Nederlandse inlichtingendiensten luisteren ook minister Plasterk af

Luisteren de Nederlandse inlichtingendiensten minister Plasterk van Binnenlandse Zaken af? ‘Ja. Ik heb wel een beveiligde telefoon, maar als het even kan, spreek ik mensen onder vier ogen. Ik let vooral op bij zaken die over de AIVD zelf gaan, staatsgeheimen en benoemingen van personen’, aldus de minister tegen het AD. Donderdag 2 juli presenteerde Plasterk zijn nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV).

De wet geeft meer bevoegdheden aan de diensten zodat die meer mogen aftappen, ook van de kabel. Ze kunnen dan grote hoeveelheden data onderscheppen van gewone mobiele telefonie, apps, sociale media en e-mail, want die lopen grotendeels via de kabel. Eerder was dat ook al mogelijk, maar dan moest men zich beperken tot specifieke personen of organisaties. Dat hoeft niet meer.

Volgens Plasterk is de wet geen bedreiging voor de privacy. Hij wijst er op dat het toezicht ook wordt verscherpt. De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) ‘zit overal bovenop, ook op eigen initiatief, en is heel streng’.

In het AD zegt Plasterk: ‘Vanuit het ministerie is de aansturing verbeterd’. ‘Ik heb de beschikking over een groep mensen die, los van de geheime dienst, voor mij kijkt naar voorstellen van de AIVD. Ze adviseren mij daarover. En ook de Tweede Kamer controleert, via de ‘commisie-stiekem’ waar de fractievoorzitters inzitten. En de CTIVD ziet alles, die mag overal bij’.

In NRC Handelsblad zei hoogleraar Technologie en Samenleving Dennis Broeders onlangs dat het ‘niet evident goed komt’ wanneer de Commissie-Stiekem in de huidige vorm doorgaat. De fractievoorzitters ‘zijn slimme mensen met volle agenda’s’, zei hij. In het roerige 2014 kwam het gezelschap slechts achttien keer bijeen, in 2013 zes keer. En volgens Broeders gingen die besprekingen over andere onderwerpen dan over het aftappen van data. Zo werd gesproken over de uitspraken van minister Plasterk over de NSA; de MH17; de opkomst van IS en de zogenaamde Syrië-gangers. Over de bescherming van de privacy van burgers werd niet gesproken.

(Bronnen: ADNRC Handelsblad)

1 Reactie op Nederlandse inlichtingendiensten luisteren ook minister Plasterk af

  1. Ja ja.. weer een “mooi” experiment in nl. Land van de onbegrensde experimenten.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.