Econoom en nobelprijswinnaar Krugman: ‘eisen aan Griekenland zijn waanzin’

Verschillende Amerikaanse topeconomen waaronder de nobelprijswinnaars Paul Krugman en Joseph Stiglitz hebben zich ongekend hard uitgelaten over de harde Europese eisen aan Griekenland. Krugman noemt het waanzin, Stiglitz ‘een ramp’. Topeconoom Jeffrey Sachs twitterde: ‘The eurozone is a crazy house. Incoherent, incompentent, and cruel‘. Volgens Krugman is de eurozone een doodlopende weg ingeslagen. 

De eisen, zo voorziet de nobelprijswinnaar, gaan bovendien niet werken. ‘Het opleggen van harde bezuinigingsmaatregelen zonder schuldverlichting is een tot mislukken gedoemd beleid, ongeacht hoe bereid het land is om lijden te accepteren.’ Volgens Krugman moet er juist door Europa in de Griekse economie geïnvesteerd worden in plaats van de ‘waanzinnige eisen’ te stellen. De Amerikaan spreekt zelfs over ‘een grotesk verraad aan alles waar Europa zogenaamd voor staat’.

Topeconoom en nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz zei tegen Al Jazeera dat Europa meer solidariteit moet tonen met de Grieken. ‘Dat is in Europa’s eigen belang. Anders heeft de EU straks binnen haar grenzen een failed state met alle gevolgen van dien‘. Hij noemt de opstelling van de eurozone ‘een ramp’.

(Bronnen: Z24, de Volkskrant, blog Krugman nytimes, aljazeera.com)

4 Reacties op Econoom en nobelprijswinnaar Krugman: ‘eisen aan Griekenland zijn waanzin’

 1. jos van Veen // 14 juli 2015 om 16:48 // Beantwoorden

  En daar hebben ze natuurlijk volstrekt gelijk in.
  De eurogroep en de voortzetting daarvan later heeft met deze vertoning een hypocriete sadofascistische streek uitgehaald door Griekenland te vernederen en te pretenderen dat kalekip Griekenland binnen enkele dage weer veren moest gaan produceren voor geloofwaardigheid en de winst van de schuldeisers.

  De Griekse bevolking zelf schiet met deze maatregelen absoluut geen donder op. Over ene paar maanden is er weer hetzelfde. De Griekse kwestie is door politiek en mentale blikvernauwing volstrekt verkeerd geinterpreteerd!

  De zelfbeschikking van Griekenlanmd is weg, opgeeist door de neokoloniaal ingestelde Calvinisten en trojka die op nog meer sadofascistische streken uit zijn met hun gestoorde mentaliteit en machtswanen

  Griekenland ligt plat. platgewalst en moet dan van hysterische corruptici als Verhofstadt aan zijn schuimbekkende voorstellen gaan werken met een moraal vanonder het vloerkleed Kreten die nergens op slaan..
  Dat is de EU!! Een kretenpakket.
  Er IS GEEN UNIE. er is een partijtje bekvechtende boekhouders en achterklappers die zich maar al te graag willen profileren als zijnde ideaal voor de klus, terwijl ze eigenlijk geen beeld hebben over waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn..Met centraal portemonneebeheer bouw je geen unie met verschillende culturen. En trouw zweren aan je persoonlijke opvattingen levert geen succes voor anderen die wel van de gevolgen mogen genieten
  Er is veel meer dan het neoliberale geloof,maar het neoliberaal verstand kan dat meer niet aan, anders dan meer geld

  Het enige dat in hun geest direct telt is, geld en een anders denkende moet niet denken dat…Geld heerst en het verstand met wijsheid is allang verdwenen..de menselijke maat is en moet weg..heerlijk neoliberaal superieur doen, likken naar boven en trappen naar beneden..
  Zielig gewoon..!

  Alleen bouw je daar geen UNIE maar een dictatuur mee op..

  De nationale regeringen en een aantal partijen zijn een iets zwakker aftreksel van dit zooitje Calvinistische gangsters in de EU maar verspreiden dezelfde indoctrinaties en geldgoocheltrucs

  Volksvertegenwoordiging is ouderwets. de bevolking snapt en begrijpt toch niks van de superieure neoliberale plannen en geest..dus daar moet je geen aandacht aan schenken. Het volk hoort neoliberaal te dienen die die verpatst dan van alles naar de internationle leden van de sekte..en WIJ. WIJ kijken toe en keien dat zooitje steeds weer..

