Profielschets van nieuwe PvdA-lijsttrekker bekend, en daar past Samsom niet in

De kans dat Diederik Samsom de nieuwe lijsttrekker wordt van de PvdA is minuscuul geworden. Het sneeuwde onder door het nieuws over Griekenland van de laatste weken, maar de PvdA maakte begin juli een profielschets bekend van de volgende lijsttrekker. Conclusie: daar past Samsom niet in. Net zomin als ‘kroonprins’ Lodewijk Asscher. De nieuwe leider moet namelijk beschikken over ‘grote nationale én internationale ervaring’. Over dat laatste beschikken beide heren aantoonbaar niet.

Een partijcommissie onder leiding van Felix Rottenberg schreef de profielschets en legde die drie weken geleden voor aan de verenigingsraad. Die ging akkoord.

In de Volkskrant doet Samsom laconiek over de profielschets die internationale ervaring voorschrijft: ‘Ja. haha. Ik ga morgen een dag naar Brussel. Overleg over Griekenland’. Hij kan natuurlijk niet anders reageren. Een jaar geleden wist Samsom in Vrij Nederland nog zeker dat de verkiezingen van 2017 slechts ‘een tussenstation’ waren voor zijn ‘grote project’. ‘We zijn nog lang niet klaar. Sterker nog: we zijn nog maar net begonnen’, liet hij toen opgewonden weten. De PvdA is kennelijk wel klaar, met hem.

De nieuwe lijsttrekker moet naast internationale ervaring nog meer kunnen. Hij of zij moet een ‘duidelijke visie over de toekomst van ons land’ hebben ‘en wat de rol van de sociaal-democratie daarin is’. Die visie moet de nieuwe leider ‘gezaghebbend’ overbrengen. Ook hier gaat Samsom nat.

Het zal nog best moeilijk worden een nieuwe leider met grote internationale ervaring te vinden. Ga maar na: Frans Timmermans is een zeer drukbezette eurocommissaris, Bert Koenders heeft hét niet, Lillianne Ploumen ook niet, Wim Kok is te oud, net als Jan Pronk en van Ad Melkert krijgt Nederland nog steeds rode pukkels. Blijft Jeroen Dijsselbloem over.

Op 3 juli maakte de partij eveneens bekend waaraan de nieuwe Kamerleden straks moeten voldoen. De nieuwe fractie bestaat volgens de PvdA straks uit ‘teamwerkers, verbinders, debataanjagers, doeners en denkers’ die elkaar aanvullen. Specialisten en generalisten, ervaren krachten en nieuwe mensen.

Wie zich geroepen voelt, heeft nog even de tijd. Voor de negen a tien PvdA-zetels in de Tweede Kamer sluit in september 2016 de sollicitatietermijn, in oktober voor de nieuwe lijsttrekker.

(Bron: trouw.nl)


12 Reacties op Profielschets van nieuwe PvdA-lijsttrekker bekend, en daar past Samsom niet in

 1. Wat een wereldvreemd volk hebben ze toch bij de pvda-top.
  De eis betr. internationale ervaring wordt ofwel ingegeven door hun hoop dat zij straks de meeste stemmen krijgen, en de president moeten leveren. De andere mogelijkheid is natuurlijk dat zij al op voorhand Dijsselbloem als lijsttrekker hebben uitverkoren. Nou, dan zullen ze nog minder stemmen krijgen bij die landverraderspartij.

 2. bert [maathuis] // 11 juli 2015 om 22:11 // Beantwoorden

  Juist! Exact! >>>
  “De nieuwe leider moet namelijk beschikken over ‘grote nationale én internationale ervaring’.”

  Alsof dát verbetering zal brengen. Het enige dat verbetering zal brengen binnen de PvdA is om zélf na te gaan denken en om je niet meer te laten inpakken door het grote geld; óók persoonlijk (als privé persoon) niet. (Wouter Bos? Wim Kok? Enzovoort.)

  Ik verwacht echt niet anders dan dat de PvdA gewoon de PvdA (= Partij van de Arbeid) blijft. Zij worden niet (nooit) een PvdA (= Partij voor de Arbeiders). Zo heten zij immers ook niet. Is dat “de arbeider” dan nog steeds niet duidelijk, die naamsverwijzing?
  Wouter bos op een sinaasappelkissie: “Wij willen werk, werk, werk, werk en nóg eens werk!” George Carlin (well educated people): “They want obediant workers! (Dat is wat er nu in Griekenland gebeurt, net zoals in andere landen, telkens weer.) De PvdA “cares about you”?
  Lees maar: http://delangemars.nl/2015/07/11/duisternis-heerst-kennis-van-illusies-bevrijdt/

 3. Joris Driepinter // 12 juli 2015 om 00:46 // Beantwoorden

  Dit moet alle alarmbellen doen afgaan.
  Komt perfect overeen met het streven naar de Wereldregering, de UNSSR.
  Regime Changes – in alle (armlastige) landen die aan de EU worden toegevoegd – die krijgen allemaal regeringen die worden bemand door in of door de VS geprogrameerde globalisten.

