zolang ze geen controle hebben over de uitgaven kunnen ze ook niet praten over meevallers. En werkgelegenheid helemaal niet, kijk maar naar de zorg zolang als er bonussen zijn voor de top wordt er niet bezuinigd, en de oudere kunnen niet meer aan het werk komen. Er komen steeds meer mensen in de problemen, en de economie gaat vooruit, Ja in hun kringetje met al die graaiers in Den Haag hoeven ze in ieder geval geen zorgen te maken al die ambtenaren krijgen allemaal wachtgeld of een goede regeling daar zorgen ze zelf wel voor. Is zo gemakkelijk geld van een ander uit te geven.Ambtenaren maken wetten voor anderen en regels voor hunzelf.
  Plasterk maar snel vertrekken die man kost alleen maar geld, maar ja hij gaat nog effe door kan hij wel rekken zo zit hij gebakken tot zijn pensioen.En niet solliciteren geen verplichtingen, die ziet zichzelf al ergens zitten onder een parasol. En al wat hier binnenkomt kost geld is een bodemloze put. Van een hardwerkende burger weten ze alles hoeveel je gewerkt hebt en hoe vaak je ziek bent geweest met hoeveel personen je in een woning woont. Wat weten wij van die mensen die binnen komen niets helemaal niets vragen onder drie namen asiel aan, hoe kunnen wij controleren of ze getrouwd zijn. Zo ging het vroeger in de mijnen ook kwamen ook mensen van elders alle respect voor de mensen die hier het vuile werk deden, maar ze wisten gauw genoeg de weg. Ze gingen op vakantie naar hun eigen land zorgde zgn.dat er weer een kind werd geboren, wat niet waar was,waar gebeurd. En bleven langer weg met behoud van uitkering niemand die het controleerde en nu maken ze weer die fout. Asiel zoekers vertrekken met een premie en gaan in eigen land iets opzetten daar was toch niet om te leven? Komen hier zonder een pilletje opzak als ze hier de weg weten hoe het allemaal werkt? ze kunnen het niet meer verwerken ja in die kopjes kan je niet inkijken. En zo kan k nog wel uren doorgaan. Zolang als de grenzen open zijn en we niet weten wat hier allemaal binnenkomt zijn er geen meevallers.

 4. Wat ik wel weet is dat de huren de pan uit rijzen,dat mijn weduwenuitkering inmiddels,volgens de gemeente,onder het minium ligt en dat ik de laatste jaren wel genoeg heb moeten inleveren!Dus ja:het wordt tijd dat de laagste inkomens ook eens een keer geholpen worden!

 5. Wie o wie gaan de door creatief boekhouden verkregen meevallers krijgen. De groningers,de chronisch zieken, de ouderen??? Daalt of stijgt het eigen risico volgend jaar.. 2 miljard bespaard op zorgkosten.. Waar gaat dit heen?
  Meer budget voor licht dememterende thuiswonenden? Politie?
  Eindeloze debatten . europa en repressie op de achtergrond. Sussen zalven en uitdelen..voor de hardwerkende nederlander.. Een stervend ras want er is steeds minder werk..

 6. Wij ouderen mogen wel inleveren, maar als het beter gaat dan kennen ze ons niet meer.Het is gewoon een schande wat dit kabinet nu doet.Mogen de ouderen niet meer een BEETJE leven,grote huurverhoging zorg enz.we gaan niet meer stemmen op de PVDA,vvd d66

 7. als alle gepensioneerde vrijwilligers nu eens 4 weken gaan staken dan kan de regering zien hoe belangrijk die zijn

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.