Leon de Winter: ‘Rutte brak zijn verkiezingsbelofte en had moeten aftreden’

Wanneer je politici niet meer op hun woorden kunt vertrouwen, is dat ‘de teloorgang van de vertegenwoordigende democratie’. En premier Mark Rutte is daar de verpersoonlijking van. Dat vindt althans schrijver en publicist Leon de Winter in zijn wekelijkse column in De Telegraaf.

Toen Rutte op 4 september 2012 in een verkiezingsdebat zijn verkiezingsbelofte deed ‘geen geld meer naar Griekenland’, wist hij al dat hij zijn woord niet kon houden. Hij had destijds ‘het volle besef van haar lading’, schrijft De Winter. Belofte maakt schuld, zo niet voor Rutte. Die bekende 13 juli 2015, daags na de top waarin Griekenland toch weer geld kreeg, dat hij zijn belofte had moeten breken. De Winter: ‘Niets gebeurde. Hij bleef zitten. En liet zich fluitend naar Den Haag rijden’.

De Winter bestrijdt het veelgehoorde excuus dat Rutte niet anders kón. Volgens de schrijver liet de premier andere belangen zwaarder wegen. ‘Andere belangen waren gedurende die nacht in Brussel van zwaarder gewicht dan zijn belofte aan zijn kiezers. Grieken waren belangrijker, zijn collega’s waren belangrijker, de Europese gedachte en de euro waren belangrijker, en zijn kiezers waren minder belangrijk’.

Bovendien had Rutte zijn belofte helemaal niet hoeven doen. Het is een ‘intrigerende, talentvolle en hardwerkende man. Hij wist verdomd goed wat hij deed op 4 september 2012. En toch deed hij die belofte die hij, zo blijkt achteraf, niet van plan was te houden’. De kiezer had er op mogen vertrouwen dat Rutte serieus was geweest.

De Winter doceert: ‘Vertrouwen is het cement van de moderne burgelijke samenleving. Je vertrouwt erop dat verkeersdeelnemers zich aan de regels houden, dat in de supermarkt de kwaliteit wordt bewaakt, dat de energiebedrijven ongestoord stroom en gas leveren, en dat, bovenal de politicus die jou strak via de buis aankijkt en een belofte doet, zich ten koste van alles voor die belofte gaat inzetten, zelfs ten koste van zijn politieke positie’.

Rutte ‘blijkt een politicus te zijn die zomaar wat roept. Als de omstandigheden veranderen, verandert hij mee’. Beloften van de VVD-premier hebben kennelijk ‘een tijdelijke houdbaarheid’, concludeert De Winter.

Rutte had moeten aftreden nadat hij op 13 juli 2015 toegaf zo’n belangrijke belofte te hebben gebroken. Dat had gedoe gegeven, maar volgens De Winter is een politiek die waardeloze, betekenisloze woorden uitspreekt op termijn veel erger. Zo’n politiek schaadt het vertrouwen in de vertegenwoordigende democratie.

Usual suspect Leon de Winter is een groot schrijver, en een uitgesproken opiniemaker. Vaak vliegt hij uit de bocht, maar deze keer niet. De Winters redenering is namelijk glashelder, er is geen speld tussen te krijgen. Het gemak waarmee Rutte op 13 juli toegaf zijn belofte te hebben gebroken, was te groot. Daar heeft De Winter gelijk in. Rutte kwam er soepel mee weg. Te soepel.

Een echt groot politicus had sowieso al geen loze belofte gedaan, en als hij dat wel had gedaan, was hij 13 juli waarschijnlijk opgestapt.

(Bron: De Telegraaf)

10 Reacties op Leon de Winter: ‘Rutte brak zijn verkiezingsbelofte en had moeten aftreden’

 1. bert [maathuis] // 30 juli 2015 om 11:49 // Beantwoorden

  O, o, wát een verhaal!
  “Volgens de schrijver liet de premier andere belangen zwaarder wegen.” Natuurlijk, elke regering knikt ja naar boven en onderdrukt de burgers. Zo gaat het al eeuwen.
  Er zijn maar heel weinig ministers, premiers, SS-ers, die doen wat zij behoren te doen: er zijn voor de burgers.
  “In De Telegraaf, 29 juli.

