TTIP maakt van privacy straks een belemmering

Privacy en de bescherming ervan staan straks onder grote druk wanneer het handelsverdrag TTIP realiteit wordt. Een weinig genoemd element van het TTIP-verdrag is namelijk de onderwerping van databescherming aan vrije handel. Zoals een Zweedse politicus en voorstander van TTIP Carl Bildt onlangs zei: ‘belemmeringen van het vrije dataverkeer zijn in feite handelsbelemmeringen’. In NRC Handelsblad waarschuwde journalist Evgeny Morozov onlangs voor de ‘grimmige toekomst’ waarin burgers ‘in feite geen recht meer hebben op privacy’.

Weinig hoopgevend voor de voorstanders van privacybescherming is dat de directeur van het Europese Politieke Strategiecentrum, het adviesorgaan van de Europese Commissie, Ann Mettler, eerder directeur was van een denktank die sterk pleitte voor TTIP. Financiers van deze Lisbon Council zijn onder meer Google, HP, Oracle en IBM.

De Lisbon Council kwam recent met een rapport dat gaat over de ‘digitale dichtheid’ van Europa: Uncovering the hidden value of Digital Trade: Towards a 21st Century Agenda of Transatlantic Prosperity. De titel laat over de opstelling van de schrijvers weinig te raden over.

Digitale dichtheid is een wat wazige term voor de mate waarin landen en bedrijven data verwerken. En de Europese digidichtheid zou ver achterlopen bij die van de VS, aldus het rapport. Als de Europese lidstaten en bedrijven zich net zo voortvarend zouden storten op de data van burgers als de Amerikanen, levert dat jaarlijks 460 miljard euro extra economische productie op, betogen de opstellers. Morozov schampert: ‘Ja, het klopt: privacy is ook een van de belemmeringen voor het economische herstel. Iedereen moet zich openstellen, dan kunnen Google en IBM sneller groeien’.

Het dataverkeer is voor sommige Europese politici een issue in de TTIP-onderhandelingen. Daarom stelt de Lisbon Council in het rapport voor de databescherming onder te brengen in een apart verdrag, buiten TTIP om. Er zou een soort ‘Conventie van Genève’ moeten komen voor de bescherming van privacygegevens (de Geneefse Conventie regelt de rechten van burgers in oorlogstijd). Morozov verwacht er niet veel van: Amerikaanse advocaten vinden altijd wel een gaatje ‘naar afschuwelijk misbruik’, en staten zetten de verdragen naar verwachting gewoon naar hun hand. Bijvoorbeeld door met de nationale veiligheid te schermen.

Wanneer het TTIP-akkoord is bekrachtigd, kunnen ook democratisch gekozen regeringen ‘de kwalijke tendens’ niet meer keren. Morozov verwacht dat de betreffende regering dan ‘vermoedelijk zelf zal worden weggeprocedeerd; de verdragen zullen daartoe al de benodigde juridische instrumenten bevatten’.

Morozov lijkt iets belangrijks over het hoofd te zien: bedrijven weten toch dat je consumenten beter te vriend kunt houden. Anders is het vroeg of laat einde oefening. Toch?

(Bron: NRC Handelsblad)

2 Reacties op TTIP maakt van privacy straks een belemmering

 1. jos van veen // 29 juli 2015 om 12:06 // Beantwoorden

  indivuele en collectieve zeggenschap in al tiojfden een doorn in het neolierale oog..obzeneoliberale parijen zijn dan ook tegen referenda, zeker bindende refernda..
  De adviserende referenda zullen ze naast zich neerleggen en kleineren waar dat mogelijk is. Zie onze showboy Koenders die het Burgermanifest niet eens had gelezen en het meteen afdeed als nonsens..

  Democrtie is ook niet van toepassing in de EU..het EP heeft niet de status van een tweede kamer, of zo..en kan na het TTIP gewoon opstappen..handel,geld,macht zijn belangrijker dan invloed van samenlevingen en mensencollectieven..

  Dat gaat opbreken en zal leiden tot (burger)oorlogen,terreur/terorisme en gewelddadig militair optreden tegen de bevolking.

  Een uitermate domme sociale zet( we zijn dan ook oerstom in het oplossen van sociale problemen)door van middelen doelen te maken en die te misbruiken tegen de mensen, de klanten..

  De vraag aan het einde van het verhaal is een schijnvraag..er komt gewoon een markt voor verontwaardigde burgers en zodra die inkopen doen worden ze geregisteerd, opgefokt en afgemaakt
  De hele doelgroep is in kaart gebracht, inclusief de mongolen die agressief rondbrullen en bereid zijn tot geweld om hun heren te dienen..

 2. bert [maathuis] // 29 juli 2015 om 13:20 // Beantwoorden

  Er zullen maar weinig Nederlandse politici tégen het ttip verdrag zijn.
  Voor zullen allen uit “de rechtse hoek” zijn: D’66, VVD, CDA, GL, PvdA, CU, SGP, PVV.
  Tegen zullen hoogstwaarschijnlijk zijn: PvdD en SP.

  Politici zijn niet voor de búrgers, doch voor het grootkapitaal (dus slechts eigenbelang).

  Mensen hebben geboorterechten; een daarvan is heel duidelijk: privacy.
  Wetten/verdragen invoeren, die hier tegenin gaan, zijn voor de mensheid destructief. Niet invoeren dan wel afvoeren/beëindigen, dus. Zo zij het!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.