Huurprijs voor krakkemikkige sociale huurwoning over een jaar wellicht omlaag

Minister Blok van Wonen (VVD) wil de huurprijzen van sociale huurwoningen vanaf 2016 anders berekenen. Niet het inkomen van de huurder, maar de kwaliteit van de woning wordt bepalend voor de huurprijs. Huurders die nu weinig betalen voor een goede woning (volgens het huidige puntensysteem), krijgen vanaf 1 juli 2016 maximaal 2,5 procent huurverhoging (plus inflatie), terwijl mensen die nu veel betalen voor een klein krakkemikkig flatje, hun huurprijs wellicht zien dalen. Blok wil de extra verhoging voor de hogere inkomens (boven 38.000) wél handhaven.

In een brief aan de Tweede Kamer laat Blok weten dat hij voor volgend jaar de zogenaamde huursombenadering als basis neemt voor de berekening van de huurverhogingen. Hij volgt daarmee grotendeels het ‘sociaal huurakkoord‘ dat de huurdersclub Woonbond en de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes onlangs met elkaar sloten.

De verhuurder mag van Blok de huur voor goede woningen met een relatief lage huur maximaal met 2,5 procent (plus inflatie) per jaar verhogen. Voor de andere huurders geldt een verhoging van 1 procent bovenop de inflatie. De kwaliteit van de woning wordt bepaald door het huidige puntenstelsel.

Doordat de huren over de laatste tientallen jaren weinig stegen (althans tot 2012), betalen huurders die ergens al dertig of veertig jaar wonen -ouderen- nu vaak een heel lage huur. Vertrekken die langzittende huurders, dan verhoogt de woningcorporatie de huurprijs vaak in één klap met honderden euro’s. Jongere huurders betalen daardoor soms honderden euro’s meer dan hun oudere buren. Blok wil daar iets aan doen.

Voor de huurders met een inkomen boven de 38.000 euro, verandert er vrijwel niets. Die betalen ook vanaf 1 juli 2016 elk jaar 4 procent verhoging, bovenop de inflatie. Blok wil namelijk alleen voor die groep het inkomensprincipe handhaven. Al zal het inkomen voortaan niet meer jaarlijks, maar één keer in de vijf jaar worden gecheckt.

Ten slotte maakt de liberaal Blok ook nog een uitzondering voor particuliere verhuurders van sociale huurwoningen. Zijn huursombenadering geldt straks alleen voor de corporaties.

Blok omarmt kennelijk het huurakkoord dat een huurdersbond met de koepel van woningcorporaties sloot. Vooral de jongere krotbewoner met een laag inkomen profiteert. De langzittende huurder in een goed huis, vaak een oudere, gaat er een klein beetje op achteruit. Met een inkomen tot 38.000 euro betalen zij straks geen 1,5 procent (zoals nu) bovenop de inflatie, maar 2,5 procent. Om de huurprijs met hun jongere buren een beetje gelijk te trekken. En dat is best redelijk.

Wanneer ook de jaarlijkse 4 procent verhoging voor de ‘hogere’ inkomens verdwijnt, zijn we helemaal tevreden.

(Bron: de Volkskrant: nieuwsartikel en analyse)

12 Reacties op Huurprijs voor krakkemikkige sociale huurwoning over een jaar wellicht omlaag

 1. jos van veen // 3 juli 2015 om 17:24 // Beantwoorden

  welke neoliberaal heeft uitgevonden dat de huren de afgelopen 10 jaar bijna niet gestegen zijn??
  Wat een foute kletskoek is dat..

  En gladjakker BLOK is natuurlijk een antisociaal apart..tijd voor over de schutting, het diepe majem in met een blok beton voor zijn kop.

 2. Tevreden?Nou,ik niet!32 jaar geleden huurde ik mijn huis,in een nette,rustige buurt,voor 168 gulden!Nu betaal ik voor datzelfde huis 700 euro,met als bonus een moskee om de hoek,waardoor de hele wijk inmiddels “aangepaste”bewoners telt,op een handvol Nederlanders na!Hoe vaak heb ik in principe dit huis al betaald???

 3. In de drieendertig jaar dat ik hier woon heb ik deze flat al dik en dubbel afbetaald. Maar als ik een maand niet betaal moet ik eruit. Heel anders dan eigenaren, (zoals Blok) die na dertig jaar hun woning vrij hebben en als ze vertrekken een zak met geld meenemen. Opknappen heb ik grotendeels zelf gedaan, daar kan ik dan straks ook nog een hogere huur voor betalen. Ik ben hoe dan ook de pineut, het is meer huur betalen of verhuizen, het kost dus hoe dan ook veel geld.
  Hoeveel moet er weer naar Griekenland? Dit kabinet laat ons de laatste tijd steeds vaker weten dat het zo goed gaat met onze economie, nou, ik merk er helemaal niks van. Zal wel weer voor de VVD zijn. Wat moet grouwens een VVD’er op Volkshuisvestiing, die weet helemaal niet wat het is te moeten huren omdat je niet kunt kopen.

