Finse premier wil proef met basisinkomen

Het zou het eerste staatsexperiment van een Europees land met het basisinkomen zijn. Finland denkt er serieus over na: een toelage voor iedereen. De nieuw aangetreden premier Juha Sipilä van de rechts-liberale Centrumpartij ziet het als een goed middel tegen armoede. De uitkering is er straks voor alle Finnen, ongeacht leeftijd of financiële situatie. Die lijken enthousiast: maar liefst 79 procent van de Finnen staat volgens peilingen achter het voorstel. Er is echter ook verzet. Met name van ambtenaren die hun baan dreigen te verliezen.

Het is nog geen gelopen race. Hoewel de premier het helemaal ziet zitten, hebben zijn twee coalitiepartners, de rechts populistische Partij voor de Finnen en de conservatieve Nationale Coalitiepartij, zich nog niet uitgesproken.

De Finse ambtenaren zijn niet blij en verzetten zich sterk. Ze krijgen daarbij steun van de machtige vakbonden en sociaaldemocraten. Die noemen het project ‘utopisch’ en vrezen dat mensen massaal hun baan gaan opzeggen. Er zou een ‘proletariaat’ ontstaan van lantefantende labbekakken. Ook zou er voortaan te weinig belastinggeld binnenkomen.

Er is inmiddels een levendige discussie losgebarsten over de hoogte van de Finse basisuitkering. De Groenen vinden 440 euro wel genoeg, een andere linkse partij noemt 620 euro, terwijl een columnist in de Helsinki Times denkt dat alleen een basisinkomen van 1166 euro armoede uitbant.

De rechts-liberale premier Sipilä is zo enthousiast omdat hij streeft naar een meer efficiente en kleinere overheid. Hij wil andere uitkeringen en toeslagen, zoals kinderbijslag en aow, inruilen voor het basisinkomen waardoor hij onder meer veel kosten op ambtenaren verwacht te kunnen besparen.

Intussen groeit de belangstelling voor het basisinkomen gestaag. In Nederland staat de toelage-zonder-tegenprestatie in de belangstelling van steeds meer gemeenten. Steden als Utrecht, Groningen en Tilburg willen experimenteren op kleine schaal. Zwitserland overweegt zelfs een referendum in 2016 over de invoering van een basisinkomen van maar liefst 2080 per maand.

Willen de Finnen straks de primeur, dan moeten ze dus opschieten.

(Bron: Het Parool)

4 Reacties op Finse premier wil proef met basisinkomen

 1. Als het armoede eindelijk uitbant,als het goed is voor het volk,en haalbaar:waarom niet?Minder belasting naar de staat vind ik alleen maar prachtig;ze hebben l=al te lang ongebreideld kunnen roven!En waarom steigeren die ambtenaren?Zij krijgen dan toch ook een basisinkomen en kunnen dat door te werken aanvullen!Die uitzonderings-posities voor ambtenaren moet maar eens op de schop!

 2. Exactly!!! Op de schop.. Weg met de ambtenaren arbeid. Iedereen naar bestaansminimum. En gelijk het bankenstelsel hervormen ( sstaatsbank)
  Beetje erbij werken tegen lage lonen. ( nog minder loonbelasting)
  Komen eindelijk de multinationals aan de beurt. ( En de rijken?)
  Of toch niet??
  De neo liberaal die in zijn eigen staart bijt..

 3. En allemaal naar zwitserland..

 4. armoede wordt alleen uitgeband als de totale geldketen wordt hervormd en geldcreatie in dienst van het volk als nutsvoorziening.
  Prima, basisinkomen , geindexeerd met inflatie.
  Dit inkomen wordt dan tegen een ratio van x% vermenigvuldigd door de (nuts) banken ( bijvoorbeeld 10% als liquiditeit houden en de rest uitlenen). De hoeveelheid geld vermeerderd dus de prijzen stijgen, inflatie. However.. lonen dalen, is immers niet nodig met een basisinkomen.. kostprijzen dus ook.. Dus logischerwijs eerst lagere prijzen voor produkten en diensten en hogere winsten?????
  Kunnen de multinationals stoppen met lanterfanten en labbekakken en weer personeel proberen te werven.
  Klinkt vooralsnog goed… Vrij verkeer van basisinkomen??
  Dus iedereen in europa hetzelfde basisinkomen.
  ECB aandeelhouders landen.. ieder land een staatsbank met voor ieder burger een verplicht rekeningnr. Geen cashgeld meer ( uitbannen zwart geld).. Blijven over regulering beurzen aandelen (na correctie markt, prijzen dalen immers en dus aandelen ook) Is wellicht ook een aanpak van de olicharchen. Die finnen toch..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.