Rutte leidde de Haviken tijdens onderhandelingen met Grieken

Premier Rutte bleek een van de hardste onderhandelaars tijdens de laatste top over de redding van Griekenland. ‘Rutte is de informele leider van de groep haviken’, stelt een EU-ambtenaar uit een van de grotere lidstaten. Die groep bestaat uit Nederland, Duitsland, Luxemburg, België, Finland, Spanje, Oostenrijk, Estland, Letland en Litouwen. De haviken zien Griekenland liever gisteren dan vandaag uit de eurozone stappen. Dat schrijft de Volkskrant.

Rutte zou zelfs als enige premier, en dat is uitzonderlijk, naast bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande met de Griekse premier Tsipras hebben onderhandeld in een beslissend overleg tussen de vier in ‘het zweetkamertje’.

De premier heeft kennelijk veel invloed gehad op het Griekse akkoord, dat vandaag in de Tweede Kamer wordt besproken. De bikkelharde eisen aan de Grieken, die door een groeiend aantal economen, politici en het IMF wordt beschouwd als onhaalbaar zonder schuldverlichting, komen voor een belangrijk deel uit de koker van Rutte.

De Griekse premier Tsipras zou door collega Rutte dermate zijn gefileerd, dat het de Italiaanse premier Renzi te veel werd. Een ruzie op de gang tussen de premiers van Nederland en Italië volgde, waarbij Renzi telkens tegen Rutte riep dat ‘de Griekse vernedering’ moest stoppen.

Tijdens de onderhandelingen werd Rutte actief geadviseerd door de net herkozen eurogroepvoorzitter Dijsselbloem en, dat is opmerkelijk, ook door PvdA-leider Samsom. De tekstsuggesties van onder anderen die twee heren, leidden onder meer tot het privatiseringsfonds waarin de Grieken hun tafelzilver (zoals vliegvelden, havens, staatsbedrijven) als onderpand onderbrengen. Tsipras brak bijna het overleg af, totdat de Nederlanders een compromis inbrachten.

IMF dreigt zich terug te trekken

Intussen verbaast de rest van de wereld zich over de hele vertoning. Zo erg zelfs, dat het IMF min of meer wordt teruggefloten, aldus NRC Handelsblad. Sowieso verbaasde het veel niet-Europese landen al in 2010 dat de rijke Europeanen het IMF nodig hebben om hun geldproblemen op te lossen. Inmiddels beginnen met name Aziatische landen te morren. Tijdens de Azië-crisis in 1997 pakte het IMF die landen veel harder aan, luidt de klacht.

Aangezien het IMF volgens de eigen regels geen hulp geeft aan landen met een onhoudbare schuld, en de Griekse schuld volgens het IMF ‘hoogst onhoudbaar’ is, bestaat de mogelijkheid dat het IMF zich terugtrekt.

Terwijl Europa ruziet over Griekenland, richtte China in juni een Aziatisch IMF op, de Aziatische infrastructuur-investeringsbank (AIIB). Een initiatief waar bijna alle Westerse landen behalve de VS, aan meedoen. Nederland stortte in juni een dikke miljard in de Chinese pot.

Voedselhulp

Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zijn intussen een hulpprogramma gestart in Athene. Het gaat met name om voedselhulp. De voedselpakketjes bestaan uit vlees, rijst, melk en koekjes.

En wij al die tijd maar denken dat de euro welvaart zou brengen. Wat een afgang.

(Bronnen: de Volkskrant, NRC Handelsblad, fd.nl)

6 Reacties op Rutte leidde de Haviken tijdens onderhandelingen met Grieken

 1. jos van veen // 16 juli 2015 om 12:54 // Beantwoorden

  hier zie je wat de neoliberale ideologie met mensen doet..
  Rutte vertegenwoordigt een sadofascistische groep die er bij een echte unie niet zou zijn.Calvinistische valse moraalridders

  ik vraag me af of Rutte ook dergelijke verhoudingen heeft met zijn moeder..
  We moeten deze vent rap zien te lozen met als zijn volgratten..

  De neoliberale partijen moeten er uit. Weg uit NL voordat er nog veel meer ellende van komt..hoogst besmettelijke substantie dat ons steeds verder als gangreen weg vreet.

 2. Je schaamt je om Nederlander te zijn!Was dat trio,Rutte,Dijsselbloem en Samsom hier maar zo hard voor alle ruifvreters die eigenlijk geen enkel recht hebben hier te zijn;laat staan de boel te verstieren!Maar als het daarop aankomt,zijn de “heren” ineens makke lammetjes!

 3. Zie hier onze gouden driehoek NSB’ers. Overal mooie zier maken maar wel een spoor van vernieling achterlaten. Het is de banken en de multinationals samen weer gelukt om voor een habbekrats maar wel over de ruggen van de belastingbetalers grote staatsbedrijven binnen te harken, waar veel geld mee te verdienen valt. De bank leent luchtfietsgeld aan de staat, de staat kan niet meer terugbetalen, krijgt hulp van het IMF (https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationaal_Monetair_Fonds) kijk wie erin zitten. Staat gaat het allemaal omzetten in werkelijk geld door het van de burgers te pikken. Staat betaalt dan weer de banken. Griekenland stond er trouwens veel beter voor dan Nederland, maar daar hoor je niemand over. De schuld van Nederland wordt alsmaar groter dankzij dit kabinet. Ook daar hoor je niemand over, dan alleen de uitstekende economen, waar niemand uit de regering of kamer maar even naar wilt luisteren. We worden door debielen geregeerd. Griekenland moet per se geholpen worden want hun buitenlandse banken vallen anders om. Frankrijk Duitsland, maar ook Nederland. Bij elke bailout zijn zij de lachende derden.

 4. bert [maathuis] // 16 juli 2015 om 18:13 // Beantwoorden

  “En wij al die tijd maar denken dat de euro welvaart zou brengen. Wat een afgang.”

  En Rutte,Dijsselbloem en Samsom (c.s.), wát een bedriegers, wát een menswaardigheidsschenders. Geen enkel respect voor de burgers.

  Dit complete systeem (NL, ja = Nederland maar ook: = neo-liberaal) dient z.s.m. ontmanteld te worden. Elke andere oplossing zal slechts schijn zijn (en zal de situatie alleen nog maar verergeren).

 5. Ik wist niet dat haviken zich laten leiden door een ruggegraadloze naaktslak.

 6. Jazeker.. Ontmantelen en onteigenen.
  Samsom dijsselbloem rutte.. De heren en partijen dus van de harde repressie. Het zijn repressie partijen die met een glimlach op het gezicht hele bevolkingsgroepen laten bloeden en sterven in ellende. Killersmentaliteit..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.