JSF-fabrikant Lockheed: ‘JSF is helemaal niet bedoeld voor luchtgevechten’

De JSF is helemaal niet bedoeld voor het winnen van luchtgevechten. Het toestel is er ‘om vijanden van grote afstand onder vuur te nemen en uit te schakelen, niet in dogfighting situations waarbij men elkaar kan zien’, aldus een bericht op 1 juli van JSF-fabrikant Lockheed. Aanleiding waren de uitgelekte resultaten van een voor de JSF zeer teleurstellend verlopen test afgelopen januari.

De Joint Strike Fighter, die de F16 zal vervangen, legde het op alle fronten af tegen de F16. Het laatste toestel was wendbaarder, sneller en effectiever. De logge JSF zoop brandstof en kon de F16 met zijn boordkanon maar niet raken. Aldus het Amerikaanse blog War is boring.

Directeur Clingendael Ko Colijn schrijft er over in zijn wekelijks column in Vrij Nederland. Volgens hem zou de JSF wel degelijk luchtgevechten (dogfights) moeten kunnen uitvoeren. ‘Je kunt je afvragen waarom er dan toch op dogfighten wordt geoefend. Het is ook niet zo moeilijk om uitspraken te vinden uit het verleden die de dogfight wel als eis stellen’.

De testpiloot van de JSF kwam tot de conclusie dat ‘het geen zin had om de dogfight aan te gaan’. De F16 was de JSF de baas. Zelfs de helm zat de piloot in de weg, waardoor hij niet goed kon zien wat er achter hem gebeurde. De enige wijze waarop de F-35 (de officiële naam van de JSF) de F16 onder vuur kon nemen, kostte zoveel brandstof dat de missie moest worden afgebroken.

Toenmalig staatssecretaris van Defensie Jack de Vries stelde in 2008: ‘De F-35 is het beste multi-role gevechtsvliegtuig, en kan rond 2015 alle zes de hoofdmissies zonder meer succesvol uitvoeren’.

In september 2014 besloot het kabinet, na heel lang dralen van coalitiepartner PvdA, 37 JSF-gevechtstoestellen te bestellen voor een stukprijs van 66,4 miljoen euro.

Goed dat we de F16’s nog hebben.

(Bronnen: Vrij Nederland, War is Boring)

7 Reacties op JSF-fabrikant Lockheed: ‘JSF is helemaal niet bedoeld voor luchtgevechten’

 1. jos van Veen // 23 juli 2015 om 16:26 // Beantwoorden

  de grap is dat dit altijd al bekend is geweest en pas nu komt de aap uit de mauw.

  Hele groepen van de rgering zijn zelfs naar de VS geweest en rijkelijk ontvangen….
  De corruptie kent verdomme geen grenzen…dat dig moest er komen en is gewoon onbetaalbaar in gebruik, te kwetsbaar in gevechten , ongeschikt als grondobderteuning(wordt meteen neergehaald) , zo lawaaiig als de pest en ee\n artikel dat neigt naar enorm veel amnco’s en bizar veel obnderhoud vraagt..

  Wie zijn er nu gek g hier.

  Dit os toch compete verspilling? Wat ene gerotzooi van dit neoiberale kabinet..
  het maaklyt niet om 15-20 miljard verlies (VS volente) op een bank( onze kip met gouden eieren), het maalt niet om voor de zoveelste keer schandelijk schroot te kopen omdat het van de VS komt die van alles belooft als wederdienet maar anders doet als je ana de haak zit( het volk draait er wel voor op en W.A. heeft er aandelen van), een kabinet dat miljarden verspild aan EU en reputatiemanagement,poeha en luxeproblemen,smijt met geld, laat het verdwijnen, importeert goud en heeft nooit genoeg voor eigen luxe en sekte… En burgers laat verpauperen omdat dezen niet zouden weten hoe het moet…en nog meer kaalgeplukt kunnen worden voor nieuwe hobby’s en vreselijkheden.
  Inmiddels rond 460 miljard staatsschuld en dat zeikt over te duur beleid van de Grieken???teveel boven hun stand…..hoezo??

