VVD verzwijgt herkomst giften ter waarde van een kwart miljoen

De VVD verzwijgt in het eigen jaarverslag over 2014 de herkomst van donaties aan lokale afdelingen. Het gaat in totaal om een bedrag van circa een kwart miljoen euro. Dit is opvallend omdat de partij vorig jaar bekendmaakte giften boven de €4.500 aan lokale afdelingen bekend te maken. In het jaarverslag zijn ze echter nergens te vinden. NRC handelsblad kwam er na onderzoek achter dat in elk geval de VVD-afdelingen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Assen, Noordwijk en Venlo donaties kregen boven de €4.500.

De VVD lag de afgelopen jaren nogal eens onder vuur door de sjoemelpraktijken van actieve partijgenoten. Daarom kondigden de liberalen in februari 2014 strengere regels aan, waaraan ze zich nu bij nader inzien toch niet houden.

VVD-Rotterdam ontving volgens NRC handelsblad €75.000 van de Stichting Rotterdamse Bedrijven. De Amsterdamse afdeling kreeg een donatie van maar liefst €102.839 van de Stichting Steunfonds VVD Amsterdam. De gift bestond uit donaties van verschillende sympathisanten. Verder schonk een bedrijf nog €10.000 aan de Amsterdamse liberalen. Deze giften worden in het jaarverslag van de VVD niet vermeld.

Wel vermeldt het jaarverslag een post ‘diverse baten organen’ waarin ruim 1,5 miljoen euro is opgenomen. Die post is verder nergens gespecificeerd en blijkt een soort verzamelplaats waaronder ook de lokale giften vallen.

Dit is niet echt open en transparant van de liberalen. Toenmalig VVD-voorzitter Benk Korthals beloofde in 2014 juist meer openheid over de financiële handel en wandel van de partij. Na de schandalen rond onder meer gedeputeerde Ton Hooijmaijers, Statenlid Bertold Ziengs, Wethouder Sjoerd Swane, onderkoning van Roermond Jos van Rey, wethouder Tilman Schreurs zei de VVD orde op zaken te willen stellen, onder meer door strengere regels toe te passen.

Wettelijk is er overigens niets aan de hand. Partijen zijn namelijk alleen verplicht de giften van €4.500 of meer aan de landelijke organisatie openbaar te maken. Voor lokale donaties geldt dat dus niet. Aan wetgeving voor lokale giften wordt wel door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gewerkt. Wanneer de Tweede Kamer zijn wetsvoorstel behandelt is nog onduidelijk.

De Raad van Europa bekritiseerde in 2008 de Nederlandse partijfinanciering en wees destijds op het risico van lokale donateurs die zo mogelijk lokaal beleid beïnvloeden.

(Bron: NRC handelsblad)

4 Reacties op VVD verzwijgt herkomst giften ter waarde van een kwart miljoen

 1. jos van veen // 22 juli 2015 om 17:32 // Beantwoorden

  Neoliberalen hebben ene aperte weerstand tegen openheid, transparantie van inkomsten en cijfers als het over geld gaat.

  De boevenbende fraudeert en ontwijkt liever..

  Anderen moeten natuurlijk op de slachtbank en belast worden met valse moraal

  We moeten eens van dat volk zien af te komen..

  Niet voorb niets de voorkeur voor achterkamertjes en onderhands gerommel.

 2. Veel Vrije Dagen // 22 juli 2015 om 17:38 // Beantwoorden

  Goede nieuws is dat als men zo door gaat, helemaal niemand meer een cent naar deze partij zal over maken.

 3. Veel Vrije Dagen // 22 juli 2015 om 17:43 // Beantwoorden

  Hoewel de Groene Graaiers en salon socialisten natuurlijk nog meer boter op hun hoofd hebben…

 4. Maar wel naar de Pvv wijzen;de pot verwijt de ketel….!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.