  De voltallige Poolse regering werd zelfs boven Smolensk uit de lucht geschoten, en ‘onze’ Tusk geinstalleerd.
  Niet toevallig door de VS nu aangesteld aan het hoofd van de EU.

  Timmermans is ook zo’n geprogameerde globalist; ook door de VS & co. aan de top van de EU geinstalleerd.
  Taak het 4de Rijk, TTIP, cq. de UNSSR te voltooien.

  De PvdA lijkt wel de meest ernstig geglobaliseerde partij/lobby club;
  zo werkt Plowmen voor de VN (OESO0, zo ook Koenders (NAVO), Dijsselbloem ligt in bed met het Brookings Institute. Dijksma ligt in bed met Soros en Gates.

  Het lijkt erop dat de Partijvoorzitter de meewerkende sukkel is die daaraan geen weerstand biedt.

  Uit democratisch oogpunt zou dat profiel natuurlijk moeten benadrukken dat de kandidaat goed de noden en wensen van de achterban kent en weet te lenigen resp. leveren.

  De democratie is ernstig in crisis.
  Onze verkiezingen worden al duidelijk zorgvuldig gemanipuleerd. Onze leugenmedia hebben de democratie vermoord.
  De universiteiten en OC&W zijn vergaand geinfiltreerd met ‘eveneens’ buitenlandse ‘change agents’.

  Afgezien van Ewald Engelen kijken alle economen weg bij het stelen van de middenklasse en het subsidiëren van de (ultra) rijken.

  Kennelijk zet het partijbestuur de deur nog wijder open voor de globalisten.
  (Door Dijsselbloem verordoneerd? na zijn stiekeme gekonkel op de Bilderberg Conferentie in juni jl. in Oostenrijk? Alwaar is besloten Griekenland af te maken, en Nederland op te heffen; 1 Wereldrijk te realiseren die verregaand wordt gedigitaliseerd.

  Alleen globalisten kunnen dat volksverraad met succes plegen.

  Bilderberg 2015: Implementation of the A.I. Grid Bilderberg, operating under the guise of “free market capitalism,” represents instead the complete culmination of banking corporate world control.
  “… the overall plan, from economic “reform” and “free market shock therapy austerity,” to the implementation of the Smart grid/A.I. takeover, to the bio-chemical dysgenics operations,
  the Atlanticist plans are unified, strategic, and full-spectrum.

  as the below UK think tank Forum for the Future propaganda video demonstrates:
  https://www.youtube.com/watch?v=nGQu1y4BZSs&feature=player_embedded http://www.activistpost.com/2015/06/bilderberg-2015-implementation-of-ai.html

  Deze bullebak zal het partijbestuur zeker domineren, gebruiken als vehikel voor zijn duivelse natte droom:

  Zie het (overdreven) enthousiasme van Timmermans voor zijn Amerikaanse oorlogszuchtigen, en voor de doelen van de globalisten. Deze reizen voor dit haatprediken worden betaalt door de Nederlandse belastingbetaler? Timmermans werkelijk gloedvolle betoog!?? voor oorlog tegen Rusland voor de oorlogshaviken van het CSIS, Centre for Strategic Internatianal Studies.
  ‘A Transatlantic Pivot to Asia’, featuring H.E. Timmermans, Foreign Minister of the Netherlands
  https://www.youtube.com/watch?v=7kHWrpE7pVE
  Oratie Frans Timmermans – 8 december 2010 https://www.youtube.com/watch?v=OaBGBD7rzdU

  Dat maakt goed duidelijk dat ook de PvdA zich van de Nederlanders heeft afgekeerd.

 4. burgemeester Aboutaleb de enigste die de pvda kan redden.

 5. bert [maathuis] // 12 juli 2015 om 11:36 // Beantwoorden

  Fred, zie dan mijn opmerking:
  >>Wouter bos op een sinaasappelkissie: “Wij willen werk, werk, werk, werk en nóg eens werk!”<< Dat zei hij in de aanloop naar (ik meen de laatste voorgaande) tweede kamer verkiezingen.
  Hij zei exact wat de bedoeling is van de PvdA. Zoveel mogelijk mensen aan het werk, zonder morren. met als gevolg:
  1] maximale belastingopbrengst
  2] zwakke of kritische werknemers worden automatisch "afgewerkt" (ze worden ontslagen of worden ziek, of raken overspannen.)
  3] mensen komen zodoende niet meer aan zichzelf toe; en al helemaal niet aan enige zelfontwikkeling. Dit laatste wordt ons trouwens al volkomen onthouden én afgeleerd middels onze scholen (nu zelfs al staatsopvoeding via de kindercrèches).

