Mega-akkoord voor ambtenaren op komst, mede op kosten van pensioenfonds

In het diepste geheim werkt het kabinet aan een mega-akkoord voor 110.000 rijksambtenaren, politieagenten, militairen, douaniers, de rechterlijke macht en Belastingdienst. Na 4,5 jaar zonder loonsverhoging, krijgen de ambtenaren er straks naar verluidt 3,6 procent bij. De bonden overleggen op het hoogste niveau met verschillende bewindslieden. Des te opvallender is de boekhoudkundige truc die wordt toegepast. Voor 1 van de 3,6 procent doet het exclusieve gezelschap namelijk een greep in de pensioenkas van het ABP. Dat meldt Het Parool.

Het pensioenfonds betaalt dus mee aan de loonsverhoging. Die moet door eerdere overheidsmaatregelen namelijk de dekkingsgraad verhogen, in 2016 met 1 procent. Een deel daarvan (werkgeversdeel) is onderdeel van de 3,6 procent. Een boekhoudkundige truc dus die volgens Het Parool ‘ten koste kan gaan van toekomstige gepensioneerden’.

Het kabinet ziet geen probleem. Het gaat er namelijk van uit dat er nog meer meevallers volgen de komende periode. Daarmee kan de pensioenpot weer worden aangevuld.

De bonden zijn enthousiast. FNV, CNV en de politiebonden zien het mega-akkoord als een ‘unicum’. Het zou onder meer de reden zijn waarom de politiebonden vorige week afzagen van een protestactie op de Erasmusbrug tijdens de Tour de France. ‘Wij vinden het moedig dat het kabinet via zo’n onconventionele oplossing zijn nek wil uitsteken. Wij ondersteunen dit’, aldus een betrokken vakbondbons. De actie van de douane 6 juli op Schiphol gaat vooralsnog wel gewoon door.

Na een hardvochtig bezuinigingsbeleid in de eerste helft van de zittingsperiode, deelt Rutte 2 nu uit. De ambtenaren vangen wat extra’s en het heerlijk avondje valt dit jaar ook al vroeg: op de derde dinsdag van september. Op Prinsjesdag geeft het kabinet aan sommige groepen Nederlanders namelijk 5 miljard euro terug (andere groepen krijgen overigens niets).

Je zou je bijna afvragen of de bezuinigingen de laatste jaren eigenlijk wel nodig waren. De verkiezingscampagne voor 2017 lijkt begonnen.

(Bron: Het Parool)

6 Reacties op Mega-akkoord voor ambtenaren op komst, mede op kosten van pensioenfonds

 1. jos van veen // 5 juli 2015 om 13:19 // Beantwoorden

  ja. deze smeerlapperij is al eens eerder uitgehaald.Toen verdwenen er ook tientallen miljarden uit de pensioenkas(Ruding)
  De overheid als werkgever doet gewoon een greep in de spaarpot van van zijn werknemers en beschouwen derhalve het ABP als hun extra portemonnee.
  De arrogantie ten top.. VVD eigen

  De bezuinigingen zijn niets anders dan een bonje ten bate van neoliberalisering/privatisering van de markt en om het neoliberale denken en in te drammen..(hetgeen aardig gelukt is)De mens is een wolf voor de ander geworden, het fascisme gloort en we beleven er plezier aan anderen de les te lezen en superieur te doen met onze kinky mentaliteit..
  Sociale cohesie op de tocht..het barst van de asociale neoliberale partijen…we kiezen ze steeds weer…Nederlandse bevolking is ver heen…
  Niet voor niets een burgerforum voor democratie..Niet de overheid maar de mensen zelf moeten bepalen wat er met NL gebeurt.

  Neoliberale partijen vertegenwoordigen geen volk meer ..ie melken het volk uit ten gunste van eigen carriere, EU en euro, of partij-inteelt.
  Geen referenda, zeker geen bindende correctieve referenda..wat babbelaar Pechthold ook beweert..Zijn partij is neoliberaal.(net als CDA,VVD, PvdA,GL,CU,SGP (en D66 maakt de 7 dwergen compleet))

  Zelfs de bonden zijn enthousiast om de samenhang tussen bevolkingsgroepen te ondermijnen..De jacht naar geld is groter dan de samenhang in de samenleving
  4,6 jaar op de nullijn.. Gepensioneerden nagenoeg een decennium, en straks vangt 4,6 jaar dubbel..teruggaaf en 3,6 loonsverhoging en kan gepensioneerd weer fluiten en wat extra jaren wachten.(alles wat dood gaat is mooi meegenomen in deze verziekende maatschappij)

  Gepensioneerden werden al gedupeerd door smeerlap Kamp met zijn 2% rekenrente die -heel opvallend- nu geen enkele bezwaar maakt
  VVD/neoliberaal is een heel onbetrouwbaar gangsterzooitje wat geld, macht en vertoon betreft..

