Ambtenarenakkoord betekent flinke hap uit pensioen

Het ambtenarenakkoord dat het kabinet 10 juli afsloot met enkele bonden blijkt grotendeels een sigaar uit eigen doos. Rijksambtenaren, politieagenten, leraren, militairen en andere ambtenaren krijgen er van het kabinet straks vijf procent bij, plus een eenmalige uitkering van 500 euro dit najaar. Op het eerste gezicht leek het een mooi akkoord, maar vakbond FNV denkt daar toch anders over. Een dikke twee van de vijf procent loonverhoging komt namelijk uit de pensioenpot waardoor ambtenaren fors minder pensioen opbouwen.

De FNV ging begin juli niet akkoord met het aanbod, in tegenstelling tot de andere vakbonden. In het AD zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin dat die ‘zich hebben laten mangelen’. De andere bonden hadden nooit akkoord mogen gaan, vindt hij.

Volgens Kuin heeft het kabinet de deal gesloten ‘als een dief in de nacht’. Kuin in het FD: ‘Het Kabinet Rutte heeft deze deal gemaakt, de koffers gepakt en het vliegtuig naar Mallorca of waar dan ook genomen. Als je zo’n belangrijk dossier zo snel afraffelt, dan maak je fouten. Deze mentaliteit om zekerheden voor later zomaar af te pakken, is onverantwoord.’

De vakbond baseert zich op berekeningen van het overheidspensioenfonds ABP. Daaruit blijkt dat de deal flinke consequenties heeft voor de hoogte van de toekomstige pensioenuitkering. Doordat in het akkoord de pensioenpremie wordt verlaagd, bouwen ambtenaren straks ook minder pensioen op. Voor een 25-jarige betekent dat een verlaging van maar liefst 15 procent.

Net als de FNV gaat ook de Nederlandse Politiebond (NPB) gewoon door met actievoeren. Tot er een beter cao-bod ligt. In De Telegraaf waarschuwt NPB-voorzitter Han Busker dat het nu ‘hard tegen hard’ wordt. De publieksvriendelijke acties zijn voorbij. Maandag 3 augustus komen agenten in elk geval niet meer langs voor een inbraak of aanrijding met alleen blikschade. Alleen de spoedeisende gevallen mogen nog op politie-aandacht rekenen. Mogelijk komt de politie ook niet niet in actie tijdens de komende voetbalwedstrijden.

Busker noemt het ‘heel misselijk’ van minister Van der Steur dat die zo’n verkeerd beeld schetst van het akkoord. ‘Hij praat tegen beter weten in’. ‘Want slechts 2,85 procent van die vijf procent bestaat uit extra geld. De overige 2,2 procent is geld dat hij (Van der Steur, red.) anders zou hebben uitgegeven aan pensioenpremies voor het personeel’.

Minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur snapt helemaal niets van het protest. Volgens hem ligt er toch een goed akkoord, met vijf procent loonsverhoging en eenmalig 500 euro extra. Dacht het kabinet nu echt met dit soort handigheidjes weg te komen?

(Bronnen: De Telegraaf, AD, FD.nl, FNV.nl)

2 Reacties op Ambtenarenakkoord betekent flinke hap uit pensioen

  1. Het zijn en blijven smerige smiechten:de leden van het kabinet!

  2. bert [maathuis] // 3 augustus 2015 om 23:06 // Beantwoorden

    En waar zijn de miljarden gebleven, die destijds (na de oorlog) voor de Molukkers zijn gereserveerd?
    De Molukkers zelf hebben dat niet opgeëist; zij wisten wellicht niet of nauwelijks van het bestaan van dit fonds.
    En wie is er met zó veel geld vandoor gegaan? Wie gaat dat uitzoeken?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.