PvdA-denker: ‘Nederland wordt straks opgeslokt in Duits-Frans Economisch Directoraat’

‘Voordat Nederland er erg in heeft, wordt het als kleine speler opgeslokt in een Duits-Frans Economisch Directoraat. Oeps. Dat zagen we even niet aankomen’, schrijft PvdA-ideoloog René Cuperus in de Volkskrant. Het lijkt er sterk op dat deze sociaaldemocraat het pad effent voor een steeds krachtiger eurokritisch geluid binnen de PvdA. Zo bekritiseert hij het plan van de Franse -sociaaldemocratische- president Hollande om te komen tot een Politieke Unie. Cuperus ziet in dit ‘Brussels marionettentheater’ een gevaar voor de nationale democratie.

Volgens de PvdA-denker, die werkt voor de Wiarda Beckmanstichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, is ‘iedereen bezig Europa kapot te maken’. ‘De Grieken. De Duitsers. De Fransen. De Brusselaars. De eurofiele technocraten en de eurofobe populisten’.

De Grieken maakten er een potje van de laatste twintig jaar. Waar dat toe leidde, weten we inmiddels. Maar volgens Cuperus zijn de lessen die de Duitsers, Fransen en Brusselse technocraten uit de Griekse crisis hebben getrokken ‘bijna verontrustender dan de Griekse crisis zelf’: ‘meer command and control’ vanuit Brussel op de nationale lidstaten.

Cuperus: ‘Een muntunie kan alleen maar werken als alle nationale volkshuishoudingen als een Siamese meerling met elkaar verstrengeld raken. Dat alles moet bestuurd en geregisseerd worden door een uitverkoren kaste van supranationale beleidsmakers in Brussel. Die geven liefst juridische afdwingbare verordeningen door aan de nationale politici en beleidsmakers. Dit Brusselse marionettentheater noemt men Politieke Unie’.

Vooral de Duitsers zouden deze ontwikkeling juist zien als democratisering. Hoe dat kan, legt Cuperus niet uit. Wel denkt hij dat de Duitsers te weinig beseffen dat in de kleinere lidstaten een verdere integratie als een verlies van democratie en eigenheid ‘wordt gevoeld’.

De Franse president Hollande is een zwakke president. Zijn plan voor een Europese superstaat kan niet op veel draagvlak rekenen, maar bondskanselier Merkel wil wel alles doen om de euro te redden, desnoods ten koste van de nationale democratie.

Volgens Cuperus is men Nederlander en Europeaan, of Fransman en Europeaan, maar een Nederlander is geen Duitser, Let of Italiaan. Met andere woorden: de nationale identiteit is wellicht sentimenteel, niet rationeel, maar daarmee niet minder een feit. Cuperus: ‘Leiders die dit soort elementaire samenlevingskennis negeren, maken het Europese Project kapot, eerder dan het te versterken en bezielen’.

Voor een sterk eurokritisch geluid hoef je kennelijk geen populist of gekkie meer te zijn. Wat in Cuperus’ partij lang voor nationalistisch en kleinburgelijk doorging, door angst was ingegeven, heet nu ‘elementaire samenlevingskennis’. Het is duidelijk: times are changing.

(Bron: de Volkskrant)

8 Reacties op PvdA-denker: ‘Nederland wordt straks opgeslokt in Duits-Frans Economisch Directoraat’

 1. jos van veen // 27 juli 2015 om 14:41 // Beantwoorden

  het is me altijd een raadsel geweest hoe het komt dat de PvdAérs zich gedragen als een stel geretardeeerden. Volslagen tekort aan snapvermogen en realiteitszin.
  En dan nog geretardeerden in een eigen clubhuis, terwijl de wereld rondom hen vol zit met de gevolgen van hun navenante politieke grappen die de bevolking ongelijker en armer maken…sterker> een politiek die elk sociaal vangnet aan het afbreken is..en vervolgens de stuivers nog wil wegfilteren om de neoliberale moraal verder te implementeren…en dat allemaal als opmaat voor de totalitaire EU staat..waar ze zelfs nu al een servies en bestek met eigen logo willen.. Ze barsten daar in Brussel van de luxeproblemen..en daar krijgen ze in NL ook last van..

  Hou het volk klein en nederig, pluk het kaal en hou het kaal… voer zelf grote sier en kleinzielig optreden.
  Het ene staat al in verhouding tot het andere..NL= klein eu’tje..machtswanen, geldstromen foutief en dikke IKKE…met merkwaardig verwrongen wat kinderlijke geesten.

  Iedereen ziet het, maar de geretardeerden van de PvdA feesten gewoon door en lullen hun eigen belangen verhaal..nog meer neoliberale moraal,nog meer waanzin.
  Wat voor het volk goed is , is slecht voor het neoliberale verhaal en imago..aannames en uitgangspunten ridicuul in draaien en verdraaiingen..
  recht lullen wat krom is.
  Iedereen ziet het,,PvdAérs niet..blind voor samenlevingsverstand en te doof om te horen..in de achterkamertjes kletsen is veel gezelliger..daar kun je je laten gelden..voor de samenleving ben je slecht 1 van 17 miljoen..weinig egostreling

  Enu- hoe wonderlijks,,is er na jaren bij iemand een lichtje opgegaan

  Er mankeert wat ana dat neoliberale project…en aan de neoliberalisering van NL..

