Gemeenten verdienen miljoenen aan inzameling oude kleding

Elk jaar geven Nederlanders circa 90 miljoen kilo aan oude kleding weg aan liefdadigheidsinstellingen. Maar wie dacht dat dat alleen naar de filantropische instellingen gaat, heeft het mis. Gemeenten hebben namelijk de oude-textielmarkt ontdekt als inkomstenbron. Door het heffen van een vergoeding voor de inzamelcontainer verdienen ze er gezamenlijk miljoenen per jaar aan. Bovendien betalen commerciële inzamelbedrijven beter. Het Leger des Heils: ‘We leggen het steeds vaker af tegen de hoogste bieder. Geld is leidend’.

Het weekblad Elsevier publiceert over de charitatieve instellingen die balen van de nieuwe situatie. De gemeentelijke tarieven voor het plaatsen van een kledingcontainer lopen steeds verder op. Inmiddels tot zo’n 40 cent per kilo kleding. Dat is ongeveer de helft van de gemiddelde waarde van de kleding.

Het Leger des Heils zamelt jaarlijks zo’n 24 miljoen kilo in, en is daarmee de grootste inzamelaar. Tweede is Sympany met 21 miljoen kilo. Derde inzamelaar is het commerciële bedrijf Curitas dat 5 miljoen kilo ophaalt. Het bedrijf heeft, zoals alle commerciële organisaties, een winstoogmerk. Oude kleding inzamelen is kennelijk business. Een woordvoerder van Curitas: ‘Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel, een deel naar Curitas’.

Van deze oude-klerenmarkt wil de gemeente graag een graantje meepikken. De hoogste bieder krijgt de containerplek. Volgens een woordvoerder van het Leger des Heils verdient 90 procent van de gemeenten aan de kledinginzameling. ‘We leggen het steeds vaker af tegen de hoogste bieder. Geld is leidend.’

Het Leger des Heils en Sympany hebben bij de veiling een nadeel ten opzichte van hun commerciële concurrenten. Directeur Marc Vooges van Sympany klaagt in Elsevier: ‘Commerciële bedrijven hoeven minder of helemaal geen geld aan goede doelen af te staan en kunnen zo een hogere vergoeding aan gemeenten bieden. Hoe meer wij moeten bieden, hoe minder er overblijft voor het goede doel’.

Vooges vindt dat de goedgeefse burgers voor de gek worden gehouden: ‘Ze denken dat hun kleding, of het geld dat ermee wordt verdiend, belangeloos naar een goed doel gaat. Op containers staat niet dat het voor een bonus van de directeur van een commercieel bedrijf is’.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn de vergoedingen ‘kostendekkend’. De gemeente Schijndel geeft echter ruiterlijk toe dat men verdient aan de inzameling van oud textiel: ‘De opbrengst van de textielinzameling gebruikt de gemeente om de afvalstoffenheffing betaalbaar te houden’, staat op de website te lezen.

Gelukkig zijn er ook nog gemeenten die niet willen graaien in de charitatieve ruif. Rotterdam, Meppel, Wijk bij Duurstede en De Bilt willen er bijvoorbeeld niets aan verdienen, maar dat zijn dan ook de positieve uitzonderingen.

(Bron: Elsevier)

2 Reacties op Gemeenten verdienen miljoenen aan inzameling oude kleding

 1. jos van Veen // 24 juli 2015 om 19:17 // Beantwoorden

  wel. er moet m.i. dan een heel duidelijk leesbare sticker op de containers die aangeven wie ervan die container profiteert/profiteren.Dan kan de donateur zelf bepalen of hij/zij daar mee akkoord gaat of niet.

  Soortgelijke zaken betreffen natuurlijk ook de glascontainers..bak huren, gratis grondstoffen en dan nog eens gratis gesorteerd door die maffe Nederlanders die denken dat het over het milieu gaat..welnee..

  De neoliberale wind waait echt overal en smeerlapperij ligt overal op de loer..de moraal is nog het ergste..

  Ik weiger uit principe glas in de containers te mikken..Creeer maar werkgelegenheid om de boel te laten sorteren..nu gunnen we zelfs anderen al geen baan door valse voorlichtingen en manipulaties..
  Neoliberale politiek is echt funest..

  Waarom WIJ, NEDERLANDERS- er dan steeds weer voor kiezen- en daarmee ook anderen in narigheid helpen- is me een groot vraagteken..
  Trappen we zo graag anderen naar beneden..??

 2. ik heb een aantal collectie staan die 1 keer mode show heeft gelopen ziet goed uit allemaal maar alles mag weg als ik wel geld voor krijgt
  noemt u bedrag maar. ik hoor graag van u
  vriendelijke groet
  Rinel Brun

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.