Sociale huurwoningen zijn inmiddels -veel- duurder dan koopwoningen

Sociaal huren is inmiddels -veel- duurder dan kopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.  De vrije sectorhuurder betaalt helemaal de hoofdprijs. In de Randstad is die tweemaal zoveel kwijt als een koper. Huurdersvereniging Woonbond spreekt van ‘cynische cijfers’. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer is echter niet verbaasd, want ‘de kosten voor huurders zijn sterk toegenomen’.

Neem bijvoorbeeld een appartementje van 60 vierkante meter in Amersfoort. Dat koop je voor 130.000 euro, de maandelijkse kosten bedragen dan 432 euro. En dat is maandelijks honderd a twee honderd euro goedkoper dan een sociale huurwoning met dezelfde afmetingen.

Directeur Ronald Paping van de Woonbond noemt het ‘een omgekeerd Robin Hood-effect’ waarbij arme huurders meer betalen dan kopers. Dit effect geldt voor heel Nederland. Uitzonderingen zijn Amsterdam en Utrecht, waar de kopers nog wel duurder uit zijn dan sociale huurders.

De Volkskrant verzamelde gegevens over tachtigduizend onlangs verkochte en verhuurde woningen, verspreid over heel Nederland. Daarna rekende men de kosten per vierkante meter uit.

In de zogenaamde krimpgebieden, zoals Limburg, is een sociale huurwoning zelfs de duurste optie. Duurder dan kopen, maar ook dan huren in de vrije sector. De vrije markt drukt daar namelijk de prijzen van koopwoningen en vrije sectorhuurwoningen. In Rotterdam zijn de koop- en vrije sectorhuurwoningen relatief goedkoper dan in andere grote steden, terwijl de sociale huurwoningen er juist duurder dan gemiddeld zijn.

Hoogleraar Boelhouwer is niet verbaasd over de uitkomst van het onderzoek. Terwijl de kosten voor kopers door de lagere rente en strengere leenregels de laatste jaren afnamen, zijn die voor huurders sterk toegenomen. ‘Woningcorporaties hebben de huren voor vrijgekomen woningen juist sterk opgeschroefd. Zo proberen zij onder meer het geld binnen te krijgen waarmee ze de verhuurdersheffing betalen, die de overheid ze sinds 2013 oplegt’, aldus de professor-doctor-ingenieur. Bovendien drijft ook de huurtoeslag de huurprijzen op. ‘Sociale verhuurders kunnen in grote delen van het land alleen deze huren vragen dankzij de huurtoeslag’.

Kopers lopen meer risico. Hun huis kan bijvoorbeeld minder waard worden waardoor hun hypotheek ‘onder water’ komt te staan. Iets wat honderdduizenden ondervonden tijdens de crisis. Huurders hebben geen extra belastingen, verzekeringen en onderhoudskosten en kunnen, in theorie, vertrekken wanneer ze willen.

Aan de andere kant zijn kopers na dertig jaar klaar met aflossen. Ze hebben dan bovendien een huis in hun bezit. Zo beschouwd is het afbetalen van de hypotheek, bijna hetzelfde als sparen. Huurders betalen dan nog in lengte van jaren hun jaarlijks verder stijgende huur.

Arme huurders betalen dus de hoofdprijs. Waarom hadden we ook alweer sociale huurwoningen?

(Bron: de Volkskrant)

7 Reacties op Sociale huurwoningen zijn inmiddels -veel- duurder dan koopwoningen

 1. bert [maathuis] // 9 juli 2015 om 12:41 // Beantwoorden

  Gaat de minister nu ingrijpen?
  Gaan de parleurs (parlementsleden) de huurder-burger nu RECHT doen? Gaan zij, indien de minister in gebreke blijft, dit afdwingen?

  Het gaat immers heel eenvoudig over wat niet correct is, weer correct doen zijn.

  DE MINISTER GAAT NU TOCH ZEKER INGRIJPEN? !

  • Ach Bert met lede ogen kijk ik naar de huurders vanuit mijn koopwoning, en nu even over jouw vraag of de minister gaat ingrijpen, dat zal hij ongetwijfeld gaan doen, als de helft van de huurders aan een touw bungelt en onomstotelijk is bewezen dat de reden is dat zij de huur niet meer konden betalen!

 2. jos van Veen // 9 juli 2015 om 15:46 // Beantwoorden

  ik denk dat dat ene verhaal aart is.
  De huurtoeslag is er niet voor de huurder maar voor de verhuurder.
  De ontanger van huurteoslag gaat er met elke vergoning ietsverder op achteruit terwijl de ontvanger er steeds meer bij krijgt.

  Neoliberale gedragspathologie, uitmelkerij en nog meer, geinstigeerd door onze eurofiele neoliberale overheid in directe vorm geleid door een kale psychopathologische figuur met en bak beton voor zijn kop die alleen in geld en macht geintresseerd is.

  Sociale huur behoort eigenlijk betaald te kunnen worden van elk laag/lager inkomen zondfer toelsag.

  Dus tot jaarsalaris X mag slechts 20% aan huur gevraagd worden..niks geen neoliberale schranspartijen en teren op toeslagen.(dat zijn verkapte subsidies aan deze markt).
  Dan betaald iedereen weer de hebzucht en graai van het verkeerde soort dat tegen elke vorm van samenleving is omdat dat hen nooit genoeg oplevert..Zij willen steeds meer met steeds grotere bek… en vervolgens betalen weer de verkeerden..

  hrt kan heel anders mar dan moeten de eurofiel neoliberalen even de deur uit.

  Dus deze lui (VVD,D66,CDA, PvdA,SGP, CU en GL) niet meer kiezen bij verkiezingen
  Deze stemmers snijden zichzelf in de vingers en daar mogen anderen dan ook van meegenieten..

 3. Neoliberaal maakte de verliezen door gespeculeer bij woningcorporaties mogelijk. Zoiets als de chinezen nu leren dat de aandelenkoersen ook alleen maar winst opleveren voor enkelen. Tja. En dan moet er gerepareerd worden. Hoe pak je dat dan aan EN interessant voor investeerders En wie laat ik de rekening betalen.

 4. En zo wordt het geld rond gepompt,ten laste van huurders!Schoften zijn het,allemaal!

 5. Ik denk dat goedkope huurwoningen nòg veel schaarser worden vanwege de recent toegenomen migratie

 6. Klopt ik zit voor een koopje in mijn huis. Netto rond de 500 euro voor ruim 100m2.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.