Ondanks reeks miljardenverspillende ict-blunders gaat Blok verder op oude voet

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) lijkt bijna alle aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie Elias in de wind te hebben geslagen. De commissie deed in 2013 en 2014 onderzoek naar de lange reeks ict-blunders bij de overheid en maakte gehakt van het overheidsbeleid. Het kon de VVD-bewindsman niet bommen. Zo heeft Blok, tegen het uitdrukkelijke advies van Elias in, een externe consultant van de consultancykantoor Deloitte aangetrokken om voortaan alle controles op de ICT-projecten te leiden. Intussen krijgt de nieuwe hoogste ICT-ambtenaar, de CIO Rijk, nauwelijks iets te zeggen.

Blunders bij de Belastingdienst, uitkeringsinstantie UWV, de Gemeentelijke Basisadministratie, de politie, het ministerie van Defensie, de gemeente Amsterdam. Vanaf 1995 kieperde de Nederlandse staat, door mislukte ict-projecten, tussen de 19 en 95 miljard euro in het afvoerputje. Het bleek zo’n zooitje dat zelfs het schadebedrag niet goed bepaald kon worden.

Over dit schrikbarende overheidsfalen rapporteerde de commissie Elias in 2014 dat de overheid vaker met ‘een boeren verstand’ moest oordelen. Bij de reeks blunders maakte de overheid ook telkens dezelfde fouten die voortkwamen uit desinteresse voor automatisering bij politici en ambtenaren. Binnen de kortste keren haalden ministeries er bij elk ICT-project een stoet aan duurbetaalde externe consultants bij die het vervolgens overnamen. Ze handelden, surprise surprise, niet altijd in het belang van de overheid. Sommige ICT-bedrijven rekten zelfs moedwillig projecten om zo extra facturen te kunnen sturen.

Volgens Elias moest er een nieuw stevig bureau komen dat alle ICT-projecten bij het Rijk zou toetsen, rechtstreeks toegang tot de premier zou krijgen en niet onder het ministerie van Binnenlandse Zaken zou vallen. Want dat ministerie had er alle jaren juist een potje van gemaakt. Verder was een sterke publieke figuur als leidinggevende nodig. ‘Een ervaren publieke figuur met natuurlijk gezag, bijvoorbeeld een onomstreden ex-CEO van een groot bedrijf’, adviseerde Elias.

Dat bureau is er inderdaad gekomen. Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) ging onlangs in stilte van start. Onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en zonder rechtstreekse toegang tot de premier. Verder werd de ‘ervaren publieke figuur met natuurlijk gezag’ ingewisseld voor een dure externe meneer van Delloite. Toen deze Deloitte-consultant, John Schattorie net was gestart, tweette hij al direct doodleuk reclame rond voor Deloitte.

Bovendien heeft Blok de hoogst verantwoordelijke ambtenaar op ICT-gebied, de CIO Rijk, buiten de hoogste besturen van alle ministeries gehouden. Die man loopt dus consequent achter de feiten aan.

‘Dit BIT is voor het CDA nog geen begin van een oplossing’, zegt CDA-Kamerlid Mona Keijzer tegen NRC handelsblad. ‘De CIO Rijk heeft zo niets te vertellen’. D66-Kamerlid Kees Verhoeven is ook uiterst kritisch: ‘Met een externe consultant aan het stuur maak je geen onafhankelijk toetsbureau. Blok kiest ervoor externe consultants het werk van andere consultants te laten beoordelen. Dit is het herhalen van historische fouten’.

Blok liet vorig jaar weten dat dit zijn laatste politieke baan is. Hierna gaat het terug naar het bedrijfsleven. Naar Delloite wellicht?

(Bron: NRC Handelsblad)

7 Reacties op Ondanks reeks miljardenverspillende ict-blunders gaat Blok verder op oude voet

 1. jos van veen // 21 juli 2015 om 21:16 // Beantwoorden

  nu iElias al zo’n licht van de VVD mar Blok i nog en graaje egerDie maakt met zijn pig headed gedrg ernogmaals een zooitje van.

  hem staat zeker straks een baantje te wachten bij d e huidige niet onafhankelijke opzichters.

  Kan blok niks schelen ..zolang het winst oplevert dan is alles goed en heiligt het doel de middelen..fraude, diefstal en corruptie mag ook..
  Deze man heeft sociopatische persoonlijkheid..zal het nooit leren
  Past helemaal in het neoliberale beleid..

 2. Super autist;zou bij een gezond bedrijf niet door de psychologische test komen.De foto zegt genoeg;hij is niet goed in zijn hoofd.

 3. En wie doet er wat aan? Niemand. We staan erbij en kijken erna.
  Deze bende kan gewoon zijn gang gaan. Sluit nog maar wat verzorgingstehuizen dan kan er misschien hier nog € 1 bespaard worden door bejaarden te mishandelen.

 4. ACH LEG JE ER TOCH BIJ NEER.
  WE ZIJN DOOR DE EEUWEN HEEN AL ONDERDRUKT DOOR HET GELOOF, POKITIEK EN KAPITAAL.

 5. K.I. Vzrrdmzzq // 24 juli 2015 om 11:59 // Beantwoorden

  K.i. Vzrrdmzzq Het is twaalf uur! Tijd voor hem om naar de Sociale dienst te gaan voor een uitkering op bijstandsniveau!!!

 6. Stef Blok heeft ook wonen in z’n portefeuille.
  Aldus: de volgende info alleen voor HUURDERS.!!
  http://fubar.mobi/2015/02/05/10718/comment-page-2/#comment-17168
  (maar ik denk niet dat ik ’t ooit beleef dat alle huurders
  in dit land in de gordijnen vliegen..)

 7. @R.Jansen, 22-7, 11:59
  Jouw houding van repressieve tolerantie is tekenend
  voor de situatie in dit landje.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.