‘Grote beslissingen worden genomen door politieke partijen, die in verval zijn. Tijd voor innovatie’

‘De grote beslissingen worden genomen door politieke partijen, die totaal in verval zijn. Terwijl er overal innovatie is. Alles verandert: hoe we werken, communiceren, eten, daten. Alleen de manier waarop we politiek beslissingen nemen, is al meer dan honderd jaar bijna hetzelfde. Dat is onhoudbaar’, stelde de econoom Moisés Naím afgelopen weekend in NRC Handelsblad. De ex-hoofdredacteur van het gerenommeerde blad Foreign Policy vindt het tijd voor ‘een uber voor de politiek‘.

De Venezolaanse econoom Naím is in Nederland wellicht geen grote bekendheid, maar internationaal telt hij wel degelijk mee. In zijn land Venezuela was hij in de jaren tachtig hoogleraar bedrijfskunde en economie en minister van Handel. Van 1990 tot 2010 was Naím hoofdredacteur van het tijdschrift over internationale politiek Foreign Policy. Nu schrijft hij columns voor The Financial Times en het Spaanse El Pais. NRC Handelsblad publiceerde 8 augustus een interview met hem over de internationale verbrokkeling van macht.

Volgens Naím raken machthebbers hun macht steeds sneller kwijt aan nieuwe, kleine machten die telkens opkomen. Het brengt innovatie en biedt kansen aan kleine spelers. Dat geldt althans voor het internationale bedrijfsleven. De econoom verbaast zich  over het gebrek aan innovatie in de politiek. Die kennelijk niet kan inspelen op de nieuwe ontwikkelingen.

NRC: ‘zo optimistisch als Moisés Naím is over de gevolgen voor de economie, zo bezorgd is hij over de gevolgen voor de politiek’. Zo nam de laatste decennia het aantal politieke partijen flink toe, ook in Nederland. ‘Hoe gefragmenteerder de politiek, hoe beperkter politici zijn in wat ze kunnen doen. Dat zorgt voor anarchie, en dat is zeer zorgwekkend. Iedereen heeft een beetje macht, maar niemand kan meer ergens over beslissen’. Naím noemt als voorbeelden klimaatverandering, terrorisme, de Griekse schuldencrisis. Niemand heeft volgens hem de macht om zaken echt aan te pakken.

Politieke partijen zijn niet meer van deze tijd. ‘Activisten, sociale bewegingen, niet-gouvernementele organisaties zijn veel succesvoller geworden dan politieke partijen om onderwerpen aan te dragen, mensen te engageren. ‘Politieke partijen zijn al lang niet meer het natuurlijke tehuis voor ideeën: de meeste mensen zien partijen als plekken waar carrièrepolitici en opportunisten heengaan’. Volgens Naim kiezen jongeren niet meer voor een lidmaatschap van een politieke partij. ‘En toch nemen partijen nog de beslissingen.’

Volgens de Venezolaan zijn er twee opties: ‘politieke partijen zullen helemaal moeten verdwijnen, en worden vervangen door nieuwe structuren, óf ze slagen erin om zichzelf van binnenuit totaal te vernieuwen’. Dat laatste zal, verwacht hij, erg lastig worden.

Naím: ‘Er is duidelijk vraag naar vernieuwing. En waar vraag is, ontstaat aanbod. We staan echt aan het begin van een nieuw tijdperk in de manier waarop we onze democratie inrichten. Dat kan niet anders’. Er ‘borrelt van alles’. Lokaal, in steden, maar ook op technologische vlak denkt men na over democratisering op een andere manier. De ‘gevestigde orde’ moet volgens hem worden opgeschud.

Naím blijft overigens een optimist: ‘vernieuwende mensen kunnen veel meer voor elkaar krijgen, en dat is een enorme vooruitgang’.

(Bron: NRC handelsblad)

3 Reacties op ‘Grote beslissingen worden genomen door politieke partijen, die in verval zijn. Tijd voor innovatie’

 1. het is natuurlijk zo dat de huidige vorm van politiek denken en aanpak zowel qua vorm en als methodiek een volslagen anachronisme is.
  Ideologische pieken als zuilen en 19e eeuwse manier van optreden.
  De politiek is bang van mensen geworden dus met veel dédain wordt er verkondigd dat de bevolking geen weet heeft van hun superieure aanpak..die wel veel kost maar niet veel bereikt.
  De bergen baren nog niet eens een muisje en de halfjaarlijkse stijging van de staatsschuld met 20 miljard zonder dat de bevolking er iets van merkt- is wel heel erg tekenend voor onze -vooral eurofiel neoliberale politiek die er alles aan doet de bevolking te kleineren en terug te brengen tot middel en economische dienstbaarheid onder financiele repressie.
  Veel voor weinigen en weinig voor velen..

