Postcode Loterij strooit met geld voor projecten van ministeries, en krijgt daarmee grote invloed

De Postcode Loterij steekt honderden miljoenen in projecten van ministeries. Daarmee heeft dit ‘ministerie van Goede Doelen’, zoals de loterijmedewerkers hun organisatie gekscherend noemen, zoveel invloed verworven dat het wetgeving kan tegenhouden. Zo treuzelt het kabinet met de nieuwe kansspelwet die buitenlandse gokbedrijven toelaat op de Nederlandse markt. De Postcode Loterij waarschuwt beleidsmakers voor de gevolgen van de wet: teruglopende inkomsten waardoor de loterij straks geen geld meer kan schuiven.

Naast de Postcode Loterij doen ook de BankGiro Loterij en de Vrienden Loterij grote giften aan ministeries. De drie hebben dan ook dezelfde eigenaar: Novamedia. De loterijen geven jaarlijks zo’n 300 miljoen euro weg aan goede doelen.

De Telegraaf onthulde 25 juli de innige verstrengeling tussen de beleidsmakers in Den Haag en Novamedia. Zelfs de feestelijkheden rond de kroning van koning Willem Alexander werden betaald door het ‘ministerie van Goede Doelen’.

Medewerkers lopen de ambtelijke deuren van de ministeries plat met cheques voor natuurprojecten, culturele activiteiten en ontwikkelingshulp. Zo stak de Postcode Loterij sinds de oprichting in 1989 al 300 miljoen in Nederlandse natuurprojecten. Ambtenaren van natuurbeheer maken zelfs lijstjes voor de loterij van natuurprojecten die nog wel wat extra loterijgeld kunnen gebruiken. De Postcode Loterij neemt de voorstellen allemaal serieus in overweging. Zo vertelt een hoge ambtenaar in De Telegraaf over een ‘vogelparadijs dat zijn weerga niet kent’. Het project gaat door mede dankzij de loterij die 15 miljoen bijdraagt, bovenop de 30 miljoen van het Rijk.

Ook minister van Ontwikkelingshulp Lilianne Ploumen ontvangt de Postcode Loterij wat graag op haar departement. De loterijmedewerkers hebben inmiddels een enorm netwerk in ontwikkelingshulpland. Organisaties als IKV/Pax Christi en Stop Aids Now kwamen in het verleden gezamenlijk met een loterij-medewerker bij Ploumen op de koffie. De banden zijn innig maar ook enigszins geheimzinnig. Zo speechte Ploumen in 2013 tijdens een luxe diner in het New Yorkse Rockefeller Center, georganiseerd door de Postcode Loterij voor de Clinton Foundation. Voor de organisatie van de oud-president is de Postcode Loterij namelijk een van de grootste donateurs. Ploumen heeft hierover echter nooit iets openbaar gemaakt. Zelfs haar speech is onvindbaar in het archief. Het ministerie reageert in De Telegraaf: ‘foutje’. Door de vele afspraken in New York zou men deze afspraak per ongeluk niet gedocumenteerd hebben.

Hoge ambtenaren worden in de watten gelegd door de loterijen. Naast Ploumen was bijvoorbeeld ook een hoge ambtenaar uitgenodigd voor het luxe dinertje in New York. Een collega van Sport mocht een kookcursus volgen met sterrenkok Jonnie Boer, georganiseerd door de Cruyff Foundation, ook gesponsord door de Postcode Loterij. Maar niets voor niets: intussen lijkt de invloed van de Postcode Loterij op Haagse besluiten groot.

De Postcode Loterij is, om begrijpelijke redenen, sterk tegen de kansspelwet die buitenlandse gokbedrijven toelaat in Nederland. Men vreest dat klanten zullen weglopen naar de concurrentie. De Postcode Loterij bestookt de ambtenaren met brieven en zou zelfs paniek zaaien. Niet zonder succes. Ministeries vrezen inmiddels dat straks suikeroom Novamedia minder gul kan geven. Ambtenaren die zijn betrokken bij de nieuwe kansspelwet gaan zelfs met een presentatie rond om bezorgde collega’s van OCW, VWS en Ontwikkelingssamenwerking gerust te stellen. Het wetvoorstel ligt al een jaar klaar, maar wordt maar niet behandeld.

Prima wanneer goede doelenloterijen hun geld steken in goede doelen. Daar zijn ze voor. Prachtig zelfs. Maar wanneer de goede doelenfinancier denkt ‘wie betaalt, bepaalt’, wordt een flinterdunne grens overschreden. Corruptie is het niet, ambtenaren en politici steken het geld immers niet in hun eigen zakken, maar invloed kopen is er wel -verre- familie van.

(Bron: De Telegraaf)

6 Reacties op Postcode Loterij strooit met geld voor projecten van ministeries, en krijgt daarmee grote invloed

 1. Reden genoeg om dit stel niet meer te gebruiken. Voor mij zijn ze over de grens.

 2. Leo Fontijne // 28 juli 2015 om 16:32 // Beantwoorden

  Nieuwe vorm van maffia van het Noorden?

 3. Ik ben geen klant van die loterij,maar als ik het was zou ik hen nu,per omgaande ,opzeggen:boycotten,die handel!

 4. Mensen die een salaris en bonussen en riante secundaire voorwaarden krijgen doordat ze beroepshalve bezig zijn met goede doelen zijn bijna altijd corupt en frauduleus bezig. en onze politici en ambtenaren laten zich graag verwennen. Hoe meer publiciteit hoe beter ! Laten we aub de schandpaal weer gaan gebruiken voor dit soort volk !

 5. jos van Veen // 28 juli 2015 om 18:08 // Beantwoorden

  wat een waanzin…!!

  Bouw voor die miljoenen sociale woningen ipv de declaraties van de politiek..
  over corruptief gedrag gesproken, zeg..

 6. bert [maathuis] // 28 juli 2015 om 18:18 // Beantwoorden

  Werknemers van de PCloterij, politici; allemaal dikke, vette lonen (ook al zien zij zelf dat wellicht anders).

  Het zit allemaal zo ontzettend scheef én mensonwaardig in elkaar; en dat alleen maar om je EIGEN vette salaris in stand te houden ….

  Heet dat sámen-leving? Dat is elkaar uitbuiten.

  Zucht, wanneer wordt de mensheid eens volwassen?
  Zeker, politici (en medewerkers van de pcl) zijn niet bepaald het prototype van een volwassen mens.

  Het spelletje van PCL, Ploemen, de Clintons, de Bushes, .. het gaat genadeloos doorgeprikt worden.
  Zijn we collectief tóch een beetje op weg naar volwassenheid? Een klein beetje dan?

  Beginnen bij het degelijke begin: kinderen opvoeden tot volwassen gedrag. (Maar da’s een heel verhaal, zogezegd.)
  Mevrouw Ploemen c.s. zijn blijven steken [puberteit]; het zij zo. En daarom horen deze mensen zeker NIET op een directieve plaats.
  Het zou nog niet zo rampzalig zijn, indien zij naar de mening van de burgers luisterden en overeenkomstig zouden handelen. (Maar u weet wel: Europees grondwettelijk verdrag.)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.