  Meevallers en dan mogelijk geld terug? Dat geloof je toch zeker niet..
  Neoliberaal die in eigen uitgaven gaat snijden? Mooi niet…zien we nooit weer terug.Hun spilzucht is niet te stillen
  Straks komen nog meer VVD bewindslieden met bizarre gedachten..Gestoord volk en openbare diefstal

  Gepensioneerden worden weer de dupe..zij minder en anderen meer terwijl die anderen er nog niet eens volledig voor gespaard hebben
  Neoliberaal heeft de pest aan van pensioenafhankelijke ouderen..
  Past niet in hun eugenetische visie

  Ja, je kiest er natuurlijk zelf voor om oud te worden en geen dienaar meer van de geld, macht en vertoon te zijn door zo snel mogelijk geld te brengen naar het orakel van Brussel..

  De VVD probeert nu zijn electoraat te kopen en wellicht Dijsselbloem in de lift te zetten voor dictatuur..
  Moeten we zien te voorkomen mensen.geen van de twee hun zin.

  • Jos, het was Lubbers die begin `90 tot over z`n ellebogen in de ABP kas zat voor 30 miljard, wat ik mezelf afvraag is hoe de dekkingsgraad met 1% verhoogt kan worden dat zou dan bij andere pensioenfondsen ook moeten kunnen.

   ***Het kabinet ziet geen probleem. Het gaat er namelijk van uit dat er nog meer meevallers volgen de komende periode. Daarmee kan de pensioenpot weer worden aangevuld.***

   Net als de AOW pot …
   AOW wel ontvangen maar voor ander dingen gebruikt

   Kijk even naar de volgende link.
   Het is een officieel Kamerstuk van 16 mei 2001 over de financiele verantwoording van het AOW Spaarfonds over het jaar 2000. Ondertekend door de toenmalige minister van Sociale Zaken Willem Vermeend en toenmalige minister van Financiën Gerrit Zalm.

   https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/

   Je ziet dat er destijds al 15 miljard gulden in de pot zou moeten zitten. Dit spaarfonds heeft bestaan tot 2013 en zou dan opgelopen zijn tot 45 miljard euro. Ja je leest het goed: vijfenveertig miljard euro !

   Dit spaarfonds was bedoeld om de vergrijzing op te vangen tussen 2020 en 2040.

   Alleen er was één vervelende maar. Het geld is al die jaren ergens anders aan besteed. Terwijl toch al die jaren het geld op papier opzij gezet werd, de ministers van Sociale Zaken en Financiën hun handtekening eronder hebben gezet, de Rekenkamer het zelfs accordeerde en de 2e en 1e Kamer het allemaal liet gebeuren.

   Geen hond had in de gaten dat de boel ordinair geflest werd en er feitelijk keiharde diefstal plaats vond. Zelfs toen in al in 2000 sommige economen constateerden dat er iets niet klopte en er zelfs een officieel rapport verscheen door een speciale commissie, deed men net alsof er niets aan de hand was. In 2013 is de 2e Kamer, op voorspraak van de toenmalige fractievoorzitter van de VVD Stef Blok (onze huidige dak-pannen-minister), unaniem akkoord gegaan dat het AOW Spaarfonds maar opgeheven moet worden, omdat er toch geen geld in zit.

   Kortom: er was wel degelijk een potje en werd ieder jaar vrolijk lachend leeggeroofd.

   En al wat bozer Jos, let op het gaat over de 1000 Euro van Rutte….

   http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/16004_de_1000_netto_van_rutte_niet_voor_hardwerkende_minimumloner/

   Het is niet te geloven hoe we belazerd worden.

 2. Commentaar spreekt voor zich.
  Idd neo liberaal beleid.
  Helaas.
  Waar blijft de anti bankierspartij.

 3. De zoveelste greep uit de pensioenpot dus!Werken tot 67,straks tot 70 en als je dan het lef hebt om nog niet dood neer te vallen krijg je van je allerlaatste geld de pil van Drion!Ze hebben het mooi voor elkaar!

 4. bert [maathuis] // 6 juli 2015 om 01:59 // Beantwoorden

  Een antibankierspartij? Werken tot je 70e of je 75e?
  Het lijkt me realistischer om te stellen dat we NÚ een volkstribunaal moeten laten aantreden.
  Namen? Kok, Zal’m, Bos, Lubbers, Jorritsma, Balkenende, Blok, Linschoten, (Jack) de Vries, …… Ja, hoe velen meer.
  http://terragermania.com/2015/07/03/1-bald-werdet-ihr-politaffen-rennen-wie-die-volkswut-auf-sie-aufgebaut-wird/

 5. (ABP)gepensioneerden koopkrachtverlies van 12-15%, 8 jaar geen indexatie enz. Te lage dekkingsgraad?! Maar niet te laag om een substantiële bijdrage te leveren aan dit Mega akkoord? Pas bij een dekkings-graad >136% kan volledig geïndexeerd worden. Staat nu op 100%, dat wordt nog even de adem inhouden. Dan is het probleem sowieso opgelost!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.