Senatoren VVD, D66 en CDA overleggen over nieuw kabinet

Premier Rutte was begin juni duidelijk op de radio: een volgend kabinet is wat hem betreft geen minderheidskabinet. Ook VVD-fractieleider Halbe Zijlstra liet onlangs weten alleen nog in een coalitie te stappen die een meerderheid heeft in Tweede én Eerste Kamer. Het huidige periodieke gedoe met gedogende oppositiepartijen is de heren kennelijk niet bevallen. NRC Handelsblad berichtte zaterdag dat senatoren van VVD, D66 en CDA elkaar al opzoeken om de basis te leggen voor een nieuw kabinet.

Politiek commentator Tom Jan Meeus, hij bleek al menigmaal zeer goed ingelicht, meldt in zijn zaterdagse rubriek ‘Haagse Invloeden’ dat na drie jaar rommelen in Rutte 1 en 2, de conclusie aan het Binnenhof wel vaststaat: ‘de volgende coalitie wordt weer een gewone meerderheidscoalitie’. Volgens Meeus praten senatoren van VVD, CDA en D66 over een nieuw belastingstelsel. En om een basis te leggen voor een volgend kabinet.

Gezamelijk beschikken VVD, D66 en CDA echter niet over een meerderheid. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond telt die coalitie slechts 66 zetels (28 juni). Alleen met de ChristenUnie én SGP zou men precies 75 zetels scoren. Het zou een curieuze combi van liberalen met de zwaar christelijken worden. Nou ja, kennelijk wordt niets meer uitgesloten.

Sowieso wordt het straks erg lastig om een meerderheidskabinet te vormen, tenzij de peilingen er compleet naast zitten. En dat is – weten we inmiddels- ook heel goed mogelijk. Uitgaande van de laatste peiling zou over links de coalitie SP + GroenLinks + Dieren + CDA + D66 straks mogelijk zijn met 80 zetels.

Voor de sociaaldemocraten is het te hopen dat de meest actuele peiling geen realiteit wordt. De PvdA zou slechts negen zetels overhouden, vér achter de SP (23 zetels) en GroenLinks (13). Terwijl de Dierenpartij in de sociaaldemocratische nek begint te hijgen met vijf zetels.

(Bron: NRC Handelsblad)

4 Reacties op Senatoren VVD, D66 en CDA overleggen over nieuw kabinet

 1. jos van veen // 29 juni 2015 om 23:16 // Beantwoorden

  dan zou het zeer kordaat zijn als de nL bevolking elke neoliberale partij uitsluit om een driedubbel of vierdubbel eurofiel neoliberaal kabinet onmogelijk te maken en de eurofiel neoliberalen terug te dringen achter de zijlijn met slechts enkele zetels
  Dan daalt de staatsschuld, de verdeling va welvaart wordt gelijker, de economie gaat vooruit door krachtige verminderingen van “hervormingen”, daling en voorkomen van privatiseringen en verdere bureaucratisering,soberder overheidsbeleid en beperkingen aan geldsmijterij
  Ook een einde aan de standaard 6 miljard ongecontroleerde subsidies jaarlijks
  HRA aanpakken en binden aan maximaal bedrag, vennootschapsbelasting omhoog en drastische vermindering van neoliberale inbreng n meer publieke voorzieningen..komen we een stuk verder mee..

  Natuurlijk is dit wishful thinking, maar het zou kunnen als we dat als volk gewoon eens deden..alles is beter dan doorgaan met dit neoliberale eurofiele gedoe met hun antidemocratie en tegen elke volksinspraak omdat dat hun carriere en ego’s in de weg staat..
  De neoliberale van de eerste kamer zijn al in de schterkamertjes aan het smoezen..En waar zit Buma? Ja, hoor..daar zit het mannetje weer…ach jee..wat doen we onszelf ( en daarmee ook anderen..)toch steeds aan..?

  Dat trio of kwartet meteen over de schutting het majem in…

 2. Griekse toestanden in Nederland?
  Tja, belastinghervormingen worden in brusssel afgesproken.
  Het lijk zo net of ons kabinet daar nog een zegje in heeft.
  Toneelspel. Zoethoudertjes. Verhullen dat we zo in een totalitair EU systeem zitten. Landen democratie ondergeschikt aan Eurocratie.
  Heel liberaal, kunnen de landen politici vechten om de baantjes.
  Wie gaat het worden.

 3. De noodzakelijke wetgeving om de financiële sector te hervormen kunnen in het internationale recht worden geregeld.
  Daar is geen EU , centraliseren van de macht, voor nodig.
  Centraliseren, de bezuinigingspolitiek. De bezuinigingen zijn niets meer of minder dan de bankenschulden crisis af te wentelen op de burgers ( belastingen voor het individu) . Banken zijn private partijen met private eigenaars.
  Dus in wiens voordeel werkt de politiek. En wie wordt er nu met deze continue bail outs ( dankzij de verhullende politiek) eigenlijk geholpen. Toch niet de top 10% / top 1% superrijken/ aandeelhouders?
  Wie zijn de echte eigenaren van de geldpomp?
  De geldpomp, de artificiele euro/ dollar etc, is zo ontworpen dat deze altijd door moet pompen op basis van schuld met rente.
  Zonder nieuwe schulden geen aflossing van de rente.
  Door schulden wordt geld gecreerd en door schulden moet geld worden gecreerd.
  Het probleem zit hem in eigenaarschap van het GEHELE geldcreatieproces. Dat landen nu aandeelhouder zijn van de ECB maakt het systeem niet feillozer , rechtvaardiger of beschaafder.
  Het geldcreatieproces maakt van alles een economische waarde en maakt hierdoor eenieder afhankelijk van geld. Niet van elkaar, dus geen solidariteit.
  Geldcreatie zou in dienst moeten staan van het creëren van beschaving, levensstandaard. Bijvoorbeeld de Griekse beschaving en levensstandaard.
  Bezuinigingspoltiek heden ten dage is het ( zo verhullend als mogelijk) rondpompen van schulden om ze door de 90% van de bevolking te laten terugbetalen Een land is geen land meer maar een kosten of opbrengsten post. Helaas bij een onevenwichtige verdeling van machten en krachten ( de banken regelen het allemaal) een effectief massavernietigingswapen van cultuur, waarden en beschaving.
  De waan is geld, geld, geld , het individu laten vechten voor.. geld= overleven. Dat is geen politiek. Politiek is helaas verworden tot een uitvoerorgaan van het huidig scheefgegroeide kapitalisme. Ieder poging van herstel wordt gezien als communisme of hieraan verwant socialisme, populisme rechts links etc..
  Piketty heeft gelijk. Het IMF . OXFAM en ook in amerika worden stemmen luider.
  Terug naar humane politiek en kapitalisme voor iedereen.

 4. Ik denk dat een kabinet van Cda, Vvd, D66 aangevuld met Cu en of Sgp het beste zou zijn voor Nederland. Maar dit moet wel met een nieuwe minister president zijn. Ik denk dat de heer Buma (Cda) een kans verdient, terug naar het oud degelijk bestuur – een kabinet met een meerderheid in de eerste als de tweede kamer, dat heeft het land nodig! Mijn prognose voor de eerstvolgende tweede kamerverkiezingen : cda 26 zetels, vvd 24 zetels, d66 18 zetels, cu 6 zetels en sgp 3 zetels, sp 19 zetels, pvda 13 zetels, groen links 11 zetels, pvv 20 zetels, pvdd 5 zetels, 50+ 4 zetels en vnl 1 zetel.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.