Veel ouderen in de knoei door kaalslag thuishulp

Sinds de overheveling van de zorgtaken van Rijk naar gemeenten, heeft er een kaalslag plaatsgevonden in de huishoudelijke hulp. Gemeenten gingen massaal over tot versobering of zelfs afschaffing, meldt NRC Handelsblad. ‘Veel mensen in de knoei, tussen wal en schip, op zichzelf aangewezen’, zegt een raadslid in die krant. ‘Een kleine ramp voor heel veel betrokkenen’. De ouderenbond ANBO ontving inmiddels signalen uit 78 gemeenten dat het daar misgaat. ‘Er moet nu iets gebeuren’, stelt ANBO-directeur Liane den Haan in het AD.

Volgens de ANBO wordt hulp zonder overleg teruggeschroefd of afgeschaft. Den Haan: ‘In veel gemeenten waren overgangsregelingen van kracht, maar nu zie je pas op hoeveel plekken het misgaat. Er moet nu iets gebeuren, zodat niet nog meer mensen onterecht zonder hulp komen te zitten’.

Ook in het onderzoek van de NRC noemen geënquêteerde raadsleden de communicatie van gemeenten ‘problematisch’. ‘Mensen worden angstig door wat de gemeente communiceert. Dat is een slechte zaak’.

Een van de gemeenten waar het volgens het AD misgaat is Oosterhout. Jac van den Elshout (81) verloor de 6 uur huishoudelijke hulp. Hij ziet slecht en heeft kanker. Zijn naasten sprongen bij, maar dat was niet vol te houden. Uiteindelijk heeft Van den Elshout zelf 3 uur hulp ingekocht. ‘Ik wil best zelf bijdragen, maar zoals de hulp plots helemaal stopte, zonder gesprek, dat vind ik schandalig’.

Marian Janse, wethouder in Oosterhout: ‘We hebben inmiddels 1.500 cliënten gesproken. Bij mensen die 6 uur of minder ontvingen, zijn we meestal niet langs geweest, maar hebben we wel hun financiële positie bekeken en telefonisch met hen overlegd. Als dat niet is gebeurd, moet het een enkeling zijn die ertussendoor is geglipt’.

Volgens een woordvoerder van de koepelorganisatie van de gemeenten VNG is een keukentafelgesprek niet altijd mogelijk: ‘Idealiter is er in elke gemeente een keukentafelgesprek met iedere burger, maar gezien de schaal waarop de beoordelingen plaats moeten vinden en de kosten die dat met zich meebrengt, is dat niet haalbaar’.

‘Ouderen weten vaak niet dat ze toch maatwerk kunnen aanvragen en dat de gemeente een gedegen onderzoek moet doen’, zegt Den Haan. Maar gemeenten zijn door de enorme bezuiniging van 40 procent in paniek geraakt. ‘Ze hopen dat ouderen niet aan de bel trekken’.

 (Bronnen: NRC Handelsblad, AD)

4 Reacties op Veel ouderen in de knoei door kaalslag thuishulp

 1. jos van veen // 8 juli 2015 om 13:09 // Beantwoorden

  dit was natuurlijk voorspelbare neoliberle smeerlapperij..
  wel een halmiljard voor verbouw Binnenhof, 70 miljoen vooe Willempie-verbouw(luxe poeha problemen) maar halen bij de lagere soviaal economische kwetsbare groepen..
  Wat zijn dat voor praktijken..?

  thuishulp wordt zwaar onderschat..het gaat niet alleen maar over wat stofzuigen,planten water geven,de was doen en wat eten klaarzetten..het zijn de gespreksmaatjes met buiten en binnenwereld/Je kunt delen wat je bezighoudt, wat updaten en lekker van je af praten..

  Dit gaat opbreken…en door alles te vertalen in geld…

  Hoeveel zouden we niet bespaard hebben door NIET aan EU en euro mee te doen, de salarissen van politici 3 maandelijks afhankelijk maken van de prestaties die ze voor het gewone volk hebben geleverd, het autopark drastisch te verminderen en declaraties te versoberen.vliegtuiggebruik voor alles tot maximaal 10x terug te beregen en kort verblijf alleen voor 3 sterren declarabel te maken..Een anti-poeha/vertoon beleid en de spilzucht of miljardenverpatsingen (ABN/AMRO- de kip met gouden eieren) even laten zitten en omkeren in nut voor het algemeen. stoppen met en terugbrengen van privatisering en openbaar vervoer weer gewoon betaalbaar maken
  Geen 600 miljoen uitgeven voor babbelen OVER werkgelegenheid, maar gewoon met 600 miljoen werkgelegenheid scheppen voor bijv. de bouw van sociale betaalbare woningen,ook gewoon betaalbaar maken voor iedereen
  (Maar dan verstoren we de markt..Help!..de markt mag verstoord raken maar je helpt wel je volk wat vooruit ..en daar ging het toch over…of niet soms..?)

  Weg met die neoliberale flauwekul en feestgedruis op kosten van anderen.

 2. De 5 uur huishoudelijke hulp per week blijf ik houden, maar mijn hulp krijgt daarvoor € 209 i.p.v. de € 390 die ze eerst had omdat ze geen opleiding heeft voor huishoudelijke hulp. Echt waar : omdat ze geen opleiding heeft voor afwassen, stofzuigen , de was doen, enz. De idiotie ten top!!

 3. De wanen van pvda en vvd. Meedraaien in neo liberaal bankiers geweld.technocraten.

 4. Al het geld naar de banken. En , de reactie van guy verhofstad gezien op tsipras. Hervormen van de banken? Een van de punten. Begin met rekenkamer toezicht op de ecb. Afschaffing immuniteit voor rechtsvervolging voor deze lieden.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.