  Volksinspraak, democratie en nationaal besef ..zomaar opgeheven omdat het voor het grote geld beter uitkomt en Frankrijk voor de tweede keer zal redden..
  Ook Frankrijk is net als Italië de glijbaan aan het beklimmen..en probeert nu weer zijn oude grandeur op te houden..

  De EU is meester in het bouwen van Griekenlanden en de euro- one size fits all- is erg slecht voor de interne markt en werkt niet…oh ja, werk wel, maar dan naar de donder en armoede..met volkeren tegelijk..

 2. Gelukkig weer iemand die wakker word.!!! MAAR,,de amerikanen zullen nooit toestaan dat er een land euro zone verlaat. Dus eerst los maken van alle amerikaanse dictaten en dan uit de euro en Nato,,uit alle gebeurtenissen blijkt nu duidelijk dat Charles de Gaul (van frankrijk )gelijk had!!! Amerikaanse troepen infiltreren Europa nu al,zie oekranie,letland etc.

 3. Sorry ik vergat nog iets,, kan iemand mij vertellen waarom Draghi(ecb)nog vrij rond loopt??? iedereen weet nu zo langzamerhand dat het zijn persoonlijke schuld is dat de grieken in de euro zitten??
  Papieren met bewijs bij zijn vorige baas.!!!

 4. Werd tijd dat ze eindelijk beseffen waar ze mee bezig zijn!

 5. Bas van Stapelberg // 27 juli 2015 om 18:39 // Beantwoorden

  Zelfs Jules de korte kon dit zien aankomen en de PvdA niet, wat een aanfluiting.

 6. Zou er eindelijk eens iemand wakker worden daar bij de pvda?

  De ongekozen parvenu’s hebben de macht GEGREPEN en delen de BEFEHLEN uit, de (meeste) gekozen parvenu’s lopen daar als hondjes achteraan. Democratie anno 2015

 7. bert [maathuis] // 28 juli 2015 om 14:37 // Beantwoorden

  Ach, ach; ze zijn best wakker bij de PvdA.
  Zoals ik hier en daar al per reactie vertelde:
  Bij de vorige landelijke verkiezingen stond meneer Bos (Wouter) op een sinaasappelkissie te blaten: “Wij willen werk, werk, werk, werk, werk en nóg eens werk!”
  Natuurlijk, zo houd je de mensen afhankelijk van de politiek. Want díe zal zijn best doen om de werkgelegenheid weer op te schroeven.

  Maar PvdA heet zo, niet omdat zij de arbeider welgezind zijn. Dan hadden zij immers wel ánders geheten, nameijk: PvdA.
  Partij voor de Arbeiders!
  Maar dat zijn zij dus niet; is blijkbaar (!) ook nooit de bedoeling geweest. Al die “kopstukken” (wat heet!) zijn allemaal grootkapitalisten geworden (voorbeeld: Bos en Kok; maar er zijn er veel meer onder hen, overigens net als bij CDA, VVD, D’66, SGP, CU, GL).
  Zou de PvdA wérkelijk het goede met de werkers voor hebben, dan zouden zij een kortere werkweek propageren (van uiteindelijk hooguit 2 dagen). Maynhard Keynes wees daar bijna 100 jaar geleden al op.
  http://www.npo.nl/nieuwsuur/27-03-2013/NPS_1220516 (Skidelsky’s)
  https://www.youtube.com/watch?v=GzYahFIWtv8

  Want 5 dagen per week werken (althans voor je inkomen) staat gelijk aan slavenarbeid.
  Middels het idee dat de mensen afhankelijk zijn van een noodzakelijk wedijverende economie, van een concurrerende economie, is het idee van eenDuits-Frans Economisch Directoraat een verder bestendigen van die slavenarbeid status!
  Wanneer steeds meer mensen vanuit hun hart gaan leven, dan is concurrentie geheel overbodig, evenals grote verschillen in inkomsten. Eigenlijk lijkt die economische opvatting (concurrentie is goed voor de consument; verschil in lonen móet er zijn; en dergelijke) een nogal kinderlijke, toch? En is dat niet exact waar zo’n directoraat met de burgers heen wil?
  Hoe “blij” is de PvdA met deze Cuperus?

 8. Jazeker.. eenieder in de ban van de eurogeldpomp. Hoe pompt de euro
  Geld uit het niets. Wie bepaald de verdeling.. Etc.etc..zogenaamde Complexe materie..span of control.
  Denken in euro’s vs denken aan ware vrijheid voor en door mensen vanuit gelijkwaardigheid democratie en humaniteit.
  De euro geldpomp werkt naar keuze vande elite alleen voor de maatstaven en ratio van enkelen.. De ultrarijken ten koste van de levenskwaliteit van de overige 90% + van het aantal mensen.
  Beleid van thatcher en reagan.. 30 jaar oud en bewezen dat dit niet werkt.
  Ook de bezuinigingspolitiek niet.
  Aanpak olicharchische structuur wel.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.