‘Samsoms politieke carrière bevindt zich in lange donkere tunnel’

‘Samsoms politieke carrière bevindt zich in een lange donkere tunnel, waar aan het einde het vage schijnsel lonkt van een groen pictogram. Dat zal hij herkennen, want de afbeelding betekent: uitgang’, aldus politiek commentator Paul Jansen in De Telegraaf. Geen gekke conclusie wanneer je naar de laatste peiling kijkt. De kiezer zou de PvdA nu slechts negen zetels gunnen. En dat is best opmerkelijk, gezien de oplevende economie. In tegenstelling tot de VVD profiteert de PvdA er niet van.

Jansen: ‘Voor de PvdA zijn de druiven zuur’. De partij maakte in moeilijke tijden vuile handen, ‘maar wordt daarvoor niet beloond’.

Een verklaring voor de malaise bij de sociaaldemocraten is wellicht dat hun achterban weinig merkt van de economische jubelcijfers. De kwetsbare groepen en lagere middenklasse zijn per saldo financieel niet beter af na drie jaar Rutte 2. Integendeel.

De lastenverlichting van vijf miljard die Rutte 2 nu in het vooruitzicht stelt, is een doekje voor het bloeden. Hetzelfde kabinet verzwaarde de lasten eerder namelijk met circa twintig miljard. Daar krijgen de werkende Nederlanders nu vijf miljard van terug. De anderen worden niet gecompenseerd voor de hogere zorgkosten, lagere pensioenen, explosief gestegen huren en afgebouwde regelingen.

Van de lastenverlichting zal dus met name de VVD profiteren. En dat blijkt ook uit de laatste peiling. Daarin klimmen de liberalen inderdaad alweer op. Wie de zetelaantallen van VVD en PvdA met elkaar vergelijkt, kan zien dat beide nu verliezen. VVD zou 15 zetels kwijtraken, maar de PvdA maar liefst 29. En dat doet van auw bij Samsom en co.

Samsom dacht kennelijk dat kiezers wel weer terugkeren bij een economische meewind. Dat klopt, ze keren terug, naar de VVD. Bij de PvdA blijft het kwakkelen. Samsom maakte in 2012 een dure taxatiefout.

Volgens Jansen varieert de gemoedstoestand van de PvdA-leider tussen explosief en berustend. ‘Labiel, zou de conclusie kunnen zijn’. Wanneer de peilingen niet aantrekken en de PvdA bij de volgende verkiezingen daadwerkelijk in een diep ravijn stort, gaat Samsom definitief de geschiedenis in als de partijleider die zijn partij afbrak. Dat je van dat vooruitzicht labiel wordt, geloven we best.

(Bron: De Telegraaf)

6 Reacties op ‘Samsoms politieke carrière bevindt zich in lange donkere tunnel’

 1. Die nivelerings-feestbeesten verdienen niet beter!Op naar 1 zetel,voor de moeite!

 2. jos van veen // 30 juni 2015 om 16:03 // Beantwoorden

  Samsom is kapot gegaan aan mega zelfoverschatting, waanwijsheid en machtszucht.
  En ging als vanzelf bergafwaarts door voor neoliberaal machtsbeleid te kiezen, het volk te negeren,rare ideeen te volgen van nog vreemder PvdA types met grote bek en het volk vervolgens achter zich te laten en onlogisch,inconsistent bewind te voeren vanuit achterkamertjes.
  antidemocratisch en TEGEN referenda.
  Samsom werd een onbetrouwbare figuur met onbetrouwbare verhalen, rechtstreeks van de poppenspelende VVD.De partijideologie werd compleet verkwanseld en wat een tegenwicht zou moeten zijn van de VVD werd en is een dienaar van de neoliberalen..prut dus..

  Neoliberalen die met valse grootheid en spilzucht voor allurevergroting de staatsschuld in record tempo wist op te hogen naar een biljoen gulden (438 miljard euro en daar mee door blijft gaan, ondanks vrachten goud uit de States..

  Het volk heeft er geen barst aan gehad maar mag wel deze rekening gaan betalen..Lang leve de hobby’s en graaizucht van neoliberaal..geen declaratie is te gek..

  En dan het vooruitzicht naar VVD, CDA en D66…die gaan nog ene stukje verder en brengen ons naar Griekse toestanden als wij hen dara de kans voor geven..

  En daar zijn we dan ook nog eens stom genoeg voor..De nieuwe hobby’s staan alweer voor de deur..TTIP, CETA..in een EU die geen unie is en met een euro die niet unificeert alleen maar haalt en waar de rekening zich van gaan opstapelen om weer door het gewone volk betaald te worden..

  Tijd dat we uit de EU stappen..we krijgen er alleen maar ellende van die veroorzaakt worden door ongekozen gangstertypes..

  • Mee eens,maar meer dan de helft van dit hersenloze volk wil in de unie blijven.En als je vraagt waarom?Krijg je dit:moeten we weer wachten aan de grens;geld wisselen,stopt de handel,enzovoorts!Non-argumenten,dus!Vandaar ook:hersenloos!

 3. bert [maathuis] // 30 juni 2015 om 17:25 // Beantwoorden

  De VVD gaat hetzelfde meemaken als hetgeen de PvdA momenteel beleeft. Het betreft immers allemaal ego-belang.

  De PvdA heet immers niet voor niets Partij VAN de Arbeid; en niet: Partij VOOR de arbeiders. Duidelijk toch?!
  Moge het voor hem een zeer duidelijk signaal zijn om zich op zijn maatschappij- en levensvisie te herori

  Een paar jaar geleden (aanloop naar landelijke verkiezingen) schreeuwde (Wouter) Bos vanaf een sinaasappelkistje: “Wij willen werk, werk, werk, werk en nog eens werk. Ja, natuurlijk; dat brengt belastingcenten in het laatje en laat de werkende mens geen tijd over voor zichzelf; nóch voor zijn ontspanning, nóch voor zijn sociale contacten, en nóch [het ergste] voor zijn Zelfontplooiing en ZELFONTWIKKELING. (Die zelfontwikkeling wordt zelfs al zeer krachtig om zeep geholpen middels onze algemene scholing! https://www.youtube.com/watch?v=VXbsayf2ZmY#t=750) Inmiddels reeds zo goed als vanaf de geboorte (kindercrèches). (Via HBO-opleidingen – 4 jaar! – voor managers voor kindercrèches.)

  Leest men de aanhef van dit artikel, dan komt onvermijdelijk de vraag op of Samsom (Diederik) zijn politieke taak wilde/wil uitoefenen om daarmee de burgers te dienen (!), óf om een persoonlijke carrière na te streven (slechts egobelang). Duidelijk?
  Moge deze situatie voor hem een duidelijk signaal zijn om zich op zijn maatschappij- en levensvisie te heroriënteren. De burgers zijn met deze heroriëntatie inmiddels blijkbaar goed begonnen.

 4. Tja. Sociaal democraten en liberalen en centrum democraten hebben allen gekozen voor neo liberaal europa. Een lage lonen landen/unie utopie.
  Rondpompen van schulden vliegen afvangen etc etc etc.
  Een totalitair systeem.
  Daar kun je je niet meer uitlullen. Er blijft namelijk niets meer van (menselijke) waarde over (een verwijzing naar het rapport van waarde van den Pvda)
  Wellicht blijft er nog een plekje voor hem over over via Wim Kok als adviseur bij de chinese staatsbank.

 5. Uiteraard dan ook tegen een laag loon

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.