Is Dijsselbloem nog een geloofwaardige eurogroepvoorzitter?

Hoe geloofwaardig is Jeroen Dijsselbloem nog als voorzitter van de eurogroep? Mr. Euro waarschuwde de Grieken meerdere malen dat een ‘nee’ tegen de verdere bezuinigingen hen geen betere deal zou opleveren. Maar de Fransen denken daar kennelijk anders over. President Hollande wil namelijk wel verder praten, en lijkt de Duitse bondskanselier Merkel daarin mee te krijgen. Hoe geloofwaardig is Dijsselbloem nu nog?

In een brief aan de PvdA-leden schreef de minister van Financiën/eurogroepvoorzitter afgelopen weekend dat het referendum ging over de vraag of de Grieken in de eurozone blijven of niet. De Griekse regering denkt daar zelf anders over. Een ‘nee’ zou geen nee tegen de euro zijn, wel tegen de opgelegde bezuinigingen.

SP-leider Roemer vroeg maandagochtend al om het aftreden van Dijsselbloem als eurovoorzitter. Volgens de socialist heeft Dijsselbloem gefaald. De huidige bezuinigingen leidden volgens Roemer niet tot een oplossing,  maar tot ‘grote sociale ellende’.

De Fransen en de Duitsers bespreken maandagavond in Parijs hun verdere stappen. Wanneer zij gezamenlijk bepalen dat de onderhandelingen een doorstart krijgen, wordt de hardliner Dijsselbloem overruled. De vraag is dan hoe effectief een overrulede eurogroepvoorzitter nog is in de politiek steeds delicater wordende onderhandelingen.

Bovendien heeft Dijsselbloem de timing tegen. Volgende week staat tijdens een reguliere zitting van de eurogroep namelijk de opvolging van Dijsselbloem op de agenda. Een puntje dat de PvdA’er al enkele keren eerder vooruit schoof, maar dat kan nu niet meer. Helder is al langer dat de christendemocratische Merkel de sociaaldemocraat Dijsselbloem wil vervangen door de Spanjaard Luis de Guindos, ook christendemocraat. Dat wordt dus sowieso een lastige zitting voor Dijsselbloem.

Nu de onderhandelingen met de Grieken hoogstwaarschijnlijk in een compleet nieuwe fase terechtkomen, is het effect van houwdegen Dijsselbloem uitgewerkt. Zeker nu die andere vechtjas Varoufakis ook is vertrokken, lijkt het beter wanneer de Dijs zijn voorbeeld volgt.

(Bron: NRC Handelsblad)

6 Reacties op Is Dijsselbloem nog een geloofwaardige eurogroepvoorzitter?

 1. jos van veen // 6 juli 2015 om 16:57 // Beantwoorden

  wat gelukkig duidelijk ie geworden is dat Centrale neoliberale dwangpolitiek niet helpt als op democratische gronden en heel volk nee zegt.
  En dan blijven drammen en vasthouden aan een Dijselbloemse fanatische obsessie is natuurlijk stom..
  J.D. is stronteigenwijs,behoort niet tot de eerlijke transparante politici (waar hij zelf zo dol op is) en zwerft/neuzelt als een rat de EU af voor eigen carriere en gewin,doet vervolgens alsof de Grieken uit ZIJN portemonnee hebben gestolen…en daar moeten we het dan als UNIE van hebben.

  Hij heeft aangetoond dat de EU geen UNIE is maar een boekhoudkundige bonte verzameling van neoliberale afvaardigingen waar het meer gaat over geld, macht, prestige dan het belang van volkeren..waarom?
  Vul dat maar in..
  Als de dood voor precedenten( de kruideniers in paniek) en daarmee falen van de neoliberale politiek en de dito EU..
  Die NIET-UNIE heeft al gefaald en de dominante inquisiteurs van de EUROland dachten de Grieken wel even klein te krijgen en verder leeg te vreten, als straffend voorbeeld voor andere naties die dit voorbeeld dolgraag zouden willen volgen..(Ierland, Portugal, Spanje, NL??,Italië,….)en dolgraag de democratie zouden willen zien zegevieren ..weg van de Brusselse dictaten en 120 miljard corruptie en ongekozen intimiderende ratten.. bij de graaibak.

  Wat willen ze graag alle poene naar zich toetrekken..dan achten ze zich oppermachtig..maar dat idee wordt juist de wakte

  Volkeren zijn geen tieners die wat zakgeld krijgen als ze braaf zijn en niks als ze niet oen wat hen gezegd wordt

  De wereld van neoliberalen zit heel kinderlijk in elkaar..likken naar boven en trappen naar beneden
  Dat wordt nog wat met TTIP en CETA….een berg gezeur en paniek
  De Amerikanen doen gewoon niet wat ze zeggen te zullen doen..bereid je daar maar op voor en verwacht het onverwachte..
  Deze EU kan dat niet aan..Deze EU wil niks met gewone mensen te maken hebben en houdt er vabn te koste van anderen teritselebn

  Dat zien we ook terug bij partijen//achterkamertjes, pro EU en ro euro, geen referenda. hoe hard ze ook blaten met hun schapenkoppen..
  Hypocriet volkje waarvan Asscher zelfs wil beweren dat de bevolking de dingen niet goed begrijpt, de dingen verkeerd ziet..(heeft zeker ook te maken gehad met de oude psychiatrie)en zelf een spoor van onkunde achter zich heeft gelaten..(zie Amsterdam) en er hier in het Kabinet er ook niet wijzer op is geworden..

