Oosterhoutse in rolstoel moet zelf haar woning schoonhouden

De gehandicapte Leny van Westerhoven (63) uit Oosterhout moet zelf, in haar rolstoel, haar woning schoonhouden. De gemeente stopte namelijk per 1 juni haar huishoudelijke hulp. Net als 360 andere Oosterhouters maakte ze bezwaar bij de gemeentelijke bezwarencommissie. Die stelde haar in het gelijk; de gemeente zou handelen in strijd met de wet. Maar Oosterhout legt de uitspraak gewoon naast zich neer. Er zijn inmiddels zoveel zaken over de thuishulp, in heel Nederland, dat de rechtbank in Groningen 16 juli er een themazitting aan wijdt. Dat schrijft de Volkskrant.

Ook Van Westerhoven laat haar zaak nu voor de rechter komen. De gemeente Oosterhout past namelijk een inkomenstoets toe, en dat mag niet. Wethouder Marian Janse: ‘Wie het niet kan betalen, een inkomen heeft van minder dan 125 procent van het bestaansminimum, kan aanspraak maken op bijzondere bijstand. Ook deze mevrouw kan daarvoor bij ons aankloppen’.

‘Deze mevrouw’ heeft inmiddels de advocaat Matthijs Vermaat ingeschakeld die namens nog vele anderen procedeert. Hij voert zaken tegen cliënten uit Vlissingen, Lochem, Berkelland, Steenwijkerland, Noordoostpolder en Barneveld. De rechtbank in Groningen ziet zich door de vele zaken gedwongen een themazitting te houden, de zaken worden dan tegelijk behandeld. Ook in Gelderland overweegt de rechtbank zo’n zitting.

De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) schrijft sinds 1 januari voor dat mensen meer zelf moeten doen, of regelen. Als blijkt dat dat niet kan, moeten gemeenten de hulp bieden, ongeacht inkomen of vermogen.

Volgens Vermaat mogen gemeenten helemaal geen inkomenstoets toepassen. Dat is niet volgens de wet. Staatssecretaris Van Rijn is daar heel duidelijk over geweest, zegt hij.

Oosterhout ‘moet keuzes maken’, zegt wethouder Janse. ‘We kregen 2 miljoen euro minder van het Rijk’. Volgens haar handelt de gemeente ‘in lijn met de wet’. Ze wil een uitspraak van de hoogste bestuursrechter (de Centrale Raad van Beroep) afwachten, en met haar vele andere wethouders. ‘Die zal duidelijkheid scheppen’, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ook de VNG kijkt uit naar het oordeel van de hoogste bestuursrechter. Helaas voor Van Westerhoven, kan die procedure nog wel een jaar duren.

Ondertussen probeert Van Westerhoven zo goed en kwaad als het gaat haar seniorenwoning schoon te houden. Haar kinderen wonen ver weg. Door de energie die het haar kost, kreeg de Oosterhoutse onlangs al de eerste gezondheidsklachten waardoor ze haar prothese niet kon dragen. ‘Het geeft veel spanning’, zegt ze geëmotioneerd tegen de Volkskrant. Ze doet al bijna alles zelf, ‘het enige wat ik nodig heb, is iemand die de boel poetst’.

(Bron: de Volkskrant)

4 Reacties op Oosterhoutse in rolstoel moet zelf haar woning schoonhouden

 1. Anita Rommens // 15 juli 2015 om 13:20 // Beantwoorden

  Het is gewoon schandalig hier in Nederland ho dat zieken bejaarden en gehandicapten behandeld worden ook instellingen die zorg geven helpen mensen steeds meer.in de hoek der verdrukten ook
  surplus doet goed mee

 2. Griekenland staat volop in het nieuws(terecht overigens) maar zelf zitten wij hier in Nederland midden in een crisis waar mensen als mevrouw van Westerhoven nu de dupe van is.En dit is slechts een druppel op een gloeiende plaat.

 3. jos van Veen // 15 juli 2015 om 16:17 // Beantwoorden

  gevolg vn het neoliberale denken..

  mijn winsten moge ten koste van anderen en die slogan gaat ook op voor gemeenten..meer gehecht aan geld dan aan mensen.. de middelen zijn het doel geworden..

 4. Het is schandalig wat hier allemaal kan in Nederland. Ploumen speelt overal sinterklaas. Rutten is de kont van Juncker aan het likken. Flikkert ons geld 3x over de heg. Van Rijn die overal een zooitje ervan maakt. Blok die huurhuizen aan het buitenland zit te verpatsen. Nog even en dan mag iedereen letterlijk doodvallen hier. Behalve de dobbernegertjes dan, waar zelfs 2e hand lockertjes niet goed genoeg voor waren (zegt de COA dan zelf, want dara is geld genoeg). We gaan gezellig samen met de EU (want Duitsland hé?) richting nazi. De EU waar een (ja daar is die weer) een Duitse EU-commissaris het vrije internet wil opheffen. De ouderen moeten maar eens en masse mails naar de kamerleden sturen van de partijen waar ze op gestemd hebben. En die Henk Krol moet een schop onder zijn reet hebben. Me dunkt dat die elke dag wel 10 vragen kan gaan stellen over de toestand hier in Nederland. Maar dat zal van mevrouw de kamervoorzitter wel niet mogen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.