‘Europa is een nerveus wrak, een instabiele actor’

‘In de afgelopen decennia is gekoerst op een permanente uitbreiding van de EU, met tegelijkertijd verdieping via de eurozone. Dat heeft van Europa een nerveus wrak gemaakt, een instabiele politieke actor’, waarschuwt cultuurhistoricus en PvdA-ideoloog René Cuperus in de Volkskrant. Nooit eerder liet een PvdA’er zich zo negatief over het Europese project uit. Ook vreest Cuperus het verdwijnen van de democratie. ‘Als we niet oppassen wordt economisch drama ook een democratisch drama’.

Cuperus, in 2009 nog op de lijst voor het Europarlement, ziet het helemaal misgaan. ‘De ramp die de stroomversnelling van de EU aan het veroorzaken is, valt bijna niet meer te overzien. Noord staat tegenover Zuid, Oost tegenover West. Alle onlangs gehouden verkiezingen waren een demonstratie van toenemende EU-weerzin: Engeland, Finland, Denemarken en Polen. Euroscepsis is het nieuwe normaal geworden.’

Europa is kennelijk te vaak niet in staat problemen op te lossen en zoekt de oplossing in een vlucht vooruit. Cuperus: ‘En dus komen, alsof hun neus bloedt, de presidenten Tusk, Juncker, Dijsselbloem, Draghi en Schulz doodleuk met een roadmap naar en Eurofederatie in 2025. Brussel verbergt niet dat men de democratie achter zich heeft gelaten’.

Volgens Cuperus is de roadmap, het rapport De voltooiing van Europa’s Economische en Monetaire Unie, totaal niet democratisch. ‘Sinds wanneer buigen wij ons voor dictaten van presidenten zonder democratisch mandaat? En wat doet zelfverklaard herr Europa Martin Schulz (voorzitter van het Europarlement, red.), in godsnaam bij de ondertekenaars? Het Europees Parlement moet controleren en kritiseren, niet presideren. En onze Jeroen Dijsselbloem? Waarom leent hij zich voor deze democratisce verdwijntruc?’

Voorspelling van Politalk: die voltooiing van Europa’s Economische en Monetaire Unie zal niet gaan. De EU krijgt de komende jaren namelijk een paar flinke tikken op de vingers.

Ga maar na: de vluchtelingenproblematiek zal toenemen en aangezien de EU daarvoor kennelijk geen oplossing weet, zullen lidstaten hun grensbewakingen weer optuigen. Dagelijkse beelden op tv over een Griekenland dat aan de bedelstaf is geraakt, zal de sentimenten bij de Europese televisiekijkers zeker niet pro-Europeser maken. Als je niet oppast wordt dat één grote anti-eurocampagne.

En dan zijn er nog de grootschalige pro- en anti-EU-campagnes in Groot-Brittannië rond de Brexit. Nooit eerder kreeg het euro-sceptische geluid zo’n verreikend, officieel (,want via de BBC), en groot podium. En oh ja, in 2017 gaan behalve de Nederlanders en de Britten, ook nog eens de Duitsers en Fransen naar de stembus.

We mogen de Europese bestuurlijke elite in elk geval voor één ding bedanken: dankzij hen leven we in historisch hoogst interessante tijden.

(Bron: de Volkskrant)

4 Reacties op ‘Europa is een nerveus wrak, een instabiele actor’

 1. jos van veen // 29 juni 2015 om 13:41 // Beantwoorden

  Onze eurofiel neoliberale partijen hebben de democratie ook al achter zich gelaten..
  Liever een dictatuur dan volksinspraak.referenda en manifesten. Manifest van het burgercomité wordt banaal bekritiseerd met even banale argumenten alsof het een kleuterklas betreft, zonder dat dat bekritiserend volkje ooit de tekst heeft gelezen.
  Anti EU en euro staat gelijk aan badinerende krankzinnigheidsverklaring.
  Dooddoeners, geen inhoud, kretologie, arrogantie, betweterigheid en irritant gedrag.Niet serieus nemen van de bevolking..DUS GEEN VOLKSVERTEGENWOORDIGING..wel andere eigen belangen en poeha.

  Een bevolking die nog altijd heeft bewezen deze groep idioten te blijven stemmen(VVD,PvdA,CU, Gl,SGP,D66,CDA) en daarmee sterk voorstander blijft van de wet van het behoud van de ellende.

  WIJ DOEN HET DUS ZELF!! WIJ ZIJN ZELF DE MASOCHISTISCHE MAFKETELS!
  We vragen om de ellende, armoede, verkwisting, staatsschuld van 1 biljoen gulden..)exponentieel verhoogd na Rutte, die als komiek de flappentap van de SP vreesde..botweg om zelf al die tientallen miljarden te spenderen aan de eigen neoliberale onzin en waar later ook de PvdA meende actief aan mee te moeten doen..
  Zeer uithuizige regering,,vliegtuigen witgloeiend en 5 sterrenhotels geven forse declaraties, vorstelijke allure en pedante decadentie

  Wie het breed heeft laat het breed hangen,impressionmanagement/ alles op kosten van de baas..de bevolking..
  Wat hebben we aan dit soort volk..?

