Pechtold noemt D66-VVD-SP zijn droomcoalitie

‘In Amsterdam hebben we een D66-VVD-SP college. Als je me vooraf had gevraagd of dat mijn droomcoalitie was, had ik waarschijnlijk gezegd dat het een onmogelijke combinatie was. Maar nu zitten die wethouders er en het gaat hartstikke goed’, antwoordde D66-leider Alexander Pechtold op de vraag wat zijn droomcoalitie is. Elsevier publiceert deze week een interview met hem. Pechtold lijkt het gehad te hebben met Rutte 2: ‘Dat ‘eerlijke verhaal’ van de PvdA: ik gruw ervan. Geen verhalen! Je moet daden verrichten’. En over Rutte: ‘Duizend euro beloven. Ik zou het niet eens uit mijn bek krijgen’.

Over het eerdere gerucht dat D66, VVD en CDA achter de schermen zouden spreken over een volgende coalitie, is Pechtold kort. ‘Nee, dat lijkt me niks. VVD-D66-CDA is niet mijn droomcoalitie’.

De gebruikelijke Haagse wollige taal laat de D66-leider achterwege. Met de komende belastingverlagingen maakt hij bijvoorbeeld korte metten: ‘Vorig jaar hielden wij elke kazerne, elke ggz-instelling, elke diplomatieke post in het buitenland, elke 10 miljoen euro in de thuiszorg zes keer tegen het licht. En nu ineens 5 miljard uitdelen. Kom zeg!’

Waarvan Rutte 2 die belastingverlaging betaalt, is volgens Pechtold een raadsel. ‘Door die belastingverlichting loopt het tekort weer op van 1,2 naar 1,9 miljard. Dat mag, mits je het gebruikt als smeerolie voor de economie. Geen platte verlaging van belastingen, maar een hervorming’. Volgens de democraat moeten burgers nu jaarlijks 100 miljoen afdragen voor zogenaamde administratieve handelingen. ‘Dat moeten we aanpakken’.

Dan de koopkrachtplaatjes. Ook daarover laat Pechtold zijn nuance varen. Volgens die plaatjes gaan mensen er straks 65 euro per maand op vooruit. ‘Maar als je buurman werkloos is, je vrouw dreigt haar baan te verliezen en jijzelf hebt bij het zoveelste flexcontract weer geen zekerheid, dan zegt die 65 euro jou niks’. Meneer Pechtold zat zelf kennelijk nooit echt krap.

Gedoogt D66 nog, vraagt Elsevier. Pechtold lijkt definitief met Rutte 2 te hebben gebroken: ‘Dat speelt niet eens meer. Het belastingstelsel was het laatste grote punt voor dit kabinet. Rutte 2 heeft vanaf nu een lege agenda’.

Liever dus een nieuw kabinet met D66-VVD-SP, Pechtolds droomcoalitie. ‘D66 verkeert graag in het gezelschap van mensen die dingen aanpakken. Mensen met een veranderingsgezinde houding’, zegt de D66’er. Kennelijk ziet hij VVD’ers en SP’ers als zulke mensen. Wordt Rutte III een kabinet van SP met VVD en D66? Wat vinden de collega’s Roemer en Zijlstra ervan? Het wordt lastig, al is in Den Haag -bijna- alles mogelijk.

(Bron: Elsevier)

5 Reacties op Pechtold noemt D66-VVD-SP zijn droomcoalitie

 1. Als Pechtold aan het roer komt kunnen we nog sneller als slaven ingelijfd worden bij de Eu;het gajes in Brussel heeft het dan voor elkaar en Pechtold ziet zijn ster daar al stralen!En al moet hij zelf verrijkers op gaan halen,hij zal het niet laten ons in versnelde versie te laten overspoelen!En de zieken,gehandicapten,ouderen en werkelozen kunnen het helemaal bekijken,want hij kan zich niet voorstellen dat mensen ongewild in zo’n positie geraken!Een snobistisch grachtengordeldier is hij en arrogant bovendien;ik kan er niets mooiers van maken!

 2. jos van veen // 10 juli 2015 om 14:03 // Beantwoorden

  D66 is eurofiel neoliberaal.. SP is tegen neoliberalisering…slechte aansluiting
  D66 wil de VVD overtroeven..heel slechte aansluiting….

  D66 waant zich de partij die het voor het zeggen krijgt…ach ,in fantasie is alles mogelijk

  D66 wil het CDA de loef afsteken..krijgt daar m.i. de gelegenheid niet voor.
  Pechthold ouwehoert er op los..wil elke schroef op ene andere plek en blijft als een besluiteloze huisvrouw steeds het bankstel verkassen tot je er doodmoe van wordt..weet van gekte niet wat te verzinnen..wie herinnert zich niet de regen aan idiote selfies voor de verkiezen PS?Elke dag 1 of 3 veranderingen van minuscule aard om maar de aandacht van het publiek te willen trekken. Mensen werden moe van dat soort theater.Pechthold zit met zichzelf in de knoei denk ik..daarom moet het altijd net even anders…maar steeds wel ten koste van anderen..dat wel..
  Het gaat zeker slecht tijdens deze salontour..De schnabbels worden minder…

  En dit verhaaltje is weer een aangekocht verhaal om in the pictrue te blijven met zijn droomwensen..Alex met lauwerkrans …
  Brr..!

 3. Pechthold ?? de grootste leugenaar van den haag zijn droom zou de echte ondergang van Nederland zijn,,hij is kennenlijk vergeten wat d66(kleine d)int verleden beloofde een bindend referendum invoeren?? daar horen we niks meer over!!!

 4. WALLY DE STOKER // 1 oktober 2015 om 20:51 // Beantwoorden

  Pechtholt je ziet wel dat nederlandse burgers niet op jou zitten te wachtten zie de uitslag van geen peil voor een referendum waar je ja tegen zegt en de inhoud niet kent zoals van veel zaken
  jullie doen maar wat vakkennis is verzoek alleen achterleijk gezwets
  viert hoogtij .

 5. Ruil d66 voor Groenlinks en gaan!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.