Banken hebben grote zorgen over financiële ‘instabiliteit’ geestelijke zorginstellingen

Banken maken zich grote zorgen over de financiering van de geestelijke gezondheidszorg-instellingen (ggz). Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in het Fd. De banken worden inmiddels zenuwachtig omdat ze de ggz-sector honderden miljoenen hebben uitgeleend, terwijl de sector ‘erg instabiel’ is geworden door alle regelwijzigingen. Bovendien stellen de budgetproblemen die tweederde van de instellingen later dit jaar verwacht, al helemaal niet gerust.

De ggz-sector moest de laatste jaren zoveel systeemwijzigingen doorvoeren dat er veel onzekerheid en overgangsproblemen zijn ontstaan waardoor de accountants nu twijfelen over de cijfers. Ze dreigen de jaarrekeningen over 2013 en 2014 niet goed te keuren en hebben al voor de tweede keer uitstel gekregen.

Voorzitter van de commissie gezondheidszorg van de NVB Michel van Schaik spreekt vooral de politiek aan op de situatie. Vergeefs. Het ministerie van Volksgezondheid zou moeten ingrijpen om de stabiliteit terug te brengen, vindt hij, maar ‘daar is de houding echter nogal: Wij gaan er niet meer over’.

‘De huidige situatie in de ggz is wat we er met zijn allen van hebben gemaakt. Nu moet het allemaal anders. Dan kun je de gevolgen van de overgangsproblemen niet alleen bij de sector zelf en de banken neerleggen’, aldus Van Schaik.

Van Schaik zegt dat de sector zich al twee jaar niet aan de afspraken met de banken houdt. ‘Iedereen zakt door de bankconvenanten. En de consequenties voor de financierbaarheid worden onderschat door de sector, het ministerie van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars’.

Vorige maand liet ook de koepelorganisatie van accountants weten zich grote zorgen te maken over de financiële warboel in de zorg. ‘De stroom aan nieuwe regelgeving maakt het zorgstelsel steeds ingewikkelder, wat leidt tot inconsistenties en verstoringen van bestaande systemen en procedures. De uitvoerbaarheid rondom registratie en automatisering, maar ook het kunnen controleren van de verantwoording lijden hier onder’, waarschuwde accountantsvoorzitter Huub Wieleman.

Het bestuurlijke medicijn tegen de nadelige gevolgen van wanbeleid is kennelijk communicatie. Wanneer het ministerie vindt dat het er niet meer over gaat, en dat maar vaak genoeg herhaalt, is dat ook zo. Of toch niet?

(Bron: Fd.nl)

6 Reacties op Banken hebben grote zorgen over financiële ‘instabiliteit’ geestelijke zorginstellingen

 1. jos van veen // 25 juni 2015 om 14:37 // Beantwoorden

  beste banken; dit is politiek dat gemaakt wordt door nitwits en ontkenners..

  voor een volle tank benzine kun je nog steeds een tientje krijgen….en de rest smijten ze liever zelf in het rond, blind voor gevolgen…
  Daar voelen ze zelf immers niets van..

  Het gaat allang niet meer pom mensen maar over geld, macht en status/ego/aanzien…
  De bureaucratie is doel in zichzelf geworden en maakt de dienst uit. Klaar!

 2. De gedachte is dat als je maar lang genoeg herhaald dat wat je doet klopt de wereld er dan ook in gaat geloven. Dat begint dan o.a. dat de verantwoordelijkheid bij de medeburger in het kader van zelfredzaamheid wordt gelegd. De uitvinding van een selffulfilling prophecy van de Neo Liberaal.
  En beste banken. U heeft dringende behoefte aan een ander wettelijke regulering van taken. Geen renteswaps, derivaten of andere spannende financiele zaken. Hetzelfde geld dus overigens ook voor de beurzen waar met virtuele waardes wordt gegokt op winst.
  Dit artikel toont dus aan dat in de werkelijkheid van alledag de kern van onze beschaving, zorg voor de kwetsbaren, verworden is tot een financieel spelletje en wie gaat dit betalen. In een monetair stelsel met een eigen NL centrale bank ( als nutsvoorziening) was dit allang opgelost.
  Uw eigen VVD en andere rechtse partijen vinden het kennelijk prima om soevereiniteit over te dragen.
  Dus beste banken.. Waar blijft uw eigen zelfredzaamheid en dus participatie vermogen. Met nadruk op vermogen dus.

 3. Het zal de banken toch ook niet ontgaan dat hun vermogen geabsorbeerd gaat worden naar een nieuwe concentratie van eigenaarchap.
  Misschien dat de chinese bank , een van de laatste artikelen in dit forum, uitkomst bied?

 4. bert [maathuis] // 27 juni 2015 om 04:13 // Beantwoorden

  RIAGG?

  http://www.antipsychiatrie.nl/
  Ik heb het zelf gezien: psychiaters helpen hun patienten niet bij hun herstel, doch houden hen hun verdere leven lang aan de [miljarden opbrengende] medicatie.
  Net als de vaccinaties; ook alleen maar voor het grote geld:
  https://www.youtube.com/watch?v=GnVkJmoXDqc

  Zoals de banken tot op de dag van vandaag functioneren? Daar moeten we tóch sowieso van af.

 5. Bas van Stapelberg // 4 juli 2015 om 17:35 // Beantwoorden

  Schippers dat is die vrouw die getrouwd is met een medicijnman?

 6. Schippers is net als die hele Haagse rot kliek, zakken vullen en de zieken en ouderen laten creperen.
  Dat is de mentaliteit van deze onbenullen, liegen en bedriegen.
  De banken regeren en de Haagse jaknikkers doen lekker mee de bevolking uitknijpen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.