Griekenland XXL: Italië maakt 8866 euro schuld, per seconde

Italië wankelt. Het heeft het laatste half jaar schuld gemaakt ter hoogte van het reddingspakket voor Griekenland. Tussen januari en juni liep de Italiaanse staatsschuld op met 83,3 miljard, 8866 euro per seconde. Dat schrijft het Duitse Handelsblatt onder de kop ‘Italien ist Griechenland in XXL’. Op termijn is Italië een groter gevaar voor de eurozone dan Griekenland, stelt het blad.

De Italiaanse schuldenberg bedraagt inmiddels 2.218,2 miljard euro, 133 procent van wat het land jaarlijks verdient. Italië is de zevende economie ter wereld, lid van de G8, de derde economie van de eurozone. Als dat omvalt, kunnen Dijsselbloem & co slechts toekijken.

Procentueel zijn de staatsschulden van Italië en Griekanland het hoogste van eurozone. Alleen zijn de absolute Italiaanse getallen veel hoger. Wanneer de Italianen in dezelfde situatie komen als de Grieken, en dat is heel goed mogelijk, dan kan Europa dat onmogelijk nog oplossen. Die noodkredieten kan Europa gewoon niet opbrengen. De gevolgen van een Grexit zouden een lachertje zijn vergeleken met die van een Iexit.

Een mogelijke val van het Zuid-Europese land zou de hele eurozone meeslepen. Ook Nederland. Zelfs de wereldeconomie zou het merken. Welbeschouwd mogen de Europese regeringsleiders in hun handjes knijpen dat het tot nu toe om Griekenland ging. Peanuts vergeleken bij Italië.

Intussen laat de regering Renzi de staatsschuld verder oplopen als nooit tevoren, stelt Handelsblatt. Italië is inmiddels ‘the sickest man in Europe‘, schrijven analisten van de Zwitserse bank UBS. Sinds 2008 ging de industriële productie met een kwart omlaag, liep het inkomen per hoofd van de bevolking terug, en verdubbelde de werkloosheid. Al veertien achtereenvolgende kwartalen is er geen economische groei. Volgens het Duitse zakenblad beleeft het Zuid-Europese land de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

We zouden het bijna vergeten. De eurozone bestaat uit meer zwakke landen dan Griekenland. Wellicht is het wel een goed idee om de Griekse kwestie te beschouwen als een hele nuttige waarschuwing voor wat mogelijk nog komen gaat. Uit de geschiedenis blijkt namelijk dat grote catastrofes zich meestal aankondigen.

(Bron: Handelsblatt.com)

4 Reacties op Griekenland XXL: Italië maakt 8866 euro schuld, per seconde

 1. jos van veen // 18 juli 2015 om 12:07 // Beantwoorden

  Dat onderstreept de hypocrisie van het Grieks akkoord.
  De EU bestaat uit meerendeel zwakke arme landen..gebiedsuitbreiding is nog steeds meer geambieerd dan soliditeit.Megalomanie, machtswanen en bravoure zijn duidelijk belangrijker dan inhoud en kwaliteit..echter: zolang anderen de rekeningen betalen.
  Dat geldt ook voor de neoliberale regeringen die staatsschulden opstuwen ten gunste van hun eigen zomp en rekeningen voor de ravage en opgestuwde staatsschuld (vlak NL ook NIET UIT)aan de geplukte gewone bevolking laten.

  Ze verzuipen alle in hun spilzucht, corruptie en fraude

  En het neoliberale project van EU e euro werkt op deze manier gewoon aan de eigen ondergang van hun Vitusdans.(een massahysterisch fenomeen)
  Oost en Zuid zullen integraal moeten gaan drijven op Noord-West en Noord-West is veel kleiner in getal en omvang.
  Griekenland is opmaat en voorbeeld.
  Opmaat voor de ramp die de EU en ons te wachten staat..de euro is een veel te dure munt gebleken voor de toeloop van allerlei arme landen..net zoals de massa-immigrantenopvang een veel te dure aangelegenheid wordt om vol te kunnen houden..Het grootse prestige ideaal gaat dus vies naar de donder,de corruptie groeit en maaktvan de EU leiders en bureaucraties straks een zielige bedoening..ze gaan af met het beeld wat ze vertegenwoordigen: een groepje meewarige mislukkelingen

  Maar wel een prima voorbeeld om te laten zien dat neoliberale politiek niet werkt. Je kunt niet blijven uithollen,graaien, duur doen,machtswanen cultiveren en baden in luxeproblemen om vervolgens anderen de rekeningen te presenteren.
  Kijk eens naar Ierland, Portugal,Spanje, aanstormend Frankrijk,Italië.Griekenland.politiek onduidelijk Zweden met zijn grote islamisering,de hele reeks oud-Oostblokladen(Polen dan wat uitgezonderd) en naar kandidaten uit de Oostblokregio…de fundamenten zijn beperkt. de opbouw is veel vertoon maar kwalitatief slecht en de afwerking lijkt alleen op afstand leuk..dichterbij wordt het steeds minder..
  De sektekern bevindt zich in de kloostercitadel en murmelt zijn dagelijkse gebeden richting multinationals met vacatures en ontkennen gewoon de sterk om zich heen grijpende verrotting..het levert hen nog steeds minstens 120 miljard ongecontroleerd per jaar op..en overdonderende luxe…wat wil je nog meer// Après nous le deluge..

 2. bert [maathuis] // 18 juli 2015 om 17:52 // Beantwoorden

  De “machthebbers”, zoals Dijsselbloem c.s. zich daarvoor lenen, ….. totale LEUGEN & BEDROG!

  Neem hun praatjes niet gedachteloos over; door NIET ZELF NA TE DENKEN. Door onnadenkend achter hen aan te lopen (Zij zullen toch wel gelijk hebben.)
  Uiteindelijk leidt dit tot allerlei onnatuurlijke situaties, zoals ook: “Italië maakt 8866 euro schuld, per seconde.” INgeWIKKELd. Inwikkelen in de ondoorzichtige kluwen van het geld, van het kapitaal, van het grootkapitaal, van de schuldentoestand, van geld uit gebakken lucht, van slachtofferschap, van zogenaamd afhankelijk te zijn.
  Vorm je eigen inzichten! Op basis van je menselijke Waardigheid!!!

  Dat houdt in dat je je allereerst dient te ontdoen van de hersenspoeling die je hebt ondergaan middels je scholing (kleuterschool, basisschool en zo verder; tegenwoordig al vanaf nog jongere leeftijd, namelijk via de kindercrèches, dus zo goed als vanaf de geboorte) en middels je opvoeding.

  Waar kies[t] je [Zelf] voor?

 3. Roel du Pree // 19 juli 2015 om 22:27 // Beantwoorden

  Waar ik me nog het meest aan stoor is dat de ware schuldigen de dans weer zullen ontspringen en de rekening bij Jan met de Pet terecht komt.

 4. Tja.. Pasta en pizza.
  Zonder schuld geen geld uit het niets.. Ben benieuwd wanneer de itlaliaanse overheidsschulden door de ecb van de commerciele banken worden overgenomen en er op dat moment weer geld wordt gecreeerd. Zal vast geen toezicht op zijn wanneer en van wie..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.