’57 Procent van de Nederlanders wil af van huidige euro’

Maar liefst 57 procent van de Nederlanders wil stoppen met de huidige euro. Van deze groep wil 22 procent terug naar de gulden, 35 procent wil een nieuwe muntunie met alleen Duitsland en andere sterke landen. Slechts 37 procent wil de huidige munt houden. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. ‘Niet Griekenland moet uit de euro maar Nederland’, vatte de grootste krant van Nederland de stemming samen. Een erg omvangrijk onderzoek was het overigens niet: nog geen duizend Nederlanders werden ondervraagd.

Wellicht is de munt nog wel populair onder valutahandelaren, onder zijn gebruikers lijkt de reputatie flinke averij te hebben opgelopen door de voortslepende Griekse narigheid. Een kleine 60 procent van de ondervraagde Nederlanders zegt in elk geval geen vertrouwen meer te hebben in de euro. ‘Het overgrote deel daarvan benadrukt dat deze beter nooit was ingevoerd’, aldus De Telegraaf.

Hoewel de deelnemers in meerderheid de huidige euro in Nederland willen inruilen, vindt een grote minderheid van 48 procent dat Griekenland de euro wél kan houden, 43 procent ziet liever dat Griekenland uit de eurozone vertrekt. Opvallend is dat 40 procent van de onderzochte personen wel begrip heeft voor het Griekse ‘nee’ in het referendum.

Ondanks de beloften van politici als de toenmalige minister van Financiën De Jager (‘Nederland krijgt het geld tot de laatste cent terug’) geloven verreweg de meeste onderzochte Nederlanders, bijna 90 procent, niet dat ons land de 18 miljard euro ooit nog terugziet. Een nieuw schuldenakkoord met de Grieken zien ze daarom niet zitten. Slechts een op de tien wil daaraan meebetalen.

Het resultaat van het onderzoek kan niet verbazen. Het is voorspelbaar dat een langdurige constante stroom negativiteit rond Griekenland en de euro de reputatie van de munt geen goed doet. De euro is letterlijk en figuurlijk bad news, volgens steeds meer burgers.

Hoe is het toch zover gekomen? Wellicht was de EU te lang een kil managementproject. De strategie van de politici was: doordrukken als het niet meer anders kan. Elke crisis is een kans. Stapje voor stapje zou er zo meer Europese eenheid komen.

Maar hoe slecht kenden deze politici hun eigen continent. Europa is oud, kent vele sentimenten, een diepgeworteld volksbesef met de daarbij horende angsten uit het verleden. Die zijn nooit rationeel, soms redelijk en een enkele keer ook ronduit destructief. Dat moet een Europees politicus weten, anders kan hij beter iets anders gaan doen.

Gebrek aan draagvlak begint Europa op te breken. Als de sodemieter democratiseren dus!

(Bron: De Telegraaf)

5 Reacties op ’57 Procent van de Nederlanders wil af van huidige euro’

 1. Uit die verdomde Eu;weer baas in eigen land en over eigen geld!Gaat geld kosten,maar daar komt een einde aan!Blijven we er in kost nog veel meer ,generatie op generatie zal moeten bloeden voor de hoogmoedswaanzin van de Brusselse maffia!

 2. jos van veen // 7 juli 2015 om 15:58 // Beantwoorden

  nee, ne..niet democratiseren..,dan belazeren ze de boel weer.
  Neoliberaliseren, dan weten we tenminste dat ze een aantal flinke schoppen onder hun kont krijgen..anders kruipt het bloed weer waar het niet gaan kan en gaan dat soort gangsters ondergronds.
  Uitruimen die politieke kliek. inclusief de top van de ambtenarij en gevestigde posities van neoliberalen..even andersom discrimineren met koekjes van eigen deeg en hypercontrole.
  De hervormingen hebben lang genoeg geduurd en veel teveel gekost,aan geld, moeite, energie en emotie.
  Wij worden nu al door spilzucht met een staatsschuld belast van 438 miljard euro.(1 biljoen gulden)exponentieel gegroeid in de Rutte-tijd en versobering zit er niet in.
  Dat is dan voor andere kabinetten..de neoliberalen komen wel weer terug als de zaken er weer goed voorstaan..een moraal van onder de vloermat.

  Beste mensen, kies van alles maar niet langer PvdA,VVD,D66,GL,SGP,CU of CDA.

  Ook GL is eurofiel, tegen referenda (net als D66 een salonpartij)en Klaver weet nog niet zuiver waar bij voor staat. GL zou EU en euro-kritisch moeten zijn, maar is dat niet,sterker: is pro EU en dan gaan we weer..
  Ouwe wijn in nieuwe zakken en dat leidt niet tot iets nieuws

  Ons volkje wordt eentonig en weet niks anders..te weinig keus..
  Wel kies dan te weinig keus, dat is beter dan steeds weer neoliberaal te kiezen..Erger kan het niet worden..!

  • Er is maar een verantwoorde keus als we ooit nog uit de sores willen komen:Pvv!Elke andere keuze is landverraad en vragen om nog meer schulden en ellende!

 3. Bas van Stapelberg // 7 juli 2015 om 16:08 // Beantwoorden

  Ja bankiers en het liberalisme zijn het ware gif van de samenleving.

 4. Precies. De euro is al jaren geleden met central liquidity swaps o.a. met de fed reserve dollarized. Ff googlen.
  Ben benieuwd wat het vallen van munt zal gaan betekenen. Wellicht een directe oplossing voor de gehele europese schuldenberg. Ik zou zeggen. Ieder land een eigen paralelle munt en uitfaseren.
  De neo liberalen een apart stukje land met,eeuwige bezuinigingen, lage lonen , amerikaanse zorgverzekeraars, 350 euro pensioen zoals in griekenland, geen werk maar wel een berg controleurs op de verplichte sollicitatie en een centrale bank die op basis van de niet democratisch gekozen politici nu juist die koers kiest die binnen het mandaat valt en immuniteit geniet. Geen risico dus. Lekker zelfredzaam en met elkaar participerend. En voor alle zekerheid gechipped en permanent afgeluisterd. Dan weten we wanneer iemand potentieel asielzoeker is geworden. Of onverhoopt dood in de kanaaltunnel wordt gevonden op de vlucht naar de uk en geidentificeerd moet worden. O ja en voor eeuwig merkel en schauble als regering.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.