Die btw-verhoging komt er helemaal niet

Het kabinet deelt aanstaande Prinsjesdag vooral cadeautjes uit. De aanstaande lastenverlichting is een vurige wens van de coalitie die zo haar populariteit verwacht op te krikken. De peilingen zijn immers nog steeds horror voor de VVD en zeker voor de PvdA. Het gaat dus om de lastenverlichting, een belastinghervorming is slechts bijzaak. Hoewel het voorstel voor een btw-verhoging flink rumoer veroorzaakte, geloven maar weinigen in Den Haag dat die er ook komt.

In de Tweede Kamer is er eigenlijk nog maar één persoon die belastinghervormingen wil: D66-leider Pechtold. Btw-verhogingen, schrappen van de toeslagen en verdere lastenverlichting op arbeid maken deel uit van de in zijn ogen noodzakelijke hervormingen. Pechtold wil een nieuw belastingstelsel om de werkgelegenheid te stimuleren en te vergroenen. In elk geval meer dan een plat ‘lastenverlichtingspakketje’. Maar ‘D66 heeft het gevoel te trekken aan een dood paard’, aldus de Volkskrant.

Het is inmiddels helder: van die hervormingen wordt behalve Pechtold niemand echt enthousiast. De andere oppositieleiders komen óf met onhaalbare eisen (GroenLinksleider Klaver) óf houden hun mond (SGP-Van der Staay, CU-Slob). CDA-voorman Buma lijkt het allemaal best te vinden zolang er maar een belastingverlaging komt en de PVV en SP hebben zichzelf buitenspel gezet. Niemand behalve Pechtold lijkt echt voor de hervormingen te gaan. Een bron tegen de Volkskrant: ‘Dit wordt natuurlijk helemaal niks’.

De D66-leider en ambassadeur van belastinghervormingen Pechtold heeft bovendien de timing niet mee. Zijn ster verbleekt. Hij is niet meer de dominante factor van voorheen. Als oppergedoger kon het kabinet niet om hem heen. Nu wel. Door de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer is D66 niet meer de enige leverancier van een meerderheid. Die machtspositie is Pechtold dus kwijt. De stemming zou inmiddels bedrukt zijn bij de democraten.

De coalitiepartijen VVD en PvdA kunnen lachen, want zij hebben de buit al binnen als ze straks die vijf miljard lastenverlichting mogen presenteren. De oppositie zal wel akkoord gaan, want wie stemt er nu tegen lastenverlichting. De extra hervormingen zouden weliswaar mooi zijn, maar als de oppositie niet wil, dan niet. Premier Rutte: ‘Als het niet lukt, even goede vrienden. Dan hebben we tenminste geprobeerd’.

Nadat het kabinet eerder voor zo’n twintig miljard de lasten verzwaarde, geeft het in september weer vijf miljard terug. Niet eens aan iedereen overigens. Zo krijgen gepensioneerden waarschijnlijk helemaal niks, net als bijstandsgerechtigden en andere niet-werkenden. Voor die groepen is het wellicht een schrale troost dat de btw-verhogingen er niet komen.

(Bron: de Volkskrant)


5 Reacties op Die btw-verhoging komt er helemaal niet

 1. jos van veen // 25 juni 2015 om 20:08 // Beantwoorden

  dat was voor mij al duidelijk..als dat zou gebeurn dan wordt dat een fenomenale stompzinnigheid.

  Die 5 miljard getuigt van fianciele discrminatie//dus is ook een heel domme zet..alsof alle belasting maar vanuit 21 richting zou komen..terwijl het kabinet zelf de bende van werkeloosheid heeft gecreeerd.
  Wel egld ahlen, hu bobb’s uitbouwen en enorm veel geld verspillen waardoor de crisis een flinke kabinetssteun kreeg en welvaart eenzijdig naar eigen neoliberale club werd geleid.Geen indruk dat zij de hele bevolking vertegenwoordigen..zelfs met het antidemocrstische D66, SGP,GL en CU.(met onzichtbare steun van het CDA..)
  Een kabinet dat nooit echt op zichzelf heeft bezuinigd en nog nooit zo uithuizig is geweest en blijft.

  En dan miljoenen mensen uitsluiten van welvaartsgroei met als suggestief beeld van BTWverlichting…dit is dus als vanouds manipulatie, misleiding en uitsluiting(kortom> de mensen weer belazeren en ongelijkheid promoten)
  Ik vrees dat de VVD,D66 en PvdA dit bij verkiezingen goed gaan merken…(schoffel die clubs er per definitie uit. hun geplande charmeoffensief krijgt een veel groter tegenoffensief op termijn
  Asscher moet niet meet aankomen met zielige verhaaltjes over discriminaties..dit kabinet is er zelf het voorbeeld van.Het verhaaltje van De boer over labbekakken past er precies in.
  (Ouderen, gehandicapten,uitkeringen,chronisch zieken..allemaal labbekakken..ze steken geen asperges)
  Dit gaat hen stemmen kosten!!
  Het snapvermogen en inschattingsvermogen van deze lui is bedroevend

  Gaan de gemeente belastingverhoging nu wel door?
  Of was het juist allemaal een truc om deze nu te introduceren…?
  De zoveelste smeerlapperij.

  De loonkostenverlaging komt er niet..omdat die niet gefinancierd kan worden en het tij nu toch gunstiger is gekeerd

  Toch leuk als je met “goedwillende”voorstellen aan komt waarvan je weet dat ze (in ieder geval na korte tijd)meteen als kapotgeschoten worden…heel gevaarlijke zetten die je nog onbetrouwbaarder en ongeloofwaardiger maken..dit soort ongein gaat iemand uit de VVD of PvdA de kop kosten..
  Tijd dat er weer een barbertje gaat hangen..
  De bevolking is het bureaucratisch gerommel en machtswanen goed zat aan het worden..

 2. De niet-werkenden pakken ze dubbel:weduwe en gehandicapte kind in een huis:dubbel huurverhoging,en afroming uitkering in stappen tot maar liefst 50%!!!!Hoezo:troost?

 3. De overname van de nederlandse Assets, als garantiestelling voor de Euro, gaat over de rug van de de meest kwetsbaren en uitkeringsgerechtigden.
  De labbekakken van NCO hoor je nooit over beschaving. Maar over GELD.
  Het primaire doel is winst.
  Tegen de tijd dat deze labbekakken door hebben waar dit kabinet nu werkelijk mee bezig is zullen ook zij bij het grof vuil worden weggezet.

 4. In ieder geval zie dhr de Boer nog werkgelegenheid in de aspergesector.
  En is zijn achterban niet in staat en of bereid om werkgelegenheid te creeren. Stellete labbekakken zijn het. Kom op handen en kapitaal uit de mouwen en investeren in de werkelijke economie ipv gokken met je kapitaal in de virtuele beurseconomie ,de renteswaps van banken en beetje geld doneren aan voedselbanken.

 5. En stop met dat roeptoeteren om nog meer subsidies voor gratis arbeid.
  En dus je medemens te beschuldigen dat hij diegene is die de grootste risicopost ( bedreiging is voor winst)..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.