  We zitten dus opgescheept met en serie spelzuchtige fascistische lieden (kabinet, partijen, topambtenaren) die ons bestaan naar eigen willekeur rattig verpesten voor eigen winst en carriere/zie Dijsselbloem als NL ratje/ en de rotzooi de rotzooi laten. Apres nous le deluge

 2. We leven in een Eurocratie. Dat is een autocratie.
  Zelfbenoemde technocraten , dus verhullende politiek voor een zichtzelf verijkend banken en financieel stelsel.
  De zelfbenoemde euroambtenaren hebben zelf Draghi aan boord gehaald.
  Voormalig topman van de bank JP morgan en bekende van de fed reserve.
  .
  DE geldwisseltruc. 240 miljaard naar een overheid ( griekenland) en 80 5 via de private banken teurg naar onze franse duitse nl private banken. Maw. Hoe maak ik van het probleem van de banken een volksprobleem en los ik mijn probleem met de banken op.
  En Dus 2011 koppeling van de euro aan de dollar. Middels central liquidity swaps
  2014 de QE.
  Op papier de onomkeerbare euro met een “harde”koppeling aan ondermeer de dollar ( en andere monetair stelsels)
  Allemaal leningen die gecreerd worden uit het niets maar met belastinggeld via het private bankenstelsel ( de overheidsschuld) DOOR de Bevolking met rente moet worden terugbetaald.
  Duidlijk wordt en ook in amerika dat de keuze indertijd (1982) om de geldpomp ten faveure van enkelen te laten werken NIET werkt.
  Om e.e.a. weer te laten werken zijn dringend hervormingen nodig in het bankenstelsel. Bijvoorbeeld overheden lenen direct geld zonder/zeer weinig rente bij een centrale bank. Nu zijn zij verplicht dit bij een private bank te doen tegen een BEDACHT rentepercentage behroende bij een theoretisch berekende economische waarde van hun economie.( Allen uitgerekend door private partijen)
  Landen economieen worden gewaardeerd met een bepaalde status lage status hoge rente, hoge status Triple A etc, lage rente.
  En in het midden zitten de grootbanken, met overheden dia altijd zullen moeten lenen ( dus met winst uitlenen) en worden deze leningen weer met winst verkocht aan de bail out constructie van banken namelijk de zelfbedachte centrale banken. En presto, geld wordt gecreerd.
  Op zich niet mis mee ware het niet dat de sturing op geld in private handen is en geen enkele overheid, mede door de deregulering in 1980 van de financiele sector, alle sturing van monetaire zaken heeft uitbesteed. Onder de noemer van marktwerking.

  Dit model werkt niet. Zelfs het IMF vind nu inmiddels dat dit niet langer zo kan.
  Dus linksom of rechtsom, het is het einde van de tijd van de huidige private bevoegdheden. Reguleren en hervormen van de finainciele sector en het bankenstelsel daar ligt de oplossing.
  In amerika hebben 3 banken 60% van het GDP( 10 triljoendollar) aan assets in hun bezit. Ik ben het eens met senator Bernie Sanders dat dit teveel geconcentreerde macht geeft.De deregulering van de beurzen heeft ertoe geleid dat we nu zitten met handel in produkten als renteswaps en allerlei ander zelfbedachte gegoogelde derivaten van diezelfde banken etcetc. Zie hier hoe je van 10 triljoen dan maar 100 triljoen probeert te maken, om de geldvooraad positief te binvloeden zeker, geen hyperinflatie, dat is dan het argument) Een van die banken is overigens jp morgan ( saillant detail, en JP morgan is een aandeelhouder van de federal reserve en oud werkgever van Mario Draghi)

 3. Dus met andere woorden… Eurocratie is heel wat anders als de europese democratie. Eurocratie is democratie ondergeschikt maken ten faveure van geldcreatie ( schuldenbergen) en bedschte economische waarden.
  OF links of rechts nu wordt gekozen.. de euro pomp pompt wel door.
  En geld kent geen empathie. Mensen wel. Maar ja .het blijft toch echt een pomp voor enkelen tenzij er wordt hervormd in het bankenstelsel.

 4. bert [maathuis] // 29 juni 2015 om 17:11 // Beantwoorden

  Men heeft de E.U. willen manifesteren via Benelux-EEG-EGKS.
  De bedoeling daarvan was om aldus de economie te stroomlijnen, Europees aaneen te schakelen én om de militaire legers tot één te smeden.
  Zo zouden de Europese volkeren het beste tot niet opstandige burgers gevormd kunnen worden, met maximale belastingopbrengst.

  Hier trad meneer Schultz ook op; in het E.P. in 2007 (12 dec.):
  https://www.youtube.com/watch?v=QVeMBNB0cII&feature=related (9 min.)

  Wie is ook al weer die Nederlandse dame op 2.56 en 3.45?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.