Thuiszorgcrisis opgelost! Van Rijn werkt aan Code Verantwoord Marktgedrag

De Gelderse thuiszorgorganisatie Vérian moet een loonsverlaging voor 600 thuishulpen per direct terugdraaien. Volgens de rechter was de korting een schending van de cao-afspraken. Feit blijft dat het Rijk maar liefst 40 procent bezuinigde op de thuiszorg en dat kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven. ‘Thuiszorgorganisaties staan met de rug tegen de muur’, aldus de thuiszorgkoepel Actiz. Staatssecretaris Van Rijn werkt inmiddels aan een oplossing: de Code Verantwoord Marktgedrag.

‘Als gevolg van de bezuinigingen komen gemeenten met aanbestedingen waarin ze onder het cao-loon gaan zitten’, klaagde Actiz in de Volkskrant. Logisch. Van Rijn bezuinigde immers 40 procent op het gemeentelijk budget voor thuishulp.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wijst weer terug naar de thuiszorgorganisaties. ‘Het is hun verantwoordelijkheid om zich te houden aan de cao en niet onder de kostprijs mee te dingen met een aanbesteding’, aldus een VNG-woordvoerder.

Intussen gaat de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland TSN (15.000 medewerkers) gewoon door met de aangekondigde loonsverlaging voor 4.300 hulpen, zei directeur Zion Jongstra in de Volkskrant. ‘We doen dat met tegenzin. Maar dit is niet vol te houden. We leggen 5 tot 6 euro per uur toe op de thuishulp’. TSN ontsloeg in april al 650 thuishulpen en verlengde bovendien 1.500 tijdelijke contracten niet.

En dan zijn er, je zou het bijna vergeten, de cliënten nog. Velen kregen te maken met beperking of zelfs stopzetting van thuishulp na een ‘keukentafelgesprek’ met een gemeenteambtenaar. Via de rechter probeert menig mondig cliënt zijn hulp alsnog terug te krijgen.

Volgens Actiz moet het ministerie van Volksgezondheid snel ingrijpen en de gemeenten verbieden om de thuiszorg veel te laag te betalen. Dat heeft namelijk tot gevolg dat de thuiszorgorganisaties geen cao-lonen meer kúnnen betalen.

De verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn (PvdA) is inmiddels ook in actie gekomen. Hij vroeg de immer inzetbare Doekle Terpstra onlangs een Code Verantwoord Marktgedrag op te stellen. Deze code bleek in de schoonmaakbranche in 2012 namelijk ook een succes. Ook bedrijven uit andere branches, waaronder ABN Amro, ondertekenden destijds de intentieverklaring om te allen tijde normale arbeidsvoorwaarden te bieden. Wauw.

(Bron: de Volkskrant)

2 Reacties op Thuiszorgcrisis opgelost! Van Rijn werkt aan Code Verantwoord Marktgedrag

 1. jos van veen // 26 juni 2015 om 15:19 // Beantwoorden

  dit is toch een volstrekt krankzinnige vertoning….!!?

  Een staatssecretaris die nu een code -de moraal voor goed/behoorlijk gedrag op papier- achteraf debiteren nadat hij eerder alles ongehoord onbehoorlijk had gereld..en dan moet die code de CAO veilig stellen zonder dat de 40% korting ongedaan gemaakt gaat worden natuurlijk (want die is al uitgegeven..)
  Vooruit denken in gevolgen zat en zit er dus niet in bij dat mannetje..
  Allemachtig..de zoveelste bende!

  Huisbhoudelijk hulp die door de gemeente wordt geschrapt terwijl dit onder de zorg voor mensen valt, wordt gewoon zonder enige indicatie en verantwoording door gemeenten gewist..
  Nitwit-ambetanren besluiten dit even voor anderen..

  Daar staat dan de wijkverpleegkundige die de zorg moet indiceren meteen al voor een probleem..ze mag geen huishoudelijke hulp indiceren omdat dat dit niet meer kan door de regelingen van Van Rijn en Overheid en verzekeringen..de miljardenwinstconcerns.
  Wat mag die wijkverpleegkundige dan wel? De uitvoeringsboekhouding voor de verzekeringen bij houden volgens hun aanwijzingen..dat vraagt zoveel tijd dat dit ten koste van cienten gaat..ja,ja..Goed geregeld door Van Rijn en verzekeringen die amper of niet weten wat dit werk allemaal omvat maar wel de lakens willen uitdelen..de managers die niet weten wat ze managen maar wel theater verkopen.