 4. bert [maathuis] // 3 juli 2015 om 23:55 // Beantwoorden

  Precies, Yvonne!

  Voor hoeveel mensen is de huur, zelfs wanneer er sprake is van huurtoeslag, wel niet een té groot deel van hun inkomen.
  Ik woon in een rijtje van 4 huurwoningen. Als énige Nederlander-van-geboorte. En dát in Twente.

  Door mijn huur”baas” ben ik al eens bedonderd. Onterecht opgelegde huurverhoging. Middels de landelijke huurcommissie kreeg ik onmiddellijk gelijk. Het teveel betaalde terug ontvangen en een aantal keren excuus van de directeur. Echter, ± 180 huurders betalen nu (mijn bezwaar dateert al weer van zo’n 3 à 4 jaar terug) nog steeds teveel, hoewel de directeur mij persoonlijk beloofde dat al deze huurders een excuusbrief zouden ontvangen + de teveel betaalde huur terug zouden ontvangen. Niets van waargemaakt dus!!! Maar zélf wel met ± 10.000 euro per maand door het leven. Hoe absurd is het!
  En hoeveel “verdient” die meneer Blok wel niet? Nu ja, een andere minister zou hetzelfde gedrag ten toon spreiden.

  Hoogste tijd voor “deniesa”, de nieuwe samenleving.
  Kijk eens wat Willem zegt:
  https://www.youtube.com/watch?v=wSbk2cI3ONc (19.35-22.00)!

  Hoopgevend toch? Alles wat in de doofpot zit, zal belicht gaan worden! De “strijd” zal zich verhevigen. Uiteindelijk gebeurt wat de meeste mensen (de massa) willen: rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid!

 5. Huren omhoog, BTW omhoog, zorgverzekering omhoog energiebelasting omhoog, …….. Lonen omlaag…
  Blijft over…vrij weinig.

 6. Bas van Stapelberg // 4 juli 2015 om 17:34 // Beantwoorden

  Hele foute man deze neoliberaal Blok.

 7. Woning van 1936, woonachtig sinds 1974, huur ( toen )Hfl. 68,00 nu ca. Hfl. 937,20, hoezo nauwelijks verhoogd?! Hogere huurprijzen zijn gedeeltelijk geïnvesteerd in woningverbetering etc. Als straf voor onze bijdragen aan de verbetering worden we nu extra belast. We financieren onze eigen sigaar uit eigen doos. Dat kan alleen een doortrapte neo liberaal als Blok bedenken.

 8. Onthouden: verhuurders zijn en blijven ZELFVERRIJKERS.
  Volgende info alleen voor HUURDERS.!!
  http://fubar.mobi/2015/02/05/10718/comment-page-2/#comment-17168
  (maar ik denk niet dat ik ‘t ooit beleef dat alle huurders
  in dit land in de gordijnen vliegen..)

 9. Zolang de heer Blok een huur van 790,- (incl. service) per maand “scheefwonen” vindt, komen er binnenkort nog meer mensen voor de voedselbank in aanmerking. Want, de scheefwoongrens van 43.000,- is echt niet hoog hoor, iedereen moet tegenwoordig met zijn tweeën werken, zit je snel aan dit bedrag. Maar waarom moeten we met zijn tweeën werken dan? Omdat de kosten zo hoog zijn voor nu en helemaal voor de toekomst als je ouder bent (65 of zo) Als een “koper” het kan redden voor 500,- waarom is 790,- dan scheefwonen, dan betaal je gewoon de reële prijs voor een flatwoning met marktwaarde van 120.000,- Of niet dan?

 10. Huren omlaag, nou echt niet, alleen voor een kartonnen doos denk ik. De huren van heeeeel veel woningen gaan eerder omhoog dan naar beneden hoor, dit door het nieuwe puntenstelsel. Hiermee kunnen de corporaties een hogere eindhuur vragen. De meeste woningen gaan met dit systeem namelijk in punten omhoog, met als gevolg hiervan de hogere eindhuur. Let maar eens op, reken je puntenaantal maar eens alvast uit, je zult schrikken.

 11. Blok woont scheef in een te goedkope koopvilla!

 12. De oplossing volgens Blok: meer ‘middeldure’ huurwoningen. Dit zijn huren van 700 euro tot 1000 euro. Hoezo is dat ‘middelduur’? Dat is toch niet te betalen voor iemand met een modaal inkomen?
  Die Blok is net als al die andere VVD’ers een corrupte leugenaar die er alleen maar zit voor z’n vastgoedvriendjes. Geen wonder dat al meer dan de helft van die partij wegens wanpraktijken de laan is uitgestuurd.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.