  Neos zag dat het goed was..
  Over 100 jaar is de EU een kale vlakte..de neoliberale symbiose heeft en huis gehouden..de volksverhuizingen ook

  Alles andere is beter dan dit
  Want onze overheid is een spelklas voor de zelfbenoemde elite die wel raad weet met belastinggeld en luxeproblemen..
  Niet met de bevolking..die gata steeds moeilijker doen.

  Wil een euro en EU referendum, weten dat ze beetgenomen zijn door het CDA (lubbers, Balkenende)met het vorige EU document.
  Het volk had dit weggestemd..en daarna werd het toch ingevoerd tegen de verontwaardiging in en is het steeds verder bergafwaarts gegaan..

  Laat je niet langer bepalen door neoliberalen..

 2. Die hele Eu is gewoon een crimineel zooitje,maffia!Er worden een aantal mensen schatrijk van en miljoenen straatarm!Opdoeken,deze mega ramp!

 3. Europe is not America Paul, and will never be. Europe is on its way to find a new definition of the union.

 4. Koen Marowitz // 17 juli 2015 om 06:41 // Beantwoorden

  @ Paul. Zouden we willen. Helaas, een illusie!
  De EU komt voort uit het 3de Rijk. Initiatief van de globalisten. Lees o.a. Thierry Meyssan:
  “Aan de Britse MI6 en de Amerikaanse CIA werd toen opgedragen het eerste « Europese Congres » te organiseren in Den Haag in mei 1948
  Het ging er niets meer of minder om het « project van een federaal Europa » (opgesteld voor de Kanselier Adolf Hitler door Walter Hallstein —toekomstige president van de Europese commissie— ) te doen herrijzen zich daarbij baserend op de retoriek van Coudenhove-Kalergi.”

  “de « federalisten » die het nazi project van een federale Staat wensten te realiseren onder de autoriteit van een ongekozen administratie.”

  “Walter Hallstein, hoge Duitse functionaris, stelde Hitlers’ project op voor een federaal Europa.
  Het ging hier om het liquideren van de Europese Staten,

  M. Juncker was gedwongen ontslag van zijn functies als Eerste minister van Luxemburg te nemen, nadat zijn lidmaatschap van het spionnen netwerk GLADIO van de Atlantische alliantie was komen vast te staan.
  Een jaar later werd hij president van de Europese commissie.
  http://www.voltairenet.org/article188082.html

  EU leiders willen persé TTIP, oftewel het 4de Rijk, de UNSSR.
  In het geheim,

  dat zegt natuurlijk ALLES.

  De EU is een vehikel van de VS.
  Verdere uitbreidingen wordt al lang driftig aan gewerkt:
  summit of the Eastern Partnership, a joint initiative of the EU and its Eastern European partners: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, the Republic of Moldova and Ukraine.

  deploying ground-based nuclear missiles in Europe
  In such a scenario “Trident Juncture 2015,” an expression of a strategy of all-out war, is taking place.
  one of the leaders of the strategy of tension.” [3]
  http://www.voltairenet.org/article187924.html

  U.S.Army loopt te knoeien met biowapens op Europese bodem, in in Duitsland om precies te zijn.:
  http://www.zeit.de/news/2015-07/11/verteidigung-bild-us-armee-setzte-anthrax-bei-uebungen-in-deutschland-ein-11100014

  Orwelliaanse dubbelspraak is een machtig wapen in de hedendaagse propaganda. Democratie (brengen) en humanitaire hulp zijn voorwendselen voor imperialistische oorlogen.
  Neoliberalen, of neocons – vroeger noemden we dat wel bij de naam: fascisten.

  TTIP is een radicaal nieuwe grondwet. Na tekenen rust er nog 4 jaar een embargo op de volledige tekst en de kleine lettertjes.
  https://jonrappoport.wordpress.com/2015/06/27/obama-rockefellers-man-in-the-white-house-close-to-total-victory/

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.