Dijsselbloem gunde begeleiding beursgang ABN Amro aan schandalenkampioen Deutsche Bank

Nog dit jaar zal ABN Amro terug naar de beurs gaan. Dit prestigieuze project komt onder meer in handen van zakenbank Deutsche Bank. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maakte zijn keuze voor de Deutsche begin juli bekend, en al direct volgde kritiek. Wie alle DB-schandalen van de laatste jaren op een rijtje zet, zal zich namelijk de vraag stellen: waarom koos Dijsselbloem uitgerekend voor deze bank? Deutsche Bank betaalde de afgelopen drie jaar 9 miljard aan boetes en schikkingen vanwege allerlei misstanden.

De drie banken die de beursgang van ABN Amro op zich nemen, zijn ABN Amro zelf, de Amerikaanse bank Morgan Stanley en Deutsche Bank. Volgens NRC Handelsblad roept met name de keuze voor de laatste ‘indringende vragen’ op.

Lang zoeken naar schandalen hoeft bij Deutsche Bank niet. Onlangs kwam in Duitsland nog de financiële toezichthouder met een onderzoeksrapport over de grote rol van Deutsche Bank in de Libor-affaire. Wegens fraude met de internationale rentevoet moest Deutsche Bank afgelopen april 2,3 miljard euro betalen aan Amerikaanse en Britse toezichthouders om strafvervolging af te kopen.

Het rapport was geheim maar The Financial Times kreeg het in handen. De Britse zakenkrant publiceerde eind juni onder meer over het beloningsbeleid van de bank. Bij het uitbreken van de kredietcrisis kregen twee handelaren op het nippertje een bonus van samen 130 miljoen euro. Daarvoor zouden bestuurders, tot voor kort nog in functie, persoonlijk zouden hebben gelobbyd. De Duitse financiële waakhond meldde het en passant in het rapport.

Met een balanstotaal van 1.708 miljard euro en bijna 100.000 werknemers is Deutsche Bank een van de grootste ter wereld. Dat suggereert succes, maar in de Duitse media vraagt men zich inmiddels af wat er nog wél goed gaat bij DB. De bestuursvoorzitter stapte begin juli op door de vele affaires, en een ander bestuurslid staat persoonlijk terecht in een fraudezaak. De nieuwe topman wacht puinruimen.

Ook in Nederland liet Deutsche Bank zich niet van zijn beste kant zien. De bank nam in 2008 een groot deel van de zakelijke kredieten over van ABN Amro. Maar in 2013 schrokken zo’n 23 duizend zakelijke klanten zich een hoedje toen de bank onverwacht aankondigde hun leningen in te trekken. MKB-kredieten pasten namelijk niet meer in de strategie, vandaar de lompe actie. De topman van Deutsche Bank Nederland liet destijds aan nu.nl bovendien weten dat een kwijtschelding van de boeterente voor de gedupeerden er echt niet inzat: ‘Ik kan dat niet kwijtschelden, want het zijn financieringskosten die wij gemaakt hebben’.

Klanten kregen een half jaar de tijd om elders een nieuwe lening te regelen. Ondanks de crisis lukte dat meestal wel. Na intensieve bemiddeling van organisaties als MKB-Nederland kwam het uiteindelijk voor verreweg de meeste ondernemers goed, meldde die belangenorganisatie in november 2013.

De Deutsche Bank lijkt niet fris. De reputatie is slecht. Met reden. Waarom heeft Dijsselbloem dan aan die bank gevraagd om ‘onze’ staatsaandelen in ABN Amro te verkopen? Het was onder meer een goede reputatie die de minister en de Tweede Kamer als voorwaarde aan de banken stelden. Was dat dan allemaal geklets? kennelijk wel.

(Bronnen: nrc.nl, ft.com)

9 Reacties op Dijsselbloem gunde begeleiding beursgang ABN Amro aan schandalenkampioen Deutsche Bank

 1. Waarom?Daar kan ik kort maar krachtig over zijn:soort zoekt soort!

 2. Nou Yvonne je haalt mij de woorden uit mijn mond, wentelen in de drek elkaars drek!

 3. bert [maathuis] // 4 augustus 2015 om 22:48 // Beantwoorden

  Ja Yvonne en Ton, ook bij mij kwam dezelfde overtuiging op, zelfs dezelfde woorden: soort zoekt soort.

  Dit soort mensen moet zich toch wel TOTAAL NIETS aantrekken van de medemens ….
  Net zoiets als:
  “Jackie was net als Audrey regerend modekoningin. In diezelfde wateren had trouwens wat eerder, in het jaar dat Audrey haar rugwervels brak, het jacht Agamemnon van de Griekse koning gevaren (dat was toen nog Paul I), met aan boord de jonge prinses Beatrix van Oranje, die later verklaarde dat ze zich daar voor het eerst tussen ‘my own people’ had gevoeld.”
  http://www.vn.nl/Standaard-Media-Pagina/Audrey-Hepburn-sprookje-van-een-angstig-leven.htm
  (Overigens wordt wel beweerd dat Audrey H. = Anne Frank; Polskaweb).)

 4. soort zoekt soort…

 5. Mijn mening over de beursgang is de volgende, ABN Amro heeft in niet al te lange tijd miljarden afgelost, en ABN Amro heeft in het eerste kwartaal 44 procent meer winst gemaakt dan een jaar eerder. De winst van 543 miljoen euro betekende de hoogste kwartaalwinst in de afgelopen vier jaar.

  Ben ik simpel als ik schrijf dat een winstgevend bedrijf wat 30 miljard kostte en de beursgang 15 miljard gaat opbrengen dat ik/wij als aandeel houder de verkoop moeten kunnen stoppen?
  Maar nee van onze regering mag het wat kosten er is blijkbaar geld genoeg.
  Lees verder http://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/13/flink-meer-winst-voor-abn-amro-hoogste-profijt-in-4-jaar-tijd/

 6. Zou Schäuble hem dat ingefluisterd hebben, in ruil voor steun voor een nieuwe termijn als eurogroep voorzittertje?

 7. Beste Ton

  Omdat de ABN, net als andere nederlandse banken, zinkende schepen zijn. Je kunt maar het beste proberen om nog iets van je geld terug te krijgen, nu het nog kan. En dat probeert onze regering nu dan ook.

 8. Beste skumur,

  Noem dan gelijk de oorzakelijke redenen en gevolgen van de zinkende schepen. De kwestie is dat het financiele systeem, de banken dus, en hun verworvenheid en verweving met de super identities multinationals overheden buitenspel zetten. Thrickle down economie werkt niet echter zorgt ervoor dat democratie vernietigd wordt.
  Dat is wat er werkelijk zinkt.

 9. Ik denk dat met een kwartaal winst van 543 miljoen er toch nog wel wat halen valt op dagelijkse basis dus waarom naar de beurs laat ze eerst het verschil aanpassen en dan bekijken we het nog een keer. Ik denk dat een van de grotere banken van nederland zeker geen zinkend schip kan zijn anders deugd de leiding niet.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.