Zijn twee zware banen, minister en eurogroepvoorzitter, niet te veel?

Met de ontslagvergoeding van 175.000 euro die ex-NS-topman Timo Huges alsnog meekrijgt, voegt minister Dijsselbloem een niet nagekomen toezegging toe aan een reeks. De minister stelde namelijk dit voorjaar in de Tweede Kamer dat de van fraude verdachte Huges ‘geen cent’ mee zou krijgen. Maar door broddelwerk krijgt Huges nu juist een heleboel centen mee. Eerder blunderde Dijsselbloem ook al bij de Europese naheffingen en de beloningen voor het ABN Amro-bestuur. De PvdA’er lijkt er met zijn hoofd niet bij: zijn de twee zware banen, minister en eurogroepvoorzitter, niet te veel?

De Tweede Kamer is niet mals. ‘Buitengewoon amateuristisch’, oordeelde D66 over de wijze waarop Huges is vertrokken. ‘Klungelig’ is het volgens CDA’er Omtzigt en VVD’er De Vries smaalde over een ‘ontslagsoap’ die gelukkig is afgelopen, ‘wel met een zeer vieze nasmaak’. SP-Kamerlid Merkies merkte op dat de woorden van Dijsselbloem ‘keer op keer onjuist bleken’.

De reden van Huges’ forse uitkering, een half jaar salaris, ligt bij van het ministerie en de NS. De topman heeft namelijk nooit een correcte ontslagbrief ontvangen, waardoor zijn onslag op staande voet nooit officieel werd. Kennelijk had de minister het proces niet onder controle.

Zelfs de landsadvocaat (de landsadvocaat staat de Staat der Nederlanden bij in juridische procedures) laat geen spaan heel van de werkwijze van de minister en zijn ministerie. Zo bleek de ontslagbrief aan Huges niet rechtsgeldig. Volgens De Telegraaf is de brief van de landsadvocaat als volgt samen te vatten: ‘Het ministerie deed maar wat, zonder zich iets aan te trekken van de wettelijke ontslagregels’. Door het geblunder zou Huges zelfs een jaarsalaris kunnen claimen bij de rechter. Huges wilde echter niet het onderste uit de kan.

De ontslagregels zouden toch bekend moeten zijn op het departement. Hoe kan het dat een minister dit soort blunders maakt? En ze vervolgens verergert door er publiekelijk ferme uitspraken over te doen die onhaalbaar blijken. Ook in andere dossiers blunderde de bepaald niet domme ingenieur Dijsselbloem opvallend.

Zo stelde de minister in oktober dat hij was verrast door de naheffing van Brussel van 642 miljoen euro. Hij zou het tot op de bodem uitzoeken voordat hij het bedrag zou overschrijven. Achteraf, en na vasthoudendheid van De Telegraaf die openheid van zaken eiste, bleek de PvdA’er allang van de naheffingen op de hoogte. Hij had destijds de miljoenen per omgaande overgemaakt.

Ook de rel rond de ton loonsverhoging voor de bestuurders van staatsbank ABN Amro, valt in de categorie ‘dom, want onnodig’. De minister leek o zo verontwaardigd over de riante verhoging, maar bleek er al een jaar eerder zijn handtekening onder te hebben gezet. Wie denkt dat zoiets niet uitkomt, leeft in een andere tijd en wereld.

Er is maar één verklaring voor het slordige geblunder van de PvdA’er: hij is met zijn hoofd ergens anders. Op het internationale podium schitterde hij de laatste jaren als eurogroepvoorzitter. De internationale media vinden hem belangrijk, een spilfiguur tussen regeringsleiders, eurohotemetoten, de voorzitter van het IMF, de internationale haute finance en andere tot de verbeelding sprekende machthebbers. De verschillende eurocrises waarin hij een centrale rol speelde, zorgden voor zijn moments of fame, en een bomvolle agenda. Nederland is dan ver weg.

Huges? Huges? Van de NS…oh ja… En wat was daar ook alweer mee?

(Bron: De Telegraaf)

5 Reacties op Zijn twee zware banen, minister en eurogroepvoorzitter, niet te veel?

  1. Tel daarbij op dat zoals een waardig minister betaamd, onze Jeroen driftig met zijn cijfers in de weer is om te ontdekken dat vluchtelingen heel veel geld kosten en hij daarom de verschillende machthebbers van de herkomstlanden op hun verantwoording aan het wijzen is dat ze een onderhoudsverplichting hebben naar hun staatsburgers. Jeroen is goed bezig, zien we ook nog eens wat terug van die miljarden weggegooide ontwikkelingsgelden. Ik geef toe, teveel sprookjes gelezen, Jeroen denkt alleen aan zichzelf.

  2. Een vermomde neo liberaal aan het werk. Goede banden met wim kok? Ook zo’n finance man.

  3. Voor Dijsselbloemd met 3 banen geldt kennelijk: “rupsje nooit genoeg”.

  4. Dijsselbloem eet gewoon van zoveel mogelijk walletjes!

  5. Theo Solberg // 2 april 2016 om 19:51 // Beantwoorden

    Ik zou graag willen weten hoeveel Dijsselbloem verdient met zijn 3 banen. Hij kan makkelijk praten, hij komt niets te kort terwijl wij, de gepensioneerden en de bejaarden in de tehuizen steeds weer gekort worden. De bejaarden in de tehuizen krijgen geen goede verzorging door de eeuwige bezuinigingen en de mensen die nog thuis wonen komen niet meer uit met hun AOW. De gewge pensioenen zijn al 7 jaar niet meer met de index meegestegen. Waar gaat dat allemaal naar toe??? Hij zorgt dat zijn zakken goed gevuld worden en de rest kan stikken. U hoeft niet te vragen waar ik op stem. Kok was een goede leermeester voor hem
    geweest, die kon er ook wat van, ik bedoel met zakkenvullen, en die in Brussel idem-dito.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.