Tweederde psychische jeugdzorginstellingen dreigt vast te lopen

Psychische jeugdzorginstellingen komen op grote schaal in de knel door geldgebrek. ‘67% van de instellingen verwacht in de tweede helft van 2015 wachtlijsten, omdat zij aan zien komen dat zij over de productiegrenzen heen zullen gaan die met de gemeente zijn afgesproken’, laat de koepelorganisatie GGZ-Nederland op de website weten. Jongeren met psychische problemen kampen straks met langere wachtlijsten of zelfs opnamestops, zo is de verwachting. Ook kinderombudsman Marc Dullaert maakt zich grote zorgen. ‘De wachtlijsten groeien en groeien’, zei hij 24 juni in het AD.

GGZ-Nederland deed landelijk onderzoek onder 27 psychische jeugdinstellingen. Daaruit blijkt dat de instroom van jeugdige hulpzoekers krimpt bij 44% of gelijk blijft (33%) ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd groeien de wachtlijsten.

Het ziet er naar uit dat verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) in het najaar voor een nieuwe uitdaging staat: de vastlopende psychische jeugdzorg. Hopelijk is tegen die tijd het pgb-fiasco opgelost.

Onder het gebrek aan budget lijkt ook de kwaliteit van zorg te lijden. Gemeenten maakten vorig jaar budgetafspraken voor 2015 met de instellingen. Om onder die afgesproken budgetten te blijven zou er ook sprake zijn van opzettelijke ‘onderproductie’. Daarover meldt het GGZ-rapport: ‘Sturen op over- en onderproductie per gemeente is financieel lastig, maar begint professioneel en moreel-ethisch ook te schuren’.

Het geldgebrek wordt bovendien verergerd door de administratieve rompslomp die na 1 januari is ontstaan. Zo is er bij tweederde van de instellingen sprake van een grote achterstand bij facturatie. En dat is voorstelbaar, want de instellingen werken namelijk voor verschillende gemeenten, die elk hun eigen eisen stellen. Volgens GGZ-Nederland ‘kampen de zorgaanbieders met veel variatie in administratieve processen’.

GGZ-Nederland pleit daarom voor meer regionale coördinatie zodat niet alle druk op de instellingen komt die ten koste gaat van de zorg. Een nieuw coördinatie-orgaan dus.

Vanuit GGZ-Nederland is dit standpunt helemaal te begrijpen. Sterker, in de gegeven omstandigheden is het best een goed idee.

Maar zo gaat het altijd in bestuurlijk Nederland: eerst gaat men als een dolle rücksichtloos hervormen, om daarna stapje voor stapje weer herstelwerkzaamheden te verrichten. Uitzonderingsmaatregelen hier, een extra bestuursorgaan daar. Met als vaste prik de baantjescarrousel. Een nieuw coördinatie-orgaan heeft namelijk een voorzitter nodig, en een bestuur, met een staf plus toezichthouder. Intussen heeft niemand het meer over de kern van de zaak: gewoon goede zorg.

(Bronnen: AD.nl, GGZ-Nederland)

3 Reacties op Tweederde psychische jeugdzorginstellingen dreigt vast te lopen

 1. jos van veen // 24 juni 2015 om 20:43 // Beantwoorden

  ik denk dat het en goed beknopte analyse is.
  Persoonlijk denk ik dat de situatie nog wel eens flink verder uit e hand kan gaan lopen..niet alleen bij kinderen maar ook bij de rest van de psychiatrische zorg.( meer suicides, depressie, meer depersonalisatie,identiteitsproblemen, verslavingen, bijv)