  Dus : laat die wijkverpleegkundige uitmaken of er huishoudelijke hulp moet komen..
  Huishoudelijke hulp heeft een veel breder hulpvermogen dan schoonmaken alleen- het dekt ene groot stuk sociaal gebied ook af dus dat weghalen is per definitie foute boel…geld- en machtsobsessies van neoliberaal..het gaat niet meer om mensen maar om hun euro’s en winst door bezuinigen ten koste van anderen.
  De verspillende overheid met hun impressionmanagement.

  De psycjhitrie kampt omp dit momen ook al met huizenhoge problematiek..
  De wachtenlijsten zijn enorm geworden..terwijl neoliberale politiek juist ziekte en problemen creëert in eed neoliberale samenleving..
  Het verband tussen politiek en ziekte,ongelijkheid,beklemmende samenleving is evident aangetoond..huisartsen geven op dit moment steeds meer signalen af, suicides stijgen in aantal, armoede en gevolgen nemen toe.

  Het gaat niet goed met Nederland..neoliberaal Nederland creeert de moderne slavernij..(flexwerk geheten), vervangende dwangarbeid bij uitrekkingsgerechtigden,kastesysteem, (dwang-) participatiemaatschappij, sturende onbekwame politici, gedesintegreerde sociale verhoudingen enz.
  zo verstorend als de pest en nog steeds ontkend.
  Allemaal persoonlijke keuzes van labbekakken..geroepen door de grootste uitvreters van allemaal..de EU- en overheidssubsidievreters die wel door de labbekakken moeten worden opgebracht..gratis geld en een grote smoel toe..
  Dat is neoliberaal..de profitairs bij uitstek en een sociaal vermogen van diep onder nul.Grote hufterigheidsgraad en betweterige antidemocratische Dikke IKKE

 2. Beste Jos, Kortom Het is een fascistisch systeem.
  Van de week nog een gesprekje gevoerd met een ROC over opleiding Sociaal Maatschappelijk werk. De banen (en stages) die op mbo niveau er wel aanzitten te komen zijn bij de gemeente (WMO loket) en UWV.
  De taken zijn voornamelijk formulieren invullen. En “voorlichting”geven omtrent de regelgeving van voorzieningen ( die er niet meer zijn). Het betreft zakelijke dienstverlening, aldus de school. Dus het wordt een Zakelijk Maatschappelijk Dienstverlener opleiding. En daar waren de gesprekspartners op school het mee eens.
  Dank zij de Eutocratie.
  Zie hier hoe het sociale aspect op mbo niveau volledig uit de maatschappij wordt gesloopt. Regelingen en papierwerk dat alleen een hbo/wo er het nog snapt. En tegelijkerrijd toegang tot hulp volledig vernietigen.
  Toegang tot HBO en Universiteit laten verworden inclusief de prestatiebeurs ( reusltaatsonderwijs) En dit alles onder de noemer dat op deze wijze HET BESTE UIT NL wordt gehaald.
  Selectie dus.. Nu nog bij ongeboren babys werken met gen selectie en dergelijke en we zijn hard bezig om een super rasnederlander te creeren.. HMMMM wanneer heb ik hier eerder in de geschiedenis over gelezen..

  Om te reageren op het artikel. Merkwaardig dat mensen met een goed stel hersens de uitspraak Regeren is Vooruitzien volledig ontkrachten.
  Maar ja wat wil je als je een premier hebt die geen visie heeft.
  En daar wars van is. En als strategie heeft om zoveel als mogelijk informatie niet toegankelijk en of transparant te maken.
  De premier heeft wel een missie. NL het slechten van alle collectiviteit, Het draait immers om de vrijheid van het individu.
  Alsof alle collectiviteiten de vrijheden van het individu beperken.
  Wel. Voor sommigen welgestelden naar zeer verouderd adagium natuurlijk wel. De top 10%, de multinationals, en het verkrampte europees beleid met hun on size fit all Euromunt. Eerst alles kapot bezuinigen over de rug van een bevolking om de verdeling richting de superrijken en de multinationals te beschermen. ( de eigenaren van de banken en beurzen)
  Tot zover is dit hetgeen we zien.
  Geen visie , niet transparant, slechten van alle collectiviteit, de selectie van super presterende nederlanders. De rest bij het afval en samen lachen met een labbekakkende vertegenwoordiger van werkgevers.
  En repressie, afhankelijk maken van een uitkering, race tot the bottom. Adoptie van concurrentie principes als noemer van adoptie van de chinese werkcultuur. ( Zet de zelfmoordnetten maar klaar)
  Enige creativiteit in innovatie op het gebied van concurrentie als noemer van beschaving ontbreekt.
  Als een visie al te moeilijk is zie je wat er gebeurt. Griekse romeinse tragedies met vingerwijzigingen naar een triest oorlogsverleden. Arbeit macht frei…

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.