  In De Telegraaf, 29 juli.

  De Winter bestrijdt het veelgehoorde excuus dat Rutte niet anders kón. Volgens de schrijver liet de premier andere belangen zwaarder wegen. ‘Andere belangen waren gedurende die nacht in Brussel van zwaarder gewicht dan zijn belofte aan zijn kiezers. Grieken waren belangrijker, zijn collega’s waren belangrijker, de Europese gedachte en de euro waren belangrijker, en zijn kiezers waren minder belangrijk’.

  “… Rutte … Het is een ‘intrigerende, talentvolle en hardwerkende man.” Pardon? “De kiezer had er op mogen vertrouwen dat Rutte serieus was geweest.” Ik meen dat het overgrote deel van de burgers inmiddels deze naïviteit wel voorbij is.

  De laatste zin van dit artikel (“Een echt groot politicus had sowieso al geen loze belofte gedaan ….”) raakt de kern, mijns inziens. De beloften (en keuzes) van politici staan in het belang van een Verenigd Europa: macht voor de politici en de grootbankiers (óver de burgers). Daarmee verlagen al deze mensen zich tot “volwassenen” die geen verantwoording voor het regeren/aansturen van de maatschappij nemen! Slechts eigenbelang, macht over, ego.

  Het is tijd voor een heel grote schoonmaak; politici die vanuit hun hart aan hun politieke verantwoordelijkheid uiting geven.
  Maar mensen met een dergelijke instelling worden door de vigerende structuur volledig buitengesloten. DIT gaat nu doorbroken worden. De druk is zó groot, dat er geen andere weg meer is.

 2. tiekje abraham // 30 juli 2015 om 12:04 // Beantwoorden

  het is een grote kermisatractie dat hele politieke gedoe in Den Haag. Ze zitten er allemaal om een plekje te bemachtigen in Brussel, maar goed dat zou ik ook doen met het vooruitzicht op een salaris van 24.000 euro per maand plus onkosten vergoedingen.

 3. jos van veen // 30 juli 2015 om 12:45 // Beantwoorden

  dat is juist maar dat wisten we voor die tijd ook al met belofte rond 1000 euro voor zijn “hardwerkende” Nederlander..

  Tja. die gingen wel naar de leisurejobs..groot geld,weinig echt doen..laat staan hard werken..

 4. Bas van Stapelberg // 30 juli 2015 om 15:11 // Beantwoorden

  ach jee de VVD man aan het woord, De Winter. Rutte had sowieso nooit aan de macht mogen komen. Man heeft Nederland verziekt tot het bot.

 5. Welke politicus,buiten Wilders,is er nog te vertrouwen?Ik ken er niet een!

 6. Het vak van politicus eist nou eenmaal dat je de burger waarheden voorhoudt die niet overeen komen met de feiten.

 7. Rutte is geen integer politicus, het is een aartsleugenaar,een
  land verkwanselaar, kortom deze hufter is het niet waard Nederlander genoemd te worden.

 8. Jan de Vries // 31 juli 2015 om 09:40 // Beantwoorden

  Ik ben nog uit de tijd dat liegen gelijk stond aan politieke zelfmoord. Tegenwoordig liegt en bedriegt men openlijk.

 9. Rutte is hét voorbeeld van een politieke parvenu. Hij zou z’n eigen moeder nog verkopen.
  Wat Nederland nodig heeft zijn Staatsmannen en Staatsvrouwen die aan het roer staan.

 10. Politiek maakt meer meer kapot dan je lief is. Zij berokkenen meer schade dan terroristen. De konsekwenties en hun reikwijdte is groter veel groter. Verder wordt dit veel te laat gezegd. Veel en veels te laat. Maarja wat gebeurt er wanneer Mark de leugens echt niet meer kan verdoezelen voor BigAlles? Dan Werpt de partij gewoon een nieuw gezicht op. En alles begint van voor af aan.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Leon de Winter: ‘Rutte brak zijn verkiezingsbelofte en had moeten aftreden’ |

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.