  De gevolgen van neoliberaal bewind in de richting van de mentale gesteldheid onder de bevolking gaat een duidelijk ziekmakende factor vormen die eigenlijk niet goed is op te vangen door de zorg maar echt afgeregeld moet worden op politiek niveau.(ongelijkheid, onzekerheid,belabberd perspectief,mensen als (rendements)middel, sociale economische discriminatie .politiek als doel in zichzelf en financiele terreur , repressie, etc.
  Veranderde leefstijl onder armoede en stress.. meer autisme(verband met computer?).dubbele moraal
  Maar ook de opkomst van antisociale persoonlijkheden en borderline. ouderlijk onvermogen in de opvoering..de verwarring in de jeugdzorg zelf

  Het verband tussen overheidsbeleid, bureaucratie en gezondheidsconditie onder de bevolking is bijzonder groot(mensvisie, samenlevingsvisie,wetten en regelingen, neoliberale ideologie, overheidsgeweld..)

 2. bert [maathuis] // 24 juni 2015 om 23:33 // Beantwoorden

  De exponentiële toename van psychiatrische patiënten lag al járen in de lijn der verwachting. Immers, sinds de jaren ´80 is er sprake van voordeursleutelkinderen en sinds ± 2000 zijn er de kindercrèchekinderen. Zij allen missen de basis, het [zelf]vertrouwen, de innerlijke rust.

  Daar komt bij dat de psychiatrische behandeling NIET als doel/streven heeft om deze mensen te helpen om zich te her-stellen! Want dán zullen zij, de psychiaters + assistenten, van hun patiënten na verloop van tijd weer afscheid kunnen nemen; met als gevolg vermindering van klandizie. Daarom kan misschien ook passender gesproken worden van klanten, in plaats van van cliënten/patiënten.

  Deze twee feiten zorgen voor de enorme toename van de vraag om psychiatrische hulp. Dat op die hulpvraag vervolgens niet essentieel wordt gereageerd (uitzonderingen daargelaten), vind ik bijzonder schrijnend. De “naasten” van psychiatrische patiënten hebben, mijns inziens, over het algemeen een veel te groot vertrouwen in psychiatriscvhe behandeling.

  Psychiatrische cliënten worden altijd in een hokje gedrukt, krijgen een bepaald stempel. Dat kan echter alleen maar gelden voor hun symptomen! Doch er is ALTIJD sprake van aanleiding voor het psychisch zieke gedrag, voor de zieke psychische beleving. Opsporing dáárvan en vervolgens heling hiervan, leidt in de richting van “zich her-stellen”, van daadwerkelijk her-stel.

  Tot slot zijn er nog de kleuterscholen en de basisscholen, waar kinderen niet zichzelf kunnen zijn. Tijdens het “speelkwartier” moet alle opgetaste energie er in 15 à 20 minuten uit! Daarna weer stil zitten en voorál: luisteren! (Dus niet je ZELF kunnen zijn. Dat verkrampt natuurlijk ten zeerste.)

  Informatie:
  http://www.degroeierij.nl/index.php?c=pages/Blog%20-%20radical%
  http://www.marjadevries.nl/index-ned.php
  http://www.hartverwarmendwijs.nl/
  20unschooling.htm&subid=n1689
  https://www.youtube.com/watch?v=VXbsayf2ZmY (13 min.)
  https://haunebu7.wordpress.com/2015/04/08/wie-geht-freies-lernenunschooling-vortrag-von-ka-sundance-bei-der-rohvolution-2015-berlin/
  http://www.soterianederland.nl/

  Het moge duidelijk zijn dat de aanpak van de overheid (ministerie) betreffende de huidige psychiatrische problematiek van volkomen onbegrip in dezen getuigt.

 3. Tja.Juiste analyse. Beleid waarbij de premier maar volhoud dat hij HET BESTE voor NL wilt. De BEST presterende student bijvoorbeeld.
  Dat is in het landsbelang. dus selecteren maar..
  Afvallen is uitvallen en afvoeren..

  Zodra enkele mensen de maat bepalen of in de gelegenheid worden gesteld de maat te bepalen ( kwalificatie dossiers bv) raakt de menselijke maat zoek.Bewijst de praktijk keer op keer.

  Over labbekakken gesproken dus..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.