‘Als politie en justitie hun werk hadden gedaan, was Els Borst niet vermoord’

‘Als politie en justitie alerter waren geweest dan was Els Borst niet vermoord’, dat zei de advocaat van verdachte Bart van U. woensdag 24 juni in EenVandaag, ‘alles is fout gegaan’. Zo had de verdachte eigenlijk vast moeten zitten, maar voerde justitie om onduidelijke redenen die straf niet uit. Ook was hij een jaar voor de moord ontsnapt uit een Belgische gesloten inrichting en meldde hij zich daarna, een week vóór de moord, vrijwillig bij de politie.  Maar de dienstdoende balieagent stuurde hem weg. Het is een ongelofelijk verhaal.

Twee dagen geleden opende De Telegraaf ook al met het nieuws dat er veel missers zijn begaan door crisisdiensten, politie en justitie in het dossier Borst.

Uit een intern rapport van de Nationale Politie blijkt dat in zaak fout op fout is gestapeld. ‘De conclusies zijn zo hard, dat intern wordt gevreesd voor de positie van korpschef Gerard Bouman’, aldus De Telegraaf. Het rapport wordt donderdag officieel openbaar. Ook politiek Den Haag vreest de bevindingen.

Volgens de advocaat van Van U. Noëlle Pieterse zou Els Borst nog hebben geleefd, als politie en justitie hun werk hadden gedaan. Een jaar na de moord op de oud-minister vermoordde Bart van U. ook nog zijn zus met veertig messteken.

Om te beginnen hoorde Van U. in de cel. Hij was namelijk al veroordeeld voor verboden wapenbezit. Al drie jaar vóór de moord op Borst werd Van U. gearresteerd voor een geweldsdelict. Bij hem thuis in Rotterdam vond men destijds ook vuurwapens en munitie. Hiervoor kreeg hij een gevangenisstraf van drie jaar. Die straf zat hij echter nooit uit. Justitie liet hem lopen.

Van U. was vrij, maar tegen het bevel van de rechter in. Tien maanden na zijn veroordeling klopte Van U. aan bij de gevangenis van Nieuwegein. Daar vertelde hij dat hij zijn gevangenisstraf wilde uitzitten, maar dat Justitie geen sjoege gaf. De baliemedewerker checkte telefonisch bij de politie maar die gaf aan dat ze hem niet zouden komen ophalen. Van U. kon weer gaan.

Maar het wordt nóg gekker. Van U. werd in oktober 2013 opgepakt in Brussel. Hij was in verwarde toestand met een mes op zak aangetroffen bij de Israëlische ambassade. De Belgen lieten hem vervolgens gedwongen opnemen in een gesloten kliniek. Maar Van U. ontsnapte en ging terug naar Rotterdam. De Belgen meldden destijds niets over de ontsnapping aan de Nederlandse politie.

In zijn woonplaats Rotterdam meldde Van U. zich een week vóór de moord op Borst op het hoofdbureau van politie. Om hulp te vragen, te smeken, ‘anders gaat het niet goed’. Uit wanhoop gooide hij zelfs vuurwerk op de balie omdat hij vastgezet wilde worden. De crisisdienst bekeek hem nog wel, maar stuurde hem weg.

Een week later werd Els Borst dood aangetroffen in haar garage.

Een dag na de vondst van Borst, meldde Van U. zich nogmaals. Dit keer op het politiebureau in Amersfoort. Ook hier stak hij vuurwerk af. Bovendien kwamen de dienstdoende agenten erachter dat hij een mes bij zich droeg. Van U. zei het wapen te dragen omdat hij door piraten was ontvoerd. De agenten hadden ‘geen goed gevoel’ bij het gesprek. Van U. werd nu niet weggestuurd, maar opgenomen in een kliniek. Na een week stuurde de rechter hem echter alweer weg.

Een klein jaar na de moord op Els Borst, vermoorde Van U. zijn oudste zus.

Verbijsterend.

(Bron: EenVandaag, De Telegraaf)

3 Reacties op ‘Als politie en justitie hun werk hadden gedaan, was Els Borst niet vermoord’

 1. Bas van Stapelberg // 25 juni 2015 om 10:28 // Beantwoorden

  Nou wat betreft de Rotterdams politie kan ik verhalen vertellen die ongelofelijk zijn. Zelfs bij schietpartijen komen zij niet. Dus ik ben niet verbaasd over dit verhaal. Alleen als het jouw of mijn oma was geweest dan hadden ze gauw het boek dichtgeslagen. Zo eind van de maand weer mijn salaris kan ik de hypotheek weer betalen, volgende zaak. Het is de grootste falende overheidsinstantie die er is. En da geldt voor heel Nederland.

 2. Tja, law and order voor den neo liberaal. Gratis en voor niets, voor een dubbeltje op de eerste rang.
  Ernstige zaak en idd verbijsterend. Stelletje labbekakken.

 3. jos van veen // 25 juni 2015 om 12:59 // Beantwoorden

  zo ongelofelijk komt me dat verhaal niet voor..
  De politie houdt niet van werk waar mensne bij betrokken zijn. Ze zijn dol op activiteiten achterene bureau waar geen enkle persoon hen tegenspreekt, vragen stelt enz.

  Hun leerschool bestaat klaarblijkelijk uit het laten dallen van hun stem, ongeengageerd doen en gedragen alsof je ongelegen komt door hen lastistig te veallen of zo snel mogelijk fulminerende gesprekken tevoeren om te imponeren..Doorgaans erg domme ondoordachte taal..tja, en daar moet je het dan mee doen.
  De weigerachtigheid druipt er van af.
  Aangifte doen: eerste reactie: “doen we niet”, tweede reactie”als je maar niet denkt dat we daar wat aan doen..”
  Dat is dan zo ongeveer de aard van de dienstverlening.
  Dol op verschuiving naar klachtenprocedures..tegenwoordig is dat niet meer de burgemeester maar de ombudsman en die doet de zaken af dat er teveel zedenzaken liggen om klanten die aangifte doen te helpen.
  Tot groot genoegen van de korpsen die je vervolgens uitgrijnzen..

  Als ze dan toch moeten dan reageren ze verdraaid rancuneus, erg onprofessioneel en buitengewoon slordig

  Het is een eigen bedrijfje apart geworden met veel onderhandse regelingen waar zelfs het Ministerie van Justitie niets van af weet en in de lagere gremia heerst er dezelfde afzeikcultuur, dédain en arrogantie.
  menigmaal buitengewoon onbeschoft.”Burgers”zijn hun onheil..de toko is een doel in zichzelf.

  En dat moet dan iets handhaven..hooguit per flitser..zijn ze dol op..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.