  Partijen zijn er niet in geslaagd om als echte volksvertegenwoordigers op te tredden en troggelen elkaar dingetjes af voor eiegen hobby als genoegdoeing voor deelname.
  Voor wat hoort wat..de politieke partijmarkt.

  Zit er dik in dat alle dictatoriale machtswanen,hebzuchtig en graai, corrupties en fraude een keer een halt worden toegeroepen en dat er gerechtigheid gevraagd wordt van de decadente feestvierders met hu bizarre declaratigedrag en prestigegerommel.
  Het volk ziet zichzelf niet meer terug in de partijen..85% heeft er hinder van
  De neoliberalen vermogen/verdommen in te zien dat een redelijk lven voor idereen met kansen en pesrpectief automatisch ook hun lveren zal beteren.
  Maar aangezien ze dat niet inzien en nog steeds naar onbehoren kunnen scoren met hun moraal en e gedrag moet dat gewoon heel hard gaan aankomen.
  Zelfs beton valt onder een sloopkogel en dynamiet
  Ongelijke verdeling van verkwiste welvaart gaat zijn tol vragen

  Kortom: tijd dat een volk zich niet langer laat belazeren door neoliberale ideologie en moraal, niet langer in dienst wil blijven voor louter hun gewin en zelf mag toekijken,de enorme stumperigheid en onkunde mag ervaren in het oplossen van sociale problemen,- gaat inhouden dat het amerikansime en de 19e eeuwse neoliberale politiek op de schop gat.

  Partijen kunnen orden vervangen door internet referenda op basis van uitgeqwerkte probleemstllingen met voor s-tegens – en interessante dingen waar mensne hu mening ovre kunnen vormen en nagenoeg idereen er bij btrokken wordt/. Geen achterkamertkerstjes meer, geen popijopies,geen nzin ne maniulatie meer.

  Verkeerde keuzes?
  Dan wellicht verkeerd uitgewerkte probleemstelling, of, de tijd tegen-onvoorzienbare dingen, of echt verkeerd maar dan is het het hele volk wat de fout ingaat en niet een achteraf kereltje Pechthold die garant voor ellende staat, of zo.
  Het hele concept Macht en Gezag moet ene andere invulling krijgen en de centrale troon ontbreekt
  De technologie is er. maar toch maar liever het gluiperige gedoe van partij/inteelt=

 2. Bas van Stapelberg // 10 augustus 2015 om 21:07 // Beantwoorden

  Politieke partijen zijn inderdaad niet meer van deze tijd. Verval heeft zich in de jaren 60 vorige eeuw ingezet.

 3. bert [maathuis] // 10 augustus 2015 om 22:56 // Beantwoorden

  “Dat zorgt voor anarchie, en dat is zeer zorgwekkend. ” Het is zeer de vraag of anarchie wel zorgwekkend zou moeten zijn.

  “‘Hoe gefragmenteerder de politiek, hoe beperkter politici zijn in wat ze kunnen doen. Dat zorgt voor anarchie, en dat is zeer zorgwekkend. Iedereen heeft een beetje macht, maar niemand kan meer ergens over beslissen’. Naím noemt als voorbeelden klimaatverandering, terrorisme, de Griekse schuldencrisis. Niemand heeft volgens hem de macht om zaken echt aan te pakken.”
  Dat zou nog wel verstandig klinken, ware het niet dat klimaatverandering, terrorisme, schuldencrisis, enzovoort, bewust geactiveerd zijn. Het lijkt dan ook meer een kwestie van de activators ontkrachten, dan om hun resultaten aan te pakken, willen we een gezonde[re] samenleving her stellen.

  De man praat m.i. nogal eenzijdig vanuit financieel / economisch denken. Daar moeten we juist vanaf, toch? !

  De gevestigde orde “moet” “van de troon gestoten” [worden]. Dat zal gebeuren door een nieuw fundament te leggen náást het bestaande oude fundament. De mensen zullen, steeds sneller, overstappen van het oude naar het nieuwe fundament. Een geheel nieuw fundament voor onderwijs is een goed voorbeeld.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.