Onduidelijkheid binnen SP over opvolging voorzitter Jan Marijnissen

Zaterdag 28 november krijgt de Socialistische Partij een nieuwe voorzitter. Er is echter nog veel onduidelijkheid over de procedure. Woensdag 5 augustus diende zich onverwacht een eerste echte kansrijke kandidaat aan: Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen. Omdat ze niet is gevraagd door het bestuur, neemt ze het straks op tegen de door het bestuur voorgedragen kandidaat. Daar is vast niet iedere SP’er blij mee.

Sharon Gesthuizen zit sinds 2006 in de Tweede Kamer maar vertrekt daar wanneer ze voorzitter wordt. ‘Volgens mij kun je het voorzitterschap er niet parttime bij doen. Helemaal niet als je als partij die volgende stap wil gaan nemen: regeringsdeelname. Dat is toch wel de bedoeling’, zei ze in een interview aan NRC Handelsblad.

Wat de partij voor de campagne van Gesthuizen kan betekenen, weet ze nog niet: ‘Ik ga straks zoveel mogelijk afdelingen langs om campagne te voeren. Als het bestuur het niet doet, organiseer ik die avondjes zelf’.

Haar kandidatuur wordt wellicht lastig voor het bestuur omdat dat andere kandidaten op het oog heeft. Een belangrijke kanshebber zou de socialistische fractieleider in de Heerlense gemeenteraad Ron Meyer (33) zijn. Deze campagneleider van de FNV werd vorig jaar nog verkozen tot beste gemeenteraadslid van Nederland. Maar Meyer heeft de knoop nog niet doorgehakt.

Een commissie van elf personen (waaronder Marijnissen en Meyer) en het dagelijks bestuur (waaronder voorzitter Marijnissen) bereiden het congres van 28 november voor. Er bestaat echter mistigheid over de opvolgingsprocedure. Het Zaans congrescommissielid Patrick Zoomermeijer laat NRC Handelsblad weten dat de commissie helemaal niet over de opvolging gaat, terwijl partijsecretaris Hans van Heijningen dat in dezelfde krant tegenspreekt. Volgens de laatste doet de commissie een voordracht aan het partijbestuur, die het weer voorlegt aan de afdelingen. Onduidelijkheid troef dus.

Zoals het socialisten betaamt leidt een dagelijks bestuur de partij nogal centralistisch vanuit het partijbureau in Amerfoort. Volgens sommigen gebeurt dat met straffe hand. Hoe lang deze bestuursstijl nog mogelijk is, lijkt zeer de vraag.

Sinds Jan Marijnissen in mei aankondigde te vertrekken, roeren kritische leden zich. Zo mailden veertien SP’ers in juni nog een profielschets van de nieuwe voorzitter rond. Dat is best een brutale actie in de centralistische SP-cultuur. De opstellers wilden ‘een bindende leiderschapsstijl’ en ‘een frisse blik’. Bovendien beschouwden ze partij-ervaring als minder belangrijk. Was hier sprake van verholen kritiek op Marijnissen?

De SP stond nooit bekend als een gezellige partij, zoals de VVD. Socialisten, en veel andere linkseriken, houden weliswaar van de mensheid, maar minder van mensen. Toch lijkt de SP de laatste jaren te ontdooien. Dat zal ook wel moeten wanneer de partij naar regeringsdeelname streeft.

(Bron: NRC Handelsblad)

4 Reacties op Onduidelijkheid binnen SP over opvolging voorzitter Jan Marijnissen

  1. Ze gsst dus stevig campagne voeren. Ze zal toch wel, net als iedere niet-politicus die solliciteert naar een betere baan, snipperdagen of vakantie of onbetaald verlof opnemen, en ook de reis- en verblijfskosten geheel voor eigen rekening nemen. Weet iemand hoe dit wettelijk is geregeld ?

  2. Ik vind die hele Sp 3 keer niks;altijd op de bres voor de “verrijkers”!Al jaren lang!Niet beseffende dat dat ten alle tijden ten koste gaat van de eigen bevolking!Je kunt nu eenmaal niet 2 heren dienen!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.