Asscher: ‘We gaan wel degelijk de belastingen hervormen’

‘De btw-verhoging gaan we niet doen. Maar we gaan wel degelijk de belasting hervormen. Dat is nodig om banen te creëren. We moeten daar deze zomer over praten’, aldus vice-premier Lodewijk Asscher in De Telegraaf. Hij ziet kennelijk wel een oplossing voor de ideologische kloof tussen zijn PvdA en de VVD, die juist bij het item belastingen onoverbrugbaar bleek. ‘We moeten die belastingherziening doorzetten’.

Omdat de regeringspartijen er samen niet uitkwamen, werd de oppositie eind juni gevraagd om in het geheim mee te helpen de knopen door te hakken over het nieuwe belastingstelsel. Maar begin juli was het al einde verhaal. De grootste voorstander van hervormingen, D66-leider Pechtold geloofde er niet meer in. Hij vond het kabinet te weinig ambitieus met hun ‘platte lastenverlichtingspakketje’.

Minister van Sociale Zaken en vice-premier Lodewijk Asscher, de informele partijleider van de PvdA, lijkt zich nu in De Telegraaf naast Pechtold op te stellen. Net als de D66-leider wijst Asscher er op dat een hervorming nodig is om meer banen te creëren. Asscher: ‘Er is nog veel te weinig werk’.

Asscher baalt van de peilingen waarin zijn partij op slechts 9 zetels staat: ‘Ik ben er doodziek van’. Hij prijst echter wel zijn partijleider Samsom die ‘met een onvoorstelbare passie dit werk doet. Creatief, oplossingsgericht. Onderschat hem niet. Hij heeft een onvoorstelbare veerkracht en energie’.

Asscher adviseert tijdens het interview meerdere malen partijleider Samsom vooral niet te onderschatten. ‘Nederlanders willen ook leiders die, als ze een keer een tikje krijgen, niet huilend in de hoek gaan zitten’. Want dat zou Samsom zijn: een leider die een tikje kreeg en niet ging huilen. En die leider willen we best wel, weet Asscher beter dan de peilingen.

Volgens de vice-premier heeft Nederland behoefte aan een partij als de PvdA. ‘Realistisch, met oog voor het sociale. maar we moeten laten zien dat we die steun en vertrouwen verdienen’. Bovendien worden Jeroen Dijsselbloem en de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam volgens hem erg gewaardeerd. Dus dat wijst toch op steun voor de sociaaldemocraten, denkt Asscher.

‘Peilingen zitten er nog wel eens naast’, stelt de zonnige PvdA’er. ‘De kiezer gaat in 2017 weer naar de stembus. En dan staat iedere partij weer op nul zetels. En dan moet je aan het einde kijken wie er de grootste is’. De kiezer kan verrassen, wil hij maar zeggen.

Onderschat Samsom niet, waarschuwt Asscher meerdere malen. Om er vervolgens op te wijzen dat peilingen er naast zitten en kiezers het allemaal niet goed zien. Nederlanders kunnen zelfs geen onderscheid maken tussen een goede burgemeester en een minister. Waardering voor Aboutaleb en Van der Laan is voor de kiezer hetzelfde als waardering voor de PvdA in dit kabinet, veronderstelt Asscher. Wie onderschat nou wie?

(Bron: De Telegraaf)

4 Reacties op Asscher: ‘We gaan wel degelijk de belastingen hervormen’

 1. jos van veen // 4 juli 2015 om 15:21 // Beantwoorden

  laat ik het nou net denken…”zie ik het allemaal wel goed..”?
  Volgns Asscher nit, volgens hem zoen 10miljoen mensne het verkeerd!! Tjonge.. dat is een heel sterke verklaring//geen wonder dat de PvdAg een mensen ergens bij wil betrekken maar liever alles in achterkamertjes doet ( behalve Plasterk dan)binnen eiegen kring, want mensne zien het niet, die zien niet wat transparantie is en dan begrijpen ze het verkeerd.
  tegenstanders zijn dus niet begrijpende mensen die je niet moetraadplegen..geen erferenda of volksinspraak, gewoon doorgaan en doen alsof je neus bleodt..nou, dat leverde dus 9 zeltels op maar dit oigt gewoon aan ongebgrip//
  Over arrogantie en dédain gesporken ..deze feestmajoor en foute onderzoek brenger ziet het natuurlijk allemaal wel goed.En anders laat hij weer ene onderzoek doen waaruit blijkt dat hij de waarheid preekt…Asscher is een waarheidmaker en eyeopener met malafide op maat gesneden onderzoeken..echt een bron van inspiratie voor zinloze argumentaties.

  Nederlanders en vooral Nederlandse Turken zijn racisten , antisemieten,intolerante discriminanten…hij weet geen ander liedje en valt in herhaling (met zijn Gutmenchliedjes..)
  Gewoon omdat 90% van Nederlanders dit niet goed ziet en niet kan begrijpen..spuit-oetbabbelaar is weer in actie
  En hoe komt dat? Dat komt door de PVV…
  Alles goed met je Asscher..?

 2. jos van veen // 4 juli 2015 om 16:07 // Beantwoorden

  heeft hij nou echt niet door dat verminderen van belasting voor werkgevrs NIET automatisch leidt tot atbeidsplaatsen>>/ Hte lijkt er op van niet.

  Dat zul je dan onder de formule moeten doen dat verlichting van belasting betekent vergroting van het aantal arbeidsplaatsen. Zo niet, dan geen verlichting..
  Het ene is conditioneel voor het andere..

  Anders is het gewoon en subsidie extra en en onzinverhaal zoals vele..

  Asscher heeft nog 100 miljoen van de 650 miljoen om kapot te gooien aan meer arbeidsplaatsen..de eerste 550 miljoen baarde nog geen muisje..niet goed, geld toch kwijt

 3. bert [maathuis] // 4 juli 2015 om 16:55 // Beantwoorden

  Het is natuurlijk geen onderschatten, waar Asscher mee bezig is. Hij drukt slechts zijn eigen ANGST uit.

  Er ís nauwelijks een kloof tussen de principes van VVD en PvdA.

  PvdA staat voor: Partij van de Arbeid.

  Terwijl het zou móeten zijn: Partij voor de Árbeiders.

  Maar dat is de PvdA dus in het geheel niet. Die is voor árbeid! Inkomstenbelasting! Precies als de VVD. Je [moet je] moe werken, zodat je geen tijd en energie over hebt om jouw ZELF te ontwikkelen. Want dan kom je in opstand!!!

 4. Dus.. Herzieningen zoals Brussel ze voorschrijft.
  Alles voor de zogenaamde banencreators.
  De lage lonen utopie van de brussels en europese instituties.
  Dus.. lagere belastingen betekend geen hoger netto loon. Maar een lager loon en hoge lasten en afhankelijk waar je woont ( in welke gemeente)
  Wat een toneelspel.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.