  Waarom een politieke partij redden, Fred? De PvdA werkt al enkele decennia lang mee met de hegemonisten. Als Aboutaleb zich voor de burgers/werknemers had willen inzetten, dan had hij zich beslist niet bij de PvdA aangesloten. Ik ervaar de man zelfs als een enorme streber (carrière na jager). Maar geldt dat niet voor het overgrote deel van de dames en heren politici?

  Het is weer eens schrijnend duidelijk geworden dat regeringen er niet zijn om het land te besturen en hun burgers te [onder]steunen, maar om hen te onderdrukken en uit te buiten. Als politicus verdien je een prima loon; waarom gun je je medemens dat dan ook niet???
  Een ‘gezaghebbende’ lijsttrekker; en dan moeten de stemmers maar weer aan diens voeten gaan liggen? De handen op elkaar?
  Doe als politieke partij gewoon en eenvoudig de juiste dingen voor het land, en ga niet – zoals janjan zegt – voor de meeste stemmen/landverraad.

  Maar eigenlijk hoort dat alles bij de oude wereld; in de nieuwe samenleving onderwerpen mensen zich niet meer, gedragen zij zich niet langer als afhankelijk van het politiek gekonkel.

  Joris noemt het “free market capitalism”. Ook hiervan is schrijnend duidelijk geworden dat het een moordende kaalslag aanricht. Maar heeft de PvdA hier een kritische houding tegenover? Welke partij overigens wel?

 6. Het is free market cannabalism.globaliseren. 1 wereldregering lijkt mij een illusie. En alle pogingen leiden tot een desillusie.
  Kennelijk kan centraliseren van macht dan voorgoed oorlog en armoede uitbannen?
  Gouden tijden voor de private eigenaren van de banken.
  Kunstmatige bezuinigingspolitiek

 7. U heeft het over eerdere leiders als Wim Kok en Melkert (die wellicht niet geschikt meer zijn). Maar Wouter Bos dan? onder hem werd de PvdA toch hardstikke groot, en hij stond bekend als een van de beste debaters van de Tweede Kamer. Ook heeft hij meer dan genoeg nationale en internationale ervaring. Ik weet zelf niet of hij weer terug zou moeten komen.. maar misschien valt het te overwegen?

 8. Och,eigenlijk zou ik wel een goeie zijn,ik heb als arbeider overal ter wereld met andere arbeiders gewerkt,er is maar een probleem,ik heb de pest aan de pvda.

 9. This is a move to Euro-positive parties not one to pro-Euro in iestlf.The pro-Europe influence was very small. This was mainly who will be the biggest party and who will provide the PM. But it is an anti-populist policy vote. These should work on their presentation less oneliners shot from the hip.The story starts with Mr Roemer (Socialist) who did very well with the voter and his party went the last years continuesly up in the polls.The first deciding moment was when the SP could have become the largest party (in the polls) and the one that basically provides the PM. Mr Roemer however for everybody with one braincell is clearly not PM material. However his party brought the PM issue up. And clearly played that card in the campaign. That went sort of ok until Mr Roemer had to go into serious debates and he was clearly exposed.Which started a large move from The SP to Labour/PvdA whose main man Samson did very well.It also had already woken up the voter on the right who saw Mr Roemer becoming PM as the last thing they wanted.The PvdA got the momentum and was tearing massively votes away from the SP.The rightwing who saw now Mr Samson iso Mr Roemer as a potential challenge for their Mr Rutte’s PMship also saw Mr Rutte pulling a lot of votes from his main 2 competitors (Wilders and CDA) and D66.Ending up with both having around 40 seats of in total 150.However 40% of the voters were till the last day undecided. And looking at preferences probably 10 of the VVD seats and 20 or even more of the PvdA seats were either strategic voting or due to the good campaign their own leaders had and the poor one their direct competition had. Simply real last minute votes and not stable.This effect is pretty relevant mainly for 2 issues.-A cabinet needs basically both VVD and Labour. Other majority options look nearly impossible.Hopwever these 2 combined do not have a majority in the Senate (and are not very likely to get one the next election). It might be a problem it might be not, but stable is different.Therefor still either the D66 or the CDA will likely have to join the cabinet. Both are in between the 2 large parties so no real huge obstacles for that.-cabinet looks not really stable (whichever it wil be). Now they have had a good campaign and the competition a horrible one, but that is simply not a given for the future.The cabinet will have to do some unpopular cuts to make ends meet and supporting the Euro is till very unpopular. So things can change easily. Both leaders of the 2 large parties have clear and huge weaknesses. Rutte is a Dutch Cameron and Samson a former left wing activist and his party has still a lot of jobhunters running around (who are pretty unpopular). And they havenot been attacked on that yet and certainly not properly.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.