Kabinet is uitgeregeerd en komt in rustiger vaarwater, of toch niet?

Na de sisser waarop de schertsvertoning rond de belastinghervormingen afliep, lijkt Rutte 2 nu wel klaar. Alle maatregelen uit het regeerakkoord zijn uitgevoerd. Volgens vriend en vijand een prestatie. Dat het kabinet nog grote dossiers aanpakt lijkt onwaarschijnlijk. Maar dat zet de oppositie beslist niet buiten spel.

De discussies over vrije artsenkeuze, bed-bad-brood, belastinghervormingen wezen uit dat PvdA en VVD alleen kunnen regeren wanneer er vooraf strakke afspraken zijn gemaakt in het regeerakkoord. Anders vliegen ze elkaar in de haren.

Over de belastinghervormingen wist het kabinet handig het beeld dat op te roepen dat D66 brak met de overleggen. Onzin natuurlijk. VVD en PvdA kwamen er zelf gewoon niet uit en legden daarom de lastigste puzzels op het bordje van de oppositie. En die bedankte, terecht.

De oppositie is, zo vlak voor het zomerreces, de wapens uit handen geslagen. Het kabinet lijkt geen grote ambitieuze klussen meer op te pakken, waardoor het ook onkwetsbaar lijkt. Wie niets doet, maakt namelijk ook geen fouten. Of valt het met die onkwetsbaarheid wel mee?

Volgens de Volkskrant is het ideologische verschil tussen PvdA en VVD ‘de achilleshiel van dit kabinet’ waarvan de oppositie gebruik kan maken. Er zijn inderdaad wel een paar onderwerpen waar de twee ideologische tegenstanders samen niet uit zullen komen.

Denk aan de vergroening, bijvoorbeeld door stimulering van duurzame energie. D66, GroenLinks en ChristenUnie willen dat, en de VVD niet. De PvdA van voormalig Greenpeace-actievoerder Samsom wil eigenlijk ook vergroenen, maar zit aan de liberalen vast. Met de naderende verkiezingen, zou dat best wel eens een vuurtje kunnen worden, waar de oppositie graag wat olie op gooit.

Een andere mogelijke splijtzwam zou een lagere belasting voor kleine spaarders zijn. Een echt PvdA-punt. CDA en D66 willen af van het plan omdat het hopeloos complex zou worden. De PvdA vindt het echter heel belangrijk en wil niets van afzien weten. De liberalen willen eigenlijk ook van het voorstel af, maar houden zich toch aan hun deal met de PvdA. Nog wel.

Bovendien kan een kabinet dat is uitgeregeerd juist over een kleine bananenschil uitglijden. Dat overkwam in 1989 het kabinet Lubbers II. Die coalitie had destijds haar ambitieuze agenda uitgevoerd. CDA en VVD waren klaar, met regeren en met elkaar. Het kabinet viel in het derde jaar op zoiets onbenulligs als het reiskostenforfait.

(Bron: de Volkskrant)

3 Reacties op Kabinet is uitgeregeerd en komt in rustiger vaarwater, of toch niet?

 1. jos van veen // 2 juli 2015 om 00:35 // Beantwoorden

  uitgeregeerd…tja..wat is uit en wat was regeren…
  Een hele natie erin luizen is de staatsschuld mega omhoog jagen door pretentieuze misfits lijkt me ook niet iets geweldigs
  Ga zo maar door..het aantal mensen is fors toegenomen, de ongelijkheid is fors toegenomen, de werkgelegenheid is knap verknoeid. de economie gaat echt niet zo geweldig..het kabinet is wel erg uithuizig geworden en verspild massa’s geld..en zo is de waslijst nog lang niet af.
  EDe ellende komt uit Afrika en het Oosten..honderduizenden staan te wachten in Afrika met een hoge score van nepvluchtelingen en miljoenen zitten knel in het Oosten-echte vluchtelingen..
  Door onze ongenunanceerde instelling verdringen de nepvluchtelingen de echte vluchtelingen..gaat een knelpunt vormen en dat wordt herrie.

  Nepvluchtelingen laten zich niet plaatsen..die smeren hem meteen weer naar een rijker land met meer voorzieningen..foute boel.

  Er zal triage moeten plaatsvinden op de Midd. Zee vlak voor de kust van Libië zodat de afgewezen mensen meteen teruggezet kunnen worden (sommige zijn er al voor de derde keer…afgewezen, terug en meteen weer instappen…Daar zal een eind aan moeten komen.
  We ondervangen echt hun teveel aan bizarre keuzes..let wel..ZIJ stappen in en daar zijn WIJ niet verantwoordelijk voor..hun keus om ergens anders gepamperd te worden..en in hun thuisland niks te investeren
  Krijg je geen ontwikkelingshulp dan ga je het gewoon halen als ongenode gast.

  Dat wordt dus nog wat..vooral de PvdA heeft echt verstand nodig ipv van ophitsende idioten.
  Dat kon wel eens een breekpunt worden..zit er dik in.
  of het Asscher lukt zijn afleidende onzin nog verder te kunnen opblazen is iets wat ik me afvraag
  het eindeloos drammen op antisemitisme, anderen aanwijzen als daders en Joden zelf buiten schot houden..enfin..we kennen het allemaal ..zijn fetisjisme
  Het eindeloze verhaal over holocaust dat de indruk moet geven dat WO2 alleen maat holocaust was, het gezeur van inflexibele cijfer en ideologie fetisj mannetje..oerconservatief en vol regels, geboden en verboden voor anderen met zichzelf als bepalende factor voor anderen..de reliklunzen en bijbeltekstbedrijvers/of koranquoters van hetzelfde soort..er is maar 1 gelijk- de hunne- en geen ander.( dit kabinet heeft dezelfde instelling..knotsgek met Pechthold als hofnar)
  wel, en als je dan kritiek hebt op de vuilnis die naar jou komt vanuit al die groeperingen dan ben je intolerant en moet je je mond houden

  Dus houdt iedereen zijn mond maar dicht wat dan politiek weer wordt veetaald als schuldgevoel..

  En op dat niveau- ad hominem, wellis/nietes,schande en schaamte . belediging en ongeinteresseerdheid met zoveel mogelijk communicatie op betrekkingsniveau , gaan de spelletejs verder.Je krijgt je dagen zo wel vol..
  Asscher deugt niet, en Pechthold is een ouwehoer,blok is absoluut ongeschikt, etc etc

  Dat alles zal verwijzen naar doodtij..
  Tijd om aangespelde troep op te ruimen

 2. bert [maathuis] // 2 juli 2015 om 18:50 // Beantwoorden

  Belasting betalen.

  Hier een kort verhaal (video) over belasting innen en gelijkertijd over afpersing;

  https://haunebu7.wordpress.com/2015/07/02/ich-darf-dich-ausrauben-larken-rose-4/

 3. De Regering zit al sinds Rutte 1 al in rustiger vaarwater.
  Verworden tot een uitvoerorgaan van totalitair neo liberaal brussel en de “instituties”. Beetje hobbyen, vergaderen etc. Hoe anders kan er een minister president zonder visie zitten.
  PGB ellende. Zorgstelsel geprivatiseerd, pensioenen gekort.
  Allen voor de banken.
  Niet het bankstelsel de beurzen etc, de bron van alle ellende wordt hervormd. NEE, de gevolgen moeten door de bevolking worden betaald.
  Dat heet dan regeren.Hoog en droog en immuun voor rechtsvervolging.
  Wegens de keuze voor de EURO..
  Technocraten. De huidige concentratie van macht.
  Alles is economie en economie is alles. De excuus truus van de Eeuw.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.