  Knalharde psychopaten!!waar we snel van af moeten zien te komen…geen neoliberalen meer stemmen(VVD,PvdA, D66, CDA,SGP,CU,GL..alle antidemocratisch en volop adoratie voor de EU en TTIP ..(stiekem ook voor EU regering..nieuwe kansen voor meer macht en geld en aanzien…wanen plenty)
  we helepen onszelf naar de donder als we er niks ana doen..

 2. jos van Veen // 23 juli 2015 om 16:30 // Beantwoorden

  ik was zo boos dat ik de typefouten niet eens heb gecorrigeerd

  Dit is zo vreselijk ergernisverwekkend en nog erger omdat we niet bereid zijn er een kloot aan te doen..
  We blaat-apen liever omdat dat stoer staat..de sociopathie is diep geworteld

 3. De complimenten gaan uit naar de bijzonder wendbare F-16. Menig F-16 piloot wist in oefeningen F-15’s (een tweemotorige air dominance fighter) te uitmanoeuvreren. Daar staat de F-16 om jachtvliegtuig om bekend. Ook MiG-29 en Soechoi Su-27 series verliezen het in 4e generatie dogfights. Maar kills maken draait om meer dan wendbaarheid.

  De veel gehoorde klacht dat de JSF/F-35 zo duur is gaat maar ten dele op. We betalen niet meer dan 5,5 miljard voor de 35 + 2 testtoestellen verdeelt over meerdere jaren. Een aanzienlijk bedrag maar beduidend minder dan de staatssteun aan banken en de leningen aan Griekenland.

  Voor alle JSF-haters: welk jachtvliegtuig zou u graag zien mocht het ooit zover komen tot interventie aan de Oekraïens-Russische grens? Waar Buk-, Iskander- en S-300 luchtdoelraketten het luchtruim onveilig maken. Toch maar een stealth interdictie jachtbommenwerper meenemen?

 4. bert [maathuis] // 23 juli 2015 om 21:27 // Beantwoorden

  “De complimenten gaan uit naar de bijzonder wendbare F-16.”

  Ook de F-16 staat in dienst van het gevangen houden van de mensheid; niet meer of minder.

  Het zijn allemáál moord[vlieg]tuigen; tuig.
  Het kan ook heel anders, namelijk constructief: werk aan verhoging van je bewustzijn; dan is er geen angst/agressieve verdediging/moord nodig!

  • U geeft filosofisch commentaar maar heeft in werkelijkheid geen idee he? Kom eens uit die pacifistische yoga-houding als u het allemaal zo goed weet. Of is het enkel ter profilering van uw zelfgenoegzame morele superioriteit? Ik ben een beetje klaar met die feelgood-blabla waar intellectuele leegte achter schuilt.

   Vervelend maar waar, er zijn landen zoals het Rusland van Poetin die er aardigheid in scheppen haar buurlanden te domineren en zelfs land te onteigenen. Mijn “bewustzijn” kan er niet tegenop redeneren zulke oorlogsconflicten als in de Donbass van Oekraïne op te lossen met puur woorden. Woorden hebben enkel gewicht als er geloofwaardige consequenties op kunnen volgen. Daarom kan ik wel als westerling mezelf wel pacificeren maar niet evenredig zulke badboys als Poetin. Tot die tijd vertrouw ik toch maar op een professionele krijgsmacht en de NAVO.

   • Steve Hanson // 23 juli 2015 om 22:50 // Beantwoorden

    Beste Guido, wat heeft Rusland nou met een waardeloos vliegtuig te maken. Het gaat hier om het feit dat wij bijzonder incapabele bestuurders hebben, denk een Fyra en in dit geval een JSF. Als je dit al weet dan verscheur te toch meteen het contract. Poetin de badboy heeft daar ook niks mee te maken. We moeten goede vliegtuigen nodig met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Daar gaat het om.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.