Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer: DNB maakte rekenfout bij doorsneepremie pensioen

Volgens de Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer (VDAB) heeft De Nederlandsche Bank (DNB) een rekenfout gemaakt bij de voorbeeldberekening van de doorsneepremie voor pensioen. DNB wilde aantonen dat jongeren met de huidige rekenmethode worden benadeeld, terwijl de correcte rekensom uitwijst dat juist de ouderen de klos zijn. Volgens de docentenvereniging heeft DNB inmiddels erkent een fout te hebben gemaakt.

De rekenfout staat in de zogenaamde Occasional Studies die DNB een paar keer per jaar voor een breed publiek publiceert op dnb.nl. In deze studies diept DNB bepaalde onderzoeks- of beleidsthema verder uit om bij te dragen aan nationale en internationale beleidsdiscussies.

Het is best een pikante rekenfout omdat het kabinet onlangs bekendmaakte de doorsneesystematiek, waarbij jongeren meebetalen aan de pensioenopbouw van ouderen, te willen afschaffen. De jongeren zouden nu meer premie betalen dan opbouwen, terwijl voor ouderen het tegenovergestelde geldt.

Maar de docentenvereniging ziet het anders, de jongeren worden helemaal niet benadeeld: ‘De voorstelling van zaken door DNB dat de doorsneepremie de jongeren benadeelt, is principieel onjuist en een ernstig verkeerde voorstelling van zaken’, stelt de VDAB in zijn laatste nieuwsbrief (zie het laatste bericht).

In de DNB-berekening is namelijk geen rekening gehouden met een belangrijk vast onderdeel -de premievrijstelling voor de franchise waardoor DNB met het jaarsalaris in plaats van het pensioenopbouwend salaris rekende- waardoor de uitkomst nadelig voor jongeren uitkomt. De correcte berekening laat echter zien dat ‘de geïndexeerde pensioenopbouw van een jongere hoger is dan van een oudere en dus een jongere bevoordeelt’.

(Bron: nieuwsbrief VDAB)

Update 23 juli: de pensioenpremie zou inmiddels correct berekend worden door DNB, aldus Willem Arnoud van @Doorsneepremie. ‘Echter het opbouwpercentage blijft onjuist’.

6 Reacties op Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer: DNB maakte rekenfout bij doorsneepremie pensioen

 1. jos van veen // 20 juli 2015 om 13:38 // Beantwoorden

  De docenten hebben gelijk..

  Elke politieke partij rekent naar eigen percepties en kretologie.(de wanen van de dag)

  De VVD introduceert het algemeen wan trouwen richting de lagere sociaal economische groepen.lanceert hypercontrole, terreur en repressie (sadofascistisch model)
  Controlediensten die miljarden kosten om een miljoen te vangen..Fraude is een toegedachte eigenschap van uitkeringsgerechtigden, eigenlijk moeten de uitkeringstrekkers het land uitgeschopt worden.ze leveren niks op en komen alleen maar flappentappen(de neoliberale staatsschuld is exponentieel gestegen..hoezo flappentap..Die moeten in meervoud worden aangesleept om de eeuwige geldhonger voor spilzucht, heers en machtsvertoon te stillen..reputatie management..)
  De baas (het Volk) is een softie en die betaalt toch wel..We hoeven hem alleen maar de bek te snoeren..
  Dat de grootste corruptici en fraudeurs bij de VVD zitten wordt door hen badinerend vergeten.

  Samsom introduceerde de slogan dat gepensioneerden schatrijk zijn en dat jongeren aan hen te kort komen..(geef geld..!!)
  De Haagse bluf verdomt het om de bijdragen van gepensioneerden mee te tellen..die vergrijsden zijn een last en barriere voor de jongeren..
  Dat lijken dan net de eeuwige zielenpieten, de arme stakkers
  Waarom je dan de pensioenleeftijd gaat verhogen is dan niets anders dan papieren politiek bedrog..een boekhoudkundige truc die je op papier rijker maakt..
  De realiteit volgt gewoon een andere wetmatigheid maar daar wil neoliberaal niets van weten die houdt niet van realiteit omdat dit de machtswanen,poeha en spilzucht en ideologie tegenspreekt..en da mag niet.
  Ga direct naar de gevangenis en los eerst uw schulden maar eens af..(neoliberaal laat dit door anderen doen..en telt alleen winst..)

  En dan kun je ook terugredeneren,,,een ingewikkelde “Als…dan..formule waarbij je gewoon je winsten weer creeert in een rekenmodel..hebzucht staat vooraan en de bevolking dient klein en nederig te blijven aan neoliberale instituten..
  Uitgaande van de neoliberale opvatting dat “het volk” het (..?)toch niet begrijpt, toch gewoon zal volgen valt het vervolgens weer rauw als er leden tussen zitten die het WEL begrijpen en dit gerotzooi doorzien..en daarmee de vooringenomenheden aan de orde stellen..

 2. bert [maathuis] // 20 juli 2015 om 13:53 // Beantwoorden

  “In de DNB-berekening is namelijk geen rekening gehouden met een belangrijk vast onderdeel -de premievrijstelling voor de franchise waardoor DNB met het jaarsalaris in plaats van het pensioenopbouwend salaris rekende- waardoor de uitkomst nadelig voor jongeren uitkomt.”
  En dat zal de DNB zich niet hebben beseft???

  (Citaat van Jos: “Elke politieke partij rekent naar eigen percepties”. En uiteraard geldt voor de regering niet anders. Schrapen [in het groot].

 3. Bas van Stapelberg // 20 juli 2015 om 21:08 // Beantwoorden

  DNB heeft zo ontzettend veelfouten gemaakt, wel bewust overigens.

 4. Bas van Stapelberg // 20 juli 2015 om 21:08 // Beantwoorden

  spatie uiteraard

 5. Arjan van der Voort // 22 juli 2015 om 13:40 // Beantwoorden

  Gelukkig leven de docenten nog in de theoretische wereld waarbij de pensioenen jaarlijks met 3% geïndexeerd worden… Ik teken graag voor een dergelijk geïndexeerde pensioenregeling, zeker in de huidige wereld van afstempelen…

  De waarheid ligt in het midden en is pas achteraf vast te stellen; maarja… achteraf kijk je een koe in z’n k*nt

 6. Na het plaatsen van bovenstaand bericht heeft de Nederlandsche Bank de pensioentabel aangepast met een pensioenpremie 17,3 procent over de pensioengrondslag. Echter blijft de pensioen toezegging zolas vermeld onzuiver overkomen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.