  Griekenland zal als het in de EU wenst te blijven een status aparte willen bewerkstelligen .. en ook dan zullen er meer volgen..
  De EU als bonte verzameling van status aparte naties die absoluut niet langer onderhevig willen zijn aan de dictatuur – a la J.D.- vanuit Brussel..Dat wordt dus radicaal hervormen en dan rijst de vraag vanzelf wat de euro nog rechtvaardigt…niet veel..gooi maar weg..

  Boekhouders unificeren niet, geld/munt unificeert niks, illegale/ondemocratische top-down constructies unificeren niet, ratten unificeren niet, corrupte lieden unificeren niet(120 miljard jaarlijks!), een bult vlaggen al dan niet met sterretjes unificeert niet,Dijsselbloems unificeren niet..
  Alleen mensen unificeren als ze daarmee hebben ingestemd en als zij het een zinvol doel/perspectief vinden..( beide werden in NL tegengesproken…!!)

  Dat laatste ontbreekt de EU…de EU vreet leeg en levert verrekte weinig voor gewone mensen.
  Zonder EU beter af..EU is een select project voor selecte mensen/groepen voor handel en winsten..niet meer dan dat en daar hoeven wij daar dan ook niet aan mee te betalen..hou daar maar collectes voor…
  Je zult als EU verrekt weinig ophalen denk ik..

  De huidige dwang en financiele terreur gaat echt een keer flink opbreken..
  (Deed het bij de Grieken ook…)

 2. Het is dus OXI tegen Jeroen Dijsselbloen en het EURO totalitaire technocratensysteem.
  De totaal onzinnige reactie van Rutte. De grieken moeten leveren.
  Nee Mark, de geldpomp zou ten goede en democratie van een bevolking te dienen.
  En dus niet niet alleen ten goede van het bankstelsel, en de samensmelting van overheden en multinationals.
  Daarbij komt dat inmiddels overtuigend wordt bewezen dat er helemaal geen afhankelijkheid bestaat van de EURO.
  Die afhankelijkheid is geprobeerd er, als geloof, in te drammen. Nu nog steeds.
  Tot zover Jeroen Dijsselbloem ( een sociaal democraat???)
  In het debat in de tweede kamer zag ik geen enkel verschil meer tussen een vvd er en een pvda ‘er.
  Ook de collectiviteit van politieke ideologien wordt dus inmiddels effectief door onze voorman van de neo liberalen , Mark Rutte,geslecht. Regeren = de kunst van het pluche hebben en met iedereen om tafel. Dat is hetzelfde kunstje als Noud Wellink liet zien bij Nieuwsuur deze week.
  Namelijk pas op basis van het zien van een politieke lijn een besluit nemen als ECB voor evt steun aan Griekenland ( passend bij het mandaat (afpraak) van een Centrale Bank. ( de geldcreators die uit het niets miljarden toveren).
  Een bankier maakt het niets uit of links of rechts een besluit neemt.
  Die typt nummers in de computer en maakt geld met de rente over geld wat uit het niets wordt gecreerd maar wel moet worden terugbetaald.
  Door de gehele bevolking dus met belastingen.

  En daar gaat nou net de discussie over.. Plannen om geld terug te betalen. Geld wat er nooit fysiek is geweest maar in computers is gestopt op basis van politieke ideeen.
  Politieke ideeen over hoe een mens zich dient te gedragen. Arbeit macht frei ( hardwerkend nederland weet uw wel, want alleen met werk kan het uit het niets gecreerde geld op basis van politieke ideeen worden terugebetaald etc etc etc etc.)
  Ik wens een humane politiek. Geldcreatie in dienst van de bevolking.

  De economen dan. Vraag aan een econoom wat te verwachten in deze crisis en ze zeggen steevast allemaal, weet ik niet.
  Economen hebben de rol van verhullende rookgordijnen. Het houd de illusie vast dat er sprake zou zijn van “vrije”marktwerking.
  Bijzonder dat ze daarom wel hard mee roeptoeteren dat het gaat om onderlinge afspraken om de Euro te behouden.
  De Euro kent alleen maar afspraken (van niet democratisch gekozen landen poltici) om de prijs van de Euro ( valutawaarde) kunstmatig te creeren. En daar moet ook griekenland zich aan houden.
  Prijsafpraken????? Klinkt als iets wat toch niet zou mogen? En al helemaal niet als een “vrije”markt..

  Er dient bevrijding te komen door het bankenstelsel en financiele sector te hervormen. Geldcreatie als nutsvoorziening.
  Overheid als hoeder en zorgplichtig ( dus ook schatplichtig) aan een degelijke levensstandaard ( kwaliteit van leven).
  Als geld uit het niets gecreerd kan worden zou geld ( ten behoeve van de valuta waarde ) in het niets dienen te kunnen verdwijnen. Op een andere manier als alleen terugbetalen via belastingen op de bevolking.
  Hervorming van de geldpomp.

 3. En boekhouden is net zo complex als dat het belang van rente is!

 4. En dan bedenk je dus Renteswaps!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.