IMF: redding Griekenland kan alleen door structurele geldstroom vanuit rijke landen

Het Internationaal Monetaire Fonds confronteert de Europese politici deze dagen met de realiteit. In een memo stelt het IMF dat de eurozone drie oplossingen heeft voor de Griekse crisis: kwijtschelding van de schulden, jaarlijks miljarden overmaken naar Athene of de aflossingen op de lange baan schuiven, wat feitelijk grotendeels kwijtschelden betekent. Volgens een analist van de New York Times is het duidelijk dat ‘alle drie de oplossingen neerkomen op een transferunie, waarin rijkere landen structurele betalingen doen om de Griekse economie te ondersteunen’. De Europeanen moeten dit accepteren, of de eurozone opbreken.

Amerikanen zien Europa van een afstand en komen daardoor wellicht sneller tot de kern. De Europese politici zijn in elk geval nog niet zover. Volgens de Volkskrant is het IMF ‘de grootste realist aan de onderhandelingstafel’. ‘In de praktijk botst economisch realisme vaak met politieke belangen. Vandaar dat het fonds -vanaf dag één- de grootste moeite heeft zijn boodschap te laten doordringen tot de dovemansoren van Europese leiders’.

Het geluid van het IMF is belangrijk omdat het fonds vindt dat er schuldenverlichting moet komen voor de Grieken, anders trekt het zich waarschijnlijk terug. Dat zou een grote tegenslag zijn voor de strenge lidstaten zoals Duitsland en Nederland, omdat het IMF 16,4 miljard euro bijdraagt aan een Griekse oplossing en veruit het objectiefst en deskundigst is in het op de rails helpen van failliete landen.

In NRC Handelsblad stelt de Duitse CDU-parlementariër Carsten Linnemann dat Europa ‘alleen een beetje tijd’ koopt met de nieuwe kredieten. Hij pleit voor een tijdelijke Grexit. Er moet een mogelijkheid komen voor failliete landen om tijdelijk uit de eurozone te stappen om te saneren. Lukt het dan nog niet, dan moeten ze maar definitief vertrekken.

Linnemann zal in het Duitse parlement tegen het akkoord met Griekenland stemmen. Hij ergert zich er aan dat ‘de boel’ niet al ‘zes jaar geleden op orde is gebracht’. Toen de Grieken de eerste miljardensteun kregen, wisten velen immers al dat het geld in een bodemloze put zou verdwijnen. Linnemann pleit voor meer realisme. ‘Ik denk dat een monetaire unie functioneert op basis van economische wetten en niet op basis van wensdenken. We zijn bezig van de muntunie een schuldenunie te maken’.

‘Onze’ minister van Financiën Jan Kees de Jager wensdacht destijds zelfs dat we geld zouden verdienen op de leningen. Hij twitterde in mei 2010: ‘We verdienen er hoogstwaarschijnlijk aan. Ik geloof niet dat veel mensen dat hebben gezien ;-)’

(Bronnen: de Volkskrant, NRC Handelsblad)

2 Reacties op IMF: redding Griekenland kan alleen door structurele geldstroom vanuit rijke landen

 1. jos van veen // 17 juli 2015 om 14:02 // Beantwoorden

  nou, veel mensen zgen als veel meer dan Jan Kees de Jager.

  Die zagen ook het zwarte gat dat EU heet. het wensdenken van neoliberalen en het afvoeren van de gewone burger die alleen nog goed was de neoliberale rekeningen te betalen..
  Geef neoliberalen macht en ze gaan meteen aan belasting, gelijkheid en machtsposities rommelen alles in hun voordeel inrichten..ten koste van de bevolking..is onbelangrijk, zolang het met mij maar voortreffelijk gaat.De DIKKE IKKE

  Jan Kees de Jager was weinig vooruitziend en te gretig op het moment, voorbijgaand aan de gevolgen voor de bevolking.
  Ook bij hm was het geld, geld, macht, geld,regelen , geld..enz.
  Blikvernauwde economie waarbij het sociale aspect werd weggelaten

  Ik denk dat Griekenland in harmonie moet worden gebracht met de overige lidstaten..En dat is een verplichte samenwerking moet worden met andere EU-landen…dat betekent geen zwre evrleien, maar verbeteringen van structuren en voorzieningen dat later rendement zal opleverenDraghi zal ook eens goed moeten nadenken over de bevolkingen van de lidstaten ipv alleen de financiele markten te voorzien van een ruim biljoen euro.
  Die financiele markten komen ook niet goed aan de bak bij de bevolkingen gene cent meer hebben om dood te doen..geplukt door hun eigen eurofiel neoliberale walgelijkheden.Het blijft steken bij grootgeld en wreekt zich in extreme ongelijkheid.

  Een ander heel groot dilemma wordt de scheve verhouding tussen privatisering en algemene publieke voorzieningen zonder winstoogmerk.
  Het heil is niet te verwachten van privatiseringen alleen.
  Een hele bevolking moet gebruik kunnen maken van beschikbare,betaalbare en toegankelijke voorzieningen.
  De dubbekltjes en 500 tjes moeten gelijk gebruik kunnen aken van absale voorzieningen.

  Het doorgaanse wegennet is zo’n prototypisch voorbeeld.De die wegen zijn er voor oude APK’tjes, gloednieuwe Jaguar en/of Mercedes… en zelfs een Jaguar moet gegeven de situatie voorrang geven aan het APK’tje, waarbij geld en vertoon geen enkele machtsfactor vertegenwoordigt
  Andere basale voorzieningen: openbaar vervoer, scholing van hoog tot laag,water, voedselvoorzieningen,gezondheidszorg,kunsten in allerlei vorm,musea, verenigingsactiviteiten, sport en fitnessvoorzieninegn…etc.

  Er zijn best formules voor te vinden..op het gemeente huis kunnen duur maar ook gratis trouwen, musea zijn middagen gratis open voor bezoek.gezondheidszorg mag best klasse indeling hebben maar gene ongelijke behandelingen en..betaalbaar!! en COMPLEET niet dit wel en dat niet vanwege de winsten van een verzekering..kom zeg!!

  En die aandacht is er op dit moment helemaal niet. Het maakt wel satisfaktiegraad bij bevolking uit en de reputatie van een regering..

  Nu zitten we met zomp..waar de minister van sociale zaken niet los kan komen van de zoektocht naar antisemitisme…of mot er via de SGP weer een subsidie komen..?

 2. bert [maathuis] // 18 juli 2015 om 18:01 // Beantwoorden

  Een zeer kortzichtig verhaal lijkt dit artikel.

  Geldstroom is immers iets dat al decennia lang door de “boven ons gestelden” aangestuurd wordt. Het is dus een schijnmiddel, een schijnvertoning!

  HET GAAT NIET OM GELD !

  Het gaat om VRIJHEID of ONDERDRUKKING. Om niets anders gaat het.

  DIT dienen wij allen te gaan beseffen!

  De menselijke waardigheid en het waarlijk SÁMEN LEVEN (op bewust en menswaardig niveau) is héél wat anders dan